Dret a l’educació

Intersindical participa en la concentració de l’IES Tierno Galván de Montcada per la manca de PAS i personal educador

El Sindicat denuncia la mala gestió a l’hora de cobrir les vacants i les substitucions d’aquest personal en els centres educatius

Un moment de la concentració en l'IES Tierno Galván de Montcada

dimarts 03 desembre 2019 16:59 h

Dilluns 2 de desembre, professorat i alumnat de l’IES Tierno Galván de Moncada es van concentrar a l’hora del patí per denunciar el fet de trobar-se sense cap dels 3 conserges que tenen en plantilla.  El centre porta 62 dies sense un dels conserges, 47 dies sense dos conserges i 7 dies sense cap dels tres. A més, tampoc s’ha cobert la baixa de l’única persona educadora que hi havia al centre.

La Conselleria d’Educació ha de posar en el seu lloc a la Conselleria de Funció Pública

A l’IES Tierno Galván s’ha produït una tempesta perfecta que reflecteix la falta de planificació i la mala gestió, sistemàtica, de la Conselleria de Justícia i Administració Pública, que és la responsable d’aquest personal:
1) Mala planificació a l’hora de dotar les plantilles del personal de consergeria als centres. En el curs 2008/09 aquest centre tenia un alumnat de 545 i tres persones en consergeria per garantir les necessitats d’un centre que obri les seues portes a les 7:30h i les tanca a les 22h. En el curs 2019/20, continua amb tres persones en consergeria però ara l’alumnat arriba a 1.200, 130 docents i, a més, un edifici més construït en 2010 i amb 2.500 m2.
2) Mala gestió a l’hora de cobrir les places vacants del personal de consergeria. En aquest cas estem parlant d’una jubilació, és a dir, la no provisió d’un lloc des de fa dos mesos del qual la Conselleria d’Administració Pública era coneixedora des de feia temps.
3) Retards injustificats a l’hora de cobrir substitucions. Un sistema anacrònic de provisió de les substitucions i la falta d’actualització de les borses de treball, la qual cosa obliga a recórrer a borses obertes des de fa més de 10 anys, fa que el procediment de la provisió de llocs es retarde al màxim.
4) Retard en la substitució del personal educador. La singularitat de l’alumnat que atén aquest personal fa que la seua substitució del personal educador hauria de ser immediata, sense que es tingueren en compte els criteris generals.
Malauradament, l’IES Tierno Galván no és un cas aïllat al País Valencià. La falta d’una planificació real de les plantilles en funció al creixement dels centres, de les necessitats del seu alumnat i de la provisió de llocs de treball per part de la Conselleria d’Administració Pública està fent que membres dels equips directius hagen d’obrir i tancant els centres, gravar matrícula, destinar una part important del temps a demanar la provisió de les places del PAS i del personal educador, atendre a les famílies indignades davant la falta del personal educador per atendre als seus fills i filles, etc.
Aquesta situació genera una gran frustració i obliga a destinar un temps valuossíssim que es podria invertir en altres temes com la inclusió, el debat metodològic, plans per revertir el fracàs escolar i millorar la convivència als centres, etc.
Davant d’aquesta situació, el Sindicat ha estat fent gestions en la Conselleria de Funció Pública i, pel que sembla, ja s’han adjudicat dues de les places que manquen i s’incorporaran en breu, segons l’administració.
La Conselleria d’Educació hauria d’intervindre en aquesta situació ja que l’IES Tierno Galván no és una anomalia o un fet aïllat, la situació d’aquest centre revela un problema, estructural, amb les plantilles i provisió de llocs del personal d’administració i serveis (PAS) i del personal educador. Que aquesta situació es pot convertir en un entrebanc a l’hora d’aplicar molts dels projectes que vol desenvolupar en aquesta legislatura. Que aquesta situació està generant una gran frustració en els equips directius i els claustres. I, finalment, que li dóna una molt mala imatge a la nostra escola pública.
La Conselleria d’Educació ha de posar en el seu lloc a la Conselleria de Funció Pública, i exigir la dotació de les plantilles necessàries del PAS i personal educador en els centres educatius, un sistema de provisió àgil que garantisca que no es pugen donar aquestes situacions, l’actualització i provisió de les borses de treball, i l’increment de la plantilla en les Direccions Territorials d’Educació i en la pròpia Conselleria d’Educació per a gestionar el més de 55.000 docents del sistema educatiu.
Per a STEPV i STAS Intersindical, la situació actual que estan patint molts centres al País Valencià ja no permet cap altra justificació que no passe per alguna d’aquestes mesures esmentades. Per això, STEPV i STAS han convocat una concentració dimecres 11 de desembre a les 11 hores davant la Conselleria de Justícia, Interior i Administracions Públiques, sota el lema «Més personal per a gestionar el personal».

Etiquetat com a

vacants i substitucions

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR