La Campanya Mundial per l’Educació celebra el Dia de les Persones Docents

La CME i els sindicats d’ensenyament reclamen un augment del finançament educatiu que millore les condicions dels professorat

dimecres 05 octubre 2022 11:33 h

Amb motiu del Dia Mundial dels i les docents, la Campanya Mundial per l’Educació ha volgut reiterar la seua solidaritat amb el personal docent, educadores i educators, i tot el personal de suport, reivindicant el seu paper vital per a fer realitat el dret humà a una educació de qualitat, equitativa, inclusiva i transformadora. Amb eixe fi, ha publicat un manifest al costat dels principals sindicats d’ensenyament, entre els quals està STES-Intersindical, on demanda que els fons de cooperació s’ajusten a les necessitats educatives actuals. 

I és que la pandèmia ha posat de manifest el valor insubstituïble de la professió docent, però també les difícils condicions de treball. A més, ha evidenciat que les condicions del professorat són molt desiguals i precàries, especialment als països amb sistemes educatius febles. Davant aquesta situació, la coalició, liderada a l’Estat espanyol per Ajuda en Acció, Eduque, Entreculturas i Plan International, insta els governs que facen un pas avant amb urgència, posicionant l’educació com una peça fonamental en la cooperació internacional. 

 

El manifest alerta que l’escassetat de professores i professors a nivell mundial és un dels principals reptes als quals els governs han de fer front com més prompte millor. Aquest fet és una qüestió fonamental, ja que es calcula que es necessiten 69 milions de docents més a tot el món per a aconseguir una educació de qualitat per a totes i tots en 2030. La situació és especialment complicada a Àfrica Subsahariana, on s’estima que més del 70% dels països s’enfronten a una manca de docents de primària i, sobretot, de secundària.

 

Les condicions de treball d’una gran part del professorat en el món és un altre dels aspectes que han de ser treballats i millorats pels estats, apunten les organitzacions signants. La majoria dels sindicats de la professió docent assenyalen que els preocupa que els salaris siguen massa baixos, que les condicions de treball es deterioren i que la infraestructura de suport a l’ensenyament i l’aprenentatge siga insuficient. 

 

Un altre dels grans problemes és la falta d’accés a una formació de qualitat i a un desenvolupament professional continu al llarg de la seua carrera. La qualitat del professorat continua sent un problema, sobretot en aquells països que tenen dificultats per a contractar suficient personal, ja que els governs es veuen forçats a contractar docents sense formació.

 

Davant aquests importants obstacles als quals s’enfronta el professorat de tot el món en un grau o un altre, les organitzacions signants fan una crida per a millorar l’educació i la situació del personal docent. Per a això, exigeixen adoptar decisions audaces sobre la transformació de l’arquitectura financera internacional, que faça costat als països en desenvolupament perquè puguen incrementar la seua inversió en educació. Entre les mesures proposades tenim les següents: 

 

-Forçar les restriccions del Fons Monetari Internacional (FMI) que posen per davant el control del dèficit a la inversió pública, basant-se en el fet que només amb una forta inversió en educació els estats avancen i progressen econòmicament en el mitjà i llarg termini.

 

-Promoure mesures per a alleujar el deute dels països menys desenvolupats, incloent polítiques que encoratgen la inversió en serveis públics bàsics com l’educació. 

 

-Donar suport als esforços dels països socis en reformes fiscals que permeten augmentar la recaptació i dedicar-la a cobrir serveis socials bàsics com l’educació.

 

De la mateixa manera, el manifest també es dirigeix al Govern espanyol per a demanar-li un augment del finançament educatiu en cooperació a través d’un pla de metes anuals de cara a 2030. En concret, li insta a continuar treballant per a destinar el 0,7% de la Renda Nacional Bruta a l’Ajuda Oficial al Desenvolupament, del qual un 20% ha d’estar destinat a l’educació i un 10% per a ajuda humanitària, destinant-se un 10% d’aquesta última a l’educació en emergències. 

 

A més, el Govern espanyol i les Comunitats Autònomes han de potenciar accions i programes destinats a enfrontar els diferents reptes relacionats amb el professorat, per a garantir així un nombre adequat de professores i professors i personal educatiu, amb una formació adequada i unes bones condicions professionals i laborals.

 

Finalment, destaca que l’Estat espanyol es troba actualment en un escenari polític propici per a millorar el seu paper i les seues contribucions a l’educació en el món i recuperar el seu pes internacional en la matèria. En ple procés de reforma del sistema de cooperació internacional i amb fites molt rellevants en el segon semestre de 2022, ha d’establir compromisos valents i decidits que li permeten alinear-se amb els donants més compromesos de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) i la Unió Europea (UE) en matèria d’educació.

 

Llig el manifest.

 

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR