Ensenyaments de Règim Especial

Llum verda per a la Futura Llei d’Ensenyaments Artístics

Queda aprovat per majoria el text final del Projecte de llei pel qual es regulen els ensenyaments artístics superiors i s’estableix l’organització i les equivalències dels ensenyaments artístics professionals.

Foto de l'aprovació del Projecte de Llei d'ensenyaments artístics

dimecres 06 març 2024 09:36 h

El següent pas en la tramitació de la Llei serà la seua aprovació a la Cambra Baixa per a posteriorment ser votada al Senat.

La Comissió d’Educació, Formació Professional i Esports es reunia ahir, 5 de març de 2024, per debatre i votar l’informe de la ponència i les esmenes presentades al Projecte de llei pel qual es regulen els ensenyaments artístics superiors i s’estableix l’organització i les equivalències dels ensenyaments artístics professionals.

El dictamen va ser aprovat per 20 vots a favor, 2 en contra i 15 abstencions. De les més de 300 esmenes presentades durant el recorregut de la tramitació se n’han aprovat més de 150, entre les acceptades de manera íntegra i les transaccionals, a la sessió d’ahir se n’han incorporat 8 de noves. El text final amb les incorporacions, modificacions i supressions destacades es pot consultar al següent enllaç:

https://www.congreso.es/backoffice_doc/prensa/notas_prensa/101097_1709640307954.pdf

Entre les considerables esmenes i canvis introduïts en aquesta darrera etapa es pot citar la possibilitat que les comunitats autònomes implementen nous ensenyaments professionals com ara el circ o altres disciplines artístiques amb presència territorial, o la introducció dels Ensenyaments Artístics Superiors d’Escriptura Creativa que se suma als anteriorment introduïts; els Ensenyaments Artístics Superiors d’Arts Audiovisuals.

Relacionat amb el reconeixement de la investigació s’han introduït millores recollides al llarg del text i especialment al capítol 53 bis de nova incorporació.

Es milloren alguns drets de l’estudiantat d’EEAASS, s’introdueix el dret a vaga i el concepte d’atur acadèmic sense que n’afecte l’avaluació i es crearà un Estatut de l’Estudiantat d’EEAASS.

Entre els aspectes de la llei que afecten organització i equivalències dels ensenyaments artístics professionals s’hi incorpora una nova concreció ja que s’introdueix la possibilitat de regulació d’itineraris acadèmics específicament destinats a l’obtenció d’un títol de Tècnic o de Tècnic Superior quan es parlava anteriorment únicament d’una acreditació oficial de les competències professionals que prèviament s’hagen definit dins de les disciplines artístiques corresponents, redactat que se segueix mantenint amb l’afegit anterior.

Pel que fa al paper de les administracions educatives el text final concedeix una participació futura més gran a les comunitats autònomes introduint al llarg del text la necessitat de consulta prèvia en aspectes que abans no se’ls estava tenint en compte com pot ser part d’allò relacionat amb les integracions als nous cossos docents. Tot i que encara es mantinga en el text la mateixa obligatorietat de consulta al Consell Superior d’Ensenyaments Artístics per a moltes qüestions, aquest òrgan continua fins ara al marge de tota la tramitació, esperem que a partir de l’aprovació definitiva de la Llei ocupe l’espai que li correspon.

Tot i que la Llei va per bon camí i tot apunta que ben aviat serà aprovada de manera definitiva, molts dels aspectes relacionats amb les condicions laborals i d’altres quedaran pendents de les posteriors ordres de desenvolupament. No obstant això, a les disposicions transitòries que aborden les integracions del professorat en els nous cossos i altres qüestions sensibles ja s’han introduït tímides modificacions respecte al text anterior que tot i ser insuficients poden facilitar futures concrecions i millores en els diferents àmbits de negociació sindical.

Es pot visualitzar la totalitat de la sessió en diferit des del següent enllaç:
https://app.congreso.es/AudiovisualCongreso/audiovisualEmisionSemiDirecto?codOrgano=371&codSesion=3&idLegislaturaElegida=15&fechaSesion=05/03/2024

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR