Plantilles docents

Els centres educatius reclamen mantindre el professorat PAM actual

Més de 300 centres contesten l’enquesta sobre la retallada del professorat assignat pel PAM i reclamen el seu manteniment perquè el necessiten

dilluns 04 juliol 2022 10:51 h

Fa uns dies STEPV va criticar la retallada de professorat assignat per al Pla d’Actuació per a la Millora (PAM). La Conselleria, després de modificar la proposta perquè havia detectat errades, va tornar a enviar l’assignació a cada centre educatiu, moment en el qual el Sindicat va enviar als centres una enquesta per conéixer les necessitats de plantilla dels centres, ja que la proposta del PAM retalla considerablement el professorat assignat per al curs que ve.
La Conselleria ha justificat aquesta retallada argumentant que el professorat assignat aquest curs 2021/22 extraordinari per a fer front a la Covid 19 ja no és necessari i que es retorna a la situació prepandèmica de 2019, tot el contrari del que opinen els centres educatius, que necessiten el professorat actual per poder atendre l’alumnat en condicions, ja que continuem sense negociar les plantilles docents, per adaptar-les a les necessitats actuals.
Si els centres educatius volen complir amb la normativa d’inclusió educativa i del plurilingüisme necessiten més plantilla, especialment de les especialitats de Pedagogia Terapèutica (PT) i d’Audició i Llenguatge (AL) i també d’anglés, fet que STEPV porta anys reclamant. També es reclama professorat d’altres especialitats, especialment per reforçar la plantilla en cas que els equips directius siguen d’aquestes especialitats. Igualment necessari es fa recuperar el mestre tutor per unitat, retallat a 2013 i que a reducció horària de 25 a 23 hores lectives genere més plantilla de professorat.
La immensa majoria dels centres que han contestat l’enquesta manifesten que les necessitats d’atenció a l’alumnat no són les mateixes per al curs que ve que les de 2019, ja que s’ha incrementat l’alumnat que necessita una atenció específica (NESE o compensació de desigualtats). També cal tindre en compte el nombre d’alumnat nouvingut que s’ha incorporat a les aules aquest curs (ucraïnés i d’altres països).

Cal recordar que les plantilles docents que s’estan aplicant actualment encara són les que va retallar el govern anterior del PP i que precisament el PAM era una mesura per compensar les necessitats dels centres, unes necessitats que efectivament no són les de 2019, sinó que s’han vist incrementades pels motius exposats: l’aplicació de la normativa d’inclusió i la llei de plurilingüisme (ambdues de 2018), dos anys de pandèmia, alumnat nouvingut, etc. Tots aquests motius justifiquen que es mantinga la dotació actual de professorat i que es negocie d’una vegada per totes la normativa de plantilles docents per incrementar el nombre de professorat de catàleg en els centres educatius.
Perdre el personal COVID sense haver negociat les plantilles docents per adaptar-les a les actuals necessitats dels centres educatius suposarà un gran greuge. A més, almenys en alguns casos, Conselleria no ha tingut en conte que abans de la pandèmia els antics CAES rebien una plantilla extra per arranjament, que fa dos cursos va passar a formar part del PAM. Encara que ara reben el PROA+, aquest no compensa la pèrdua de professorat respecte a 2019 i, per contra, els comporta més burocràcia i justificació, quan seguexen tenint les mateixes o més necessitats que abans.
STEPV insta als centres educatius a sol·licitar el professorat necessari mitjançant el correu .(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic) facilitat per la Conselleria d’Educació, justificant la necessitat del professorat reclamat perquè l’administració atenga la petició i rectifique la proposta.
Per tot això, STEPV exigeix a la Conselleria que mantinga la dotació PAM actual, atenga les necessitats dels centres educatius i convoque noves reunions del grup de treball sobre les plantilles docents (només es va fer una reunió en març sobre les plantilles d’infantil i primària). Si no s’atenen aquestes peticions el Sindicat no descarta convocar accions pròximament.
Les dades de l’enquesta
L’enquesta es va enviar als centres el passat dijous 30 de juny. Fins el moment han contestat 327 centres (310 CEIP i 17 IES). Per intercomarcals, han contestat l’enquesta 84 centres d’Alacant (80 CEIP I 4 IES), 57 de Castelló (53 CEIP i 4 IES) i 186 de València (177 CEIP i 9 IES).
A l’enquesta es feien 3 preguntes:
1.- Nombre de professorat PAM autoritzat aquest curs 2021/22.
2.- Nombre de professorat PAM autoritzat per al curs que ve 2022/23.
3.- Nombre de professorat PAM que realment necessiteu.
En els 310 CEIP, les respostes a cada pregunta han donat el resultat següent:

                                                                                                                                                                                                                                                                       
ProfessoratPAM 2021/22PAM 2022/23PAM necessariDiferència 2022-2023
ALACANT193107,5185-85,5
CASTELLÓ14293145-49
VALÈNCIA456,5255464201,5
TOTAL791,5455,5794336

La retallada de professorat en els CEIP és de 336 docents en els 310 centres que han contestat l’enquesta (si extrapolem als quasi 1100 CEIP la retallada estarà al voltant de 1200 docents).
Si contrastem el professorat que els centres educatius sol·liciten amb la dotació del curs 2021/22, el resultat és pràcticament el mateix, fet que ens fa concloure que els centres simplement demanen mantindre el que han tingut aquest curs.
En el cas de secundària, les queixes també van relacionades amb els programes d’atenció a la diversitat no autoritzats.

4 de juliol de 2022

 

Etiquetat com a

plantilla professorat

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR