Idees sobre l’avaluació del curs escolar 2019/2020

Document elaborat per l’STEPV davant la crisi del coronavirus

diumenge 12 abril 2020 21:19 h

Resum de les idees que trobareu en aquest document

1.- Reinventar la docència: el professorat, les famílies i l’alumnat s’han hagut d’adaptar a la situació de confinament i reinventar les seues pràctiques educatives.
2.- Bretxa digital: no té sentit avançar matèria en aquesta situació de confinament, ja que no tot l’alumnat té les mateixes oportunitats de fer el seguiment de les tasques en igualtat de condicions.
3.- Avaluació contínua: disposem d’aquest instrument d’avaluació que és clau en aquests moments i que hem de posar en valor.
4.- Promoció automàtica: és una opció en aquells casos en què els equips docents valoren aquesta fórmula perquè el seu alumnat no perda oportunitats.
5.- Condicions educatives i laborals del professorat: cal millorar-les per garantir que la represa de l’activitat educativa tinga l’èxit desitjat. Reducció de ràtios i hores lectives i replantejament en profunditat dels actuals currículums.

Situació extraordinària i inèdita
Des del dilluns 16 de març cap centre educatiu del País Valencià està atenent de forma presencial, i això ha comportat una reorganització de la totalitat dels processos d’ensenyament-aprenentatge que es desenvolupen. I aquest procés ha estat encapçalat des del principi per un gran treball d’adaptació per part del professorat en impulsar noves formes d’arribar al nostre alumnat i a les famílies d’aquests.

A hores d’ara hi ha molta incertesa que es puguen reprendre les classes presencials d’ací a final de curs, així que és possible que tinguem per davant tot un trimestre escolar en modalitat de teleformació, o denominat en altres termes educació a distància.

El professorat s’ha posat a treballar de valent per tal d’adaptar la seua àrea, matèria o mòdul a les noves condicions, on alumnat i professorat es troba confinat a les seues respectives cases.
No hem tingut temps per poder adequar els nostres espais vitals per a reprendre l’activitat docent en aquestes circumstàncies i això comporta que les realitats tan diferents de les famílies tinguen un impacte desigual entre l’alumnat. Ens reafirmem en la riquesa que és tindre escoles públiques amb alumnat divers, plural on caminem cap a una resposta inclusiva. I dins d’aquest espai físic vital d’acció dels centres educatius es desenvolupen tasques importantíssimes de compensació de desigualtats perquè cada alumne, independentment de la motxilla amb la que arriba (circumstàncies socials, econòmiques, etc.) puga rebre allò que necessita per poder progressar i així aconseguir el seu èxit escolar
.
Per tant, traslladar l’ensenyament dels centres educatius a cadascuna de les cases de les nostres famílies fa que l’equitat a l’ensenyament no es puga garantir, i sota aquesta premissa hem de plantejar totes les accions docents que duem a terme a partir del 16 de març fins a la finalització del confinament.

Reinventar la docència
El professorat ha de vetlar per tal d’establir mitjans de comunicació amb les famílies a les quals ha de fer arribar orientacions per fer front aquesta situació i transmetre que poden seguir comptant amb nosaltres en el procés educatiu dels seus fills i filles. També fer-los arribar propostes de treball per poder seguir acompanyant l’alumnat en el seu procés d’ensenyament-aprenentatge posant per davant l’acompanyament emocional tan necessari en aquests moments. En eixa comunicació, els mitjans tecnològics poden comportar de nou grans desigualtats que facen que la bretxa digital siga un impediment afegit a la situació de distància en què ens trobem.

Per tant, davant d’aquest repte, desenes de milers de docents han engegat la maquinària per articular diferents processos per redefinir quines tasques envie a l’alumnat, amb quins missatges, en quins moments, amb quins materials,... i tot això després i acompanyat de multituds de reunions virtuals per tal de fer valdre la coordinació docent de cada centre educatiu.

Què i com hem d’avaluar?
Dins de tots aquest processos que hem descrit l’aspecte que més està en debat és l’avaluació. Com podrem fer l’avaluació del tercer trimestre? Com finalitzarem el curs? Com sabrem quin alumne promociona o no?

Tant professorat com alumnat han estat treballant intensament, des de l’inici de curs, fent tota la relació d’activitats arreplegades en les programacions didàctiques i que responen a la consecució dels objectius dels diferents currículums segons l’etapa educativa corresponent. És així com s’ha pogut finalitzar tant la primera com la segona avaluació d’aquest curs escolar. Des de setembre fins al darrer dia de les classes presencials s’han estat desenvolupant amb normalitat els diferents processos per a dur a terme una avaluació contínua o processual. S’ha posat en valor que cadascun dels moments educatius són importants cap a la consecució de la millora del nostre alumnat, que aconseguim, a més, mitjançant la pràctica d’una avaluació formativa.

I ara, a partir del 16 de març, el professorat està traslladant tasques escolars amb l’objectiu de reforçar i consolidar aprenentatges dels dos primers trimestres escolars, així com també fomentant les rutines de treball i manteniment de l’estudi, establint horaris i ajudant les famílies a portar aquest confinament de la millor manera possible. Com a tot procés educatiu, ara també produïm i garantim aprenentatges, i per tant, els processos d’avaluació abans esmentats també hi estan presents. Pensar una altra cosa vol dir posar el focus en processos d’avaluació finals i sumatius que poc aporten a la riquesa d’un aprenentatge viu i continu que el professorat desenvolupa dia a dia amb el seu alumnat.

Per tant, davant d’aquesta preocupació cap a l’avaluació hem de posar en valor tota la tasca feta fins ara i la que es continua fent per part del nostre professorat i del nostre alumnat on tenim perfeccionades dues de les tres avaluacions trimestrals.

L’avaluació contínua és la clau
Destaquem, per tant, les virtuts del nostre sistema educatiu amb la pràctica d’una avaluació contínua del nostre alumnat.

En qualsevol moment es pot disposar de les dades emmagatzemades dels diferents indicadors d’avaluació registrats pel professorat. I així es pot finalitzar l’avaluació del curs per poder prendre les decisions pertinents de promoció de l’alumnat. És cert que en la situació actual haurem de ser flexibles en l’aplicació dels criteris d’avaluació per a prendre les decisions oportunes.

Al llarg d’aquest tercer trimestre en modalitat de treball a distància, per tal de fer palés el caràcter compensador que defineix l’escola pública, cal posar el màxim dels esforços possibles a les actuacions prioritàries per tal d’atendre a l’alumnat amb més necessitats, siguen del tipus que siguen, tant de caràcter acadèmic com de caràcter personal i social. Aquesta atenció més personalitzada i individualitzada farà que puguem promoure aprenentatge malgrat les dificultats del context. Amb dificultats ens referim al fet de conviure en casa amb pares i mares que necessiten de temps per poder teletreballar, altres que treballen fora de casa en serveis essencials (com personal sanitari, del transport, del comerç), altres convivint amb situacions difícils sanitàries i econòmiques derivades del COVID-19, i moltes altres derivades de la seua condició particular de la família (aspectes socials entre els més destacables). És així com en aquest context cal promoure l’autonomia del nostre alumnat ja que l’atenció que poden rebre per part de les famílies no és la mateixa.

Davant de la bretxa educativa real combinada amb la bretxa digital, les administracions educatives han de posar els esforços per continuar animant al professorat a fer el seu treball de teleformació aquest tercer trimestre en les millors condicions possibles, així com en el cas de l’alumnat oferint mitjans digitals per aquells alumnes que no en disposen. Així aconseguirem desenvolupar un tercer trimestre compensador i en positiu per a tot el nostre alumnat, i que a la condemna del confinament a la qual està exposat no se li afegesca una nova condemna per aspectes relacionats amb l’avaluació.

En eixe sentit cal tindre molt en compte l’alumnat que, per un motiu o altre, no ha arribat encara a assolir els continguts del currículum. En aquests casos, els equips educatius han de valorar la conveniència o no de la promoció al següent curs perquè aquest alumnat no perda oportunitats. Caldrà, en reprendre la docència presencial, una atenció i un seguiment especials a aquest alumnat.
També volem deixar molt clar que considerem que tot alumne que ha superat les dues avaluacions presencials realitzades fins ara, hauria de promocionar el curs que ve si, independentment del motiu, no puga seguir amb normalitat les pautes indicades en el treball telemàtic que s’està duent a terme aquest tercer trimestre.

En el cas d’haver de determinar aspectes d’avaluació només cal fer anàlisi dels resultats que contínuament el professorat va registrant i que molts d’ells ja figuren tant a ITACA com en la resta d’instruments d’avaluació que es gasten. És cert que per a l’alumnat que enguany està en condicions de finalitzar estudis amb la posterior consecució de títol corresponent, s’han d’articular procediments concrets d’actuació per tal de seleccionar els continguts que es consideren més rellevants i imprescindibles en l’educació obligatòria, batxillerat, formació professional i altres ensenyaments post-obligatoris; i que incorporen criteris d’avaluació flexibles donades les circumstàncies especials.

Com s’hauria de plantejar el curs que ve?
Si el curs que ve comença amb normalitat, és a dir, si recuperem les classes presencials com fins a mitjans del mes de març, ara és el moment que l’administració replantege els currículums actuals i els revise en profunditat. En general, els currículums són molt densos i difícils d’aplicar en un ensenyament presencial i deixen poc marge per treballar altres aspectes necessaris per aprofundir en una educació crítica i connectada a la societat en què vivim.

Igualment, cal recuperar i millorar les condicions laborals del professorat, que en definitiva són les que garanteixen en gran part una educació de qualitat. Caldria començar per reprendre les adjudicacions contínues per garantir que el professorat de baixa o el que es jubila siga substituït immediatament.

Les ràtios i plantilles actuals s’han de revisar i millorar. Si ja era una exigència abans del confinament, ara ho és més. La tasca que ens espera el curs que ve de reforç i recuperació de continguts requereix urgentment de la corresponent reducció de ràtios i d’horari lectiu del professorat i, per tant, d’un increment de plantilla per a garantir la inclusió educativa, i també del professorat que es dedica concretament a la compensació de desigualtats.

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR