Llengua

L’STEPV presenta l’Allioli especial ‘Viure en valencià’

És el primer material de la campanya de foment del valencià que acaba de posar en marxa el Sindicat.

dimarts 30 març 2021 12:47 h

‘Viure en valencià’. És el títol de l’Allioli monogràfic sobre la nostra llengua que ahir va presentar l’STEPV - Intersindical Valenciana en un acte on-line. La presentació va comptar amb la majoria de les autores i autors dels articles i d’Àurea Garcia, cap del Servei d’Educació Plurilingüe de la Conselleria d’Educació.

Vicent Maurí, en nom del Sindicat, va explicar que la revista forma part de la campanya de foment del valencià que l’STEPV acaba de llançar: “cal impulsar tota una sèrie de mesures per avançar en el procés de normalització lingüística que garantesca els drets, la justícia i la igualtat lingüística.”

El tècnic lingüístic i advocat Alfons Esteve va fer un balanç dels vora 40 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià. Com a conclusió, va destacar que aquesta llei no serveix perquè augmente l’ús del valencià i va reivindicar una Llei d’Igualtat Lingüística. L’exposició del sociòleg Avel·lí Flors va anar en la mateixa línia. Flors va explicar que l’ús de la llengua ha caigut vora 20 punts en les últimes dues dècades i que, per tant, cal una política lingüística alternativa. En eixe sentit va demanar més implicació i compromís a la societat civil.

Violeta Tena i Antoni Rubio, de la Unió de Periodistes, van repassar la situació de la llengua en els mitjans de comunicació, un panorama decebedor. A banda d’altres qüestions, com ara repensar la política de subvencions de la Generalitat perquè els mitjans empren el valencià, van reclamar la reciprocitat dels mitjans públics audiovisuals entre Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. La jove periodista i Booktuber Marta Meneu va ressaltar la necessitat que la gent jove tinga referents que s’expressen en la nostra llengua, en especial en Internet, que és la font on majoritàriament beu el jovent. També va manifestar que el valencià s’ha d’adaptar a les xarxes, tant en fons com en forma.

L’escriptora Gemma Pasqual va demanar politiques de foment de la llengua més efectives: “hem de posar de moda el valencià.” Un pensament que també va destacar l’editora Dolors Pedrós, la qual va manifestar que cal seduir les lectores i els lectors valencians: “no pot ser que només un 3% de la població valenciana llija habitualment en valencià.” Tudi Torró, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, va apostar per usar la llengua en tots els àmbits i també es va posicionar en contra de la vigència de l’exempció d’estudiar Valencià en les comarques castellanoparlants. Des d’Escola Valenciana, Pilar Gregori va reivinciar la formació del professorat perquè l’alumnat aprenga a usar un llenguatge inclusiu que abaste la diversitat de la societat.

Les mestres Caritat Gómez i Mari Sol Muñoz van parlar de la seua experiència al col·legi Públic Santa Catalina del Pinós. Les dues van constatar que, des que van començar fins a l’actualitat, s’ha produït un retrocés en l’ús de la llengua en els claustres. Pepa Ocheda, de la Unió de Llauradors, va lamentar que en el món agrari el valencià majoritàriament només s’empra oralment. Per la seua part, l’actriu alcoiana Rossana Espinós va reivindicar la creació d’un star system valencià. En eixa línia es va expressar Maria Nebot, presidenta de Castelló per la Llengua, que va demanar un Netflix en valencià. La nota més optimista la va aportar Vicent Contrí, en referir-se a la salut de la llengua en el món musical.


La revista és el primer material de la campanya ‘Viure en valencià’ que s’ha presentat. En les pròximes setmanes es faran públics, com ara vídeos i cartells.

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR