La nostra gent
El militant històric de l’STEPV a l’Alcoià-Comtat rep el Premi Joan Valls en reconeixement a la seua trajectòria
Andreu Hervás Jiménez, un dels membres destacats del nucli fundador del Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament a les comarques de l’Alcoià i el Comtat, ha sigut guardonat, en la seua modalitat individual, amb el Premi Joan Valls i Jordà per l’Ús i Promoció del Català, que atorga cada any l’Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà i que enguany celebra la seua 26a edició.
Tomàs Tapia
Referència dels moviments renovadors de l’escola valenciana i del sindicalisme assembleari en l’ensenyament, Andreu Hervás ha ocupat responsabilitats sindicals comarcals, en el Secretariat Intercomarcal d’Alacant i en el Consell Nacional de l’STEPV. El seu compromís cívic i social s’ha estés també al món de la cultura, la defensa dels drets humans i la ciutadania crítica.
Nascut el 1951 a Puente de Génave, Jaén, es trasllada de ben menut a Alcoi amb la seua família. Forma part, per tant, d’un nombrós col·lectiu d’andalusos que en la llarga nit del franquisme, abandonen la seua terra per vindre-se’n a viure ací.
Hervás ha estat en primera línia de les iniciatives per una Escola Pública valenciana i democràtica i ha sigut un activista incansable en les mobilitzacions per unes condicions de treball més dignes pels ensenyants i la classe treballadora.
A l’Alcoià i el Comtat, el moviment assembleari dels mestres va ser la cèl·lula des de la qual es conformaria l’STEPV a finals dels anys 70. En el sindicat, Andreu Hervás ha estat una peça insubstituïble, no només en les estructures internes de l’organització, també en el reguitzell d’assemblees celebrades en centres i pobles i en multitud d’actes públics i programes radiofònics. La seua ha estat una militància permanent, que ha prosseguit fins el mateix dia de jubilar-se.
Durant la seua etapa de mestre a Cocentaina, Andreu Hervás va ser director del col·legi públic El Bosco quan el 1984 l’escola va ser una de les pioneres a impartir les classes en valencià. En aquella etapa també va impulsar l’organització de les Escoles d’Estiu a Dénia i a Elx. Posteriorment ha participat en l’organització de les Trobades d’Escoles Valencianes. En el tram final del seu recorregut professional, va recalar en les aules del col·legi públic Sant Vicent d’Alcoi, on també va donar suport a l’ensenyament en valencià,.
Pel 1987, va estar el primer director del Centre de Professors d’Alcoi elegit democràticament pels col·lectius de renovació pedagògica de la comarca. En la seua etapa al front d’aquest CEP, va liderar una llarga série d’iniciatives pedagògiques, edicions de materials didàctics, cursos, seminaris, jornades i debats que van representar una fita en l’avanç de la normalització de l’idioma i la formació permanent del professorat.
A partir del 2005, ha sigut president i secretari del Club d’Amigues i Amics de la UNESCO d’Alcoi, entitat d’indiscutible i contrastada trajectòria cultural i cívica, compromesa també amb la llengua i la cultura valencianes des dels temps de la Dictadura.
La concessió del Premi Joan Valls a Andreu Hervàs representa un reconeixement a la seua tasca perseverant i sempre discreta, a l’impuls de la normalització lingüística i cultural, però també al compromís amb la classe treballadora i el País Valencià i la defensa de tots els drets humans.
Etiquetat com a
Comentaris
M. Carmen Bayarri Cortina
20 febrer 2020 / 19:06 h
Enhorabona Andreu. Premi ben merescut. Et desitgem el millor.