Sistemes de protecció

El Comitè de Seguretat i Salut Laboral d’Alacant acorda noves mesures antiCOVID

Aquest matí s’ha reunit el Comitè d’Alacant i s’han aprovat les mesures proposades pel Sindicat per donar més seguretat als centres educatius

STEPV

dimarts 26 gener 2021 15:22 h

Els Comités de Seguretat i Salut Laboral manifesten que, donada la greu situació de contagis, hospitalitzacions i defuncions per la COVID-19 s’ha d’activar de manera immediata un augment de les mesures de protecció de les treballadores i treballadors de l’ensenyament i de l’alumnat en els centres educatius.

Instem a la Conselleria d’Educació a implementar les mesures acordades en els comitès de salut laboral de forma urgent

Reforç de les mesures de seguretat i salut laboral als centres educatius i la cobertura del personal docent i no docent
El País Valencià travessa la fase més crítica des de l’inici de la pandèmia, amb una taxa de positivitat COVID superior al 30% en les proves realitzades, quan el percentatge òptim es troba en el 5%, amb unes de les xifres més altes d’hospitalitzacions i d’ingressos en l’UCI (61%) de l’estat espanyol i una taxa de casos actius que ja supera el 20%.
És per això que considerem imprescindible i inajornable que es revisen i s’implementen noves mesures de prevenció als centres educatius, començant per aquestes:

  1. Millorar les condicions de protecció sanitària als centres docents amb la corresponent protecció al professorat especialment sensible o vulnerable.
  2. Realització de test a tot el personal i alumnat que haja estat en contacte amb casos positius o sospitosos.
  3. Realització de totes les reunions, inclosa l’hora d’exclusiva, per via telemàtica promovent així el teletreball des de casa.
  4. Dotació de més material anticovid (mascaretes FFP2), filtres HEPA, mesuradors de CO2, etc), instruccions sobre ventilació adaptades a les recomanacions del CSIC, com diu el propi annex.
  5. Incloure el professorat i la resta de personal que treballa als centres educatius per a la segona fase de la vacunació ,prioritzant al personal de centres i aules específiques i d`educació infantil.
  6. Aplicació de la normativa prevista a l’inici de curs per a les situacions extraordinàries derivades de la pandèmia.
  7. Un tractament especial dels centres en poblacions amb una alta incidència de contagis COVID
  8. Quan no es cobreixen les baixes en els centres educatius i per la incidència s’hagen d’agrupar els alumnes trencant el grup de convivència estable (GCE), aleshores s’incompleix el Pla de Contingència i per tant l’administració ha de dictar normes per al tancament dels centres.
  9. Quan Salut publica confirma que hi ha una transmissió no controlada, el centre ha de romandre tancat segons el punt 4 de la Guia de casos COVID.
  10. Totes aquestes mesures són més necessàries ara que mai i seria una manca de responsabilitat per part de l’administració la no aplicació, perquè és una tasca que li correspon, tant la planificació i aplicació de les mesures que asseguren la protecció sanitària del professorat.
  11. S`han de fer les test al professorat que ha estat confinat per COVID per tal de garantir la seguretat del personal quan torne a treballar al seus centre

En les pròximes reunions dels comitès de València i Castelló el sindicat també presentarà aquestes mesures perquè s’aproven.
Així mateix, es fa imprescindible agilitzar les substitucions del professorat, per garantir la cobertura de totes les baixes, permisos, llicències i jubilacions, de forma immediata, com és igualment necessària la cobertura del personal no docent que treballa als centres educatius, per garantir un bon funcionament d’aquests i de la mateixa forma cal cobrir les baixes de les persones que treballen a les DT per garantir una correcta gestió del personal.
A més, se sol·licita la revisió i adequació de tota la resta de propostes, un total de 40 al·legacions proposades al Pla de Contingència, fetes des d’inici de curs i aprovades pels tres comitès de seguretat i salut laboral que encara no s’han portat a terme, entre les quals:
1.- Instruccions clares de ventilació de les aules, lligades a la calefacció, per evitar més contagis. Aquestes instruccions no poden ser genèriques per a totes les aules, ja que tal i conforme explica la pròpia «Guia para ventilación en aulas» del Ministeri de Ciència i Innovació i el CSIC: «La ventilación necesaria para reducir el riesgo de contagio depende del volumen de la sala, el número y la edad de los ocupantes, la actividad realizada, la incidencia de casos en la región y el riesgo que se quiera asumir. La guía de Harvard recomienda 5-6 renovaciones de aire por hora para aulas de 100 m², con 25 estudiantes de 5-8 años».
2.- L’adquisició de mesuradors de CO₂, mesuradors de qualitat de l’aire.
3.- L’adquisició de més purificadors de filtres d’aire.
4.- Mascaretes FFP2 per al professorat.
5.- Dotació de mascaretes a l’alumnat.
6.- Augment de les proves diagnòstiques i tests ràpids: A causa de l’augment de casos entre les franges d’edat entre 6/18 anys, amb un repunt major entre 6/11, sol·licitem que una vegada confirmat el positiu en una aula es confine a tota la classe. Igualment s’haurien de realitzar PCR a tot el personal empleat públic inclús si no ha estat en contacte les últimes 48h. Igualment caldria PCR negativa per tornar al centre després de donar positiu.
7.- Els Claustres i les reunions del professorat han de ser telemàtiques. Així mateix, altres hores complementàries també es poden fer des de casa, disminuint els riscos de contagi.
8.- Als Ensenyaments de Règim Especial i no obligatoris s’hauria d’estudiar la mesura d’optar per la no presencialitat (ni de l’alumnat ni del professorat). Davant una situació sanitària adversa la millor prevenció és evitar aquesta presencialitat i potser els ensenyaments no obligatoris haurien de tindre una consideració i tractament diferents dels obligatoris tal i com es fa a altres territoris o a altres Estats.
9.- Als centres situats a municipis amb alta incidència de COVID19, si l’alumnat segueix els ensenyaments totalment a distància, el professorat ha de teletreballar. No té sentit que es demane fer les classes online des del centre de treball.
10.- La figura de persona coordinadora COVID a cada DT.
11.- Prioritzar el col·lectiu docent, en l’administració de la vacuna.
12.- Campanyes d’informació i formació en prevenció, en horari lectiu, a càrrec de l’administració.

Per tot això, hem de ser conscients que el professorat dels centres no solament exposa la salut dia a dia a l’eventualitat d’un contagi, sinó que també ha hagut de suportar les gelades del fred amb les finestres i les portes obertes en pro de la necessària ventilació. Així que, volem agrair la contribució decisiva dels qui han aconseguit mantenir l’activitat a les aules a pesar de totes les dificultats, amb el seu treball seriós, generós, responsable, eficient, sacrificat i professional. Però instem a la Conselleria d’Educació a implementar les mesures acordades en els comitès de salut laboral de forma urgent.

 

 


                                                     

 

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR