Professorat interí

Davant el judici oral que s’està celebrant en el Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l’abús de la temporalitat

STEPV està fent el seguiment d’aquest judici que ha de determinar si declarar fixe un interí estatutari de Sanitat a Madrid s’ajusta o no a les exigències de la normativa europea, en concret a la Directiva 1999/70/CE sobre el treball temporal

dimecres 22 maig 2019 16:10 h

En funció del que determine el TJUE s’obrirà una possibilitat real perquè el personal interí de les administracions públiques, inclòs el professorat, puga optar a ser personal fixe.

STEPV no dubtarà a l’hora de posar en marxa la via judicial per la consolidació del professorat interí

Fins ara, la resposta del govern espanyol a la qualificació d’Europa de frau de llei en la concatenació de contractes per aquest personal havia estat la convocatòria massiva d’oposicions en l’anomenat acord d’estabilització (que estabilitza les places però no les persones) signat en març de 2017 entre l’exministre Montoro i CCOO, UGT i CSIF.
Pel que sembla, el TJUE ha verbalitzat que aquest acord d’estabilització no és la resposta correcta de l’estat per acabar amb el frau de llei, ja que no garanteix al personal temporal la seua consolidació ni impedeix que no es puga tornar a repetir la situació de frau de llei. Aquesta tesi és plenament compartida per STEPV, que ha criticat l’acord d’estabilització i la convocatòria massiva d’oposicions perquè posen en perill la continuïtat del treball del professorat interí.
Si el TJUE determina que l’estat espanyol ha de declarar fixe el personal interí o eventual (no “indefinit no fix” o qualsevol altra figura que continue mantenint una relació laboral provisional) haurà de ser l’estat espanyol qui solucione la qüestió. En el cas del professorat l’única figura fixa és la del funcionariat de carrera i, si també determina el TJUE que la convocatòria d’oposicions lliures no és la fórmula per solucionar el problema, quina via queda per a solucionar la qüestió? STEPV i la Confederació d’STES ja han aportat la resposta fa temps: la modificació del Reial Decret 276/2007 d’ingrés a la funció pública docent (modificat pel Reial Decret 84/2018) que permeta l’accés diferenciat i l’activació processos de consolidació (especialment el contemplat en l’article 61.6 del TREBEP d’accés per mèrits).
I què passa amb les oposicions convocades per a juny? La Conselleria d’Educació difícilment paralitzarà el procés, ja que no hi ha encara una sentència europea i, quan es produïsca, si declara que cal convertir en fixes el personal interí, caldrà que l’estat arbitre la fórmula. Mentrestant, les administracions públiques haurien de ser prudents i esperar els esdeveniments abans de continuar convocant oposicions massives que poden generar més problemes que solucions.
És coneguda la postura de STEPV sobre el tema, que s’hi va oposar a la convocatòria massiva d’oposicions perquè no garantien la continuïtat del professorat interí. El Sindicat espera que el TJUE falle favorablement per tal de convertir-los en fixes per a solucionar la situació de frau de llei en què es troba aquest personal.
I què passa amb el personal que es puga veure afectat per les oposicions i no continue treballant? En aquest cas caldrà iniciar la reclamació judicial en els termes en què es consideren adequats atenent les respostes que oferisquen els tribunals en eixe moment. S’espera que la sentència del TJUE es produisca abans del mes d’agost.
Presentar demandes abans del cesament sense conèixer la sentència del TJUE ens pot dur a una situació sense marxa enrere ja que, fins ara, les sentències actuals del TJUE no són clares i les del Tribunal Suprem presenten contrarietats. Per tant, no tenim garanties que prosperen reclamacions o demandes en el moment present.
Per tant, insistim en recomanar que esperem al pronunciament del TJUE sobre el cas de la fixació del personal interí per si suposa una modificació o un avanç sobre l’estat de la qüestió, per tal d’iniciar, responsablement, les accions que foren més favorables per a la consecució de l’objectiu de la consolidació i l’estabilitat del professorat interí, que sempre ha mantingut STEPV.
El Sindicat anirà informant a mesura que avancen els esdeveniments i no dubtarà a l’hora de posar en marxa la via judicial per la consolidació del professorat interí en el moment en què contraste que hi ha garanties per dur a terme una acció jurídica amb un mínim d’èxit.

Etiquetat com a


Comentaris

Valentín Huélamo Santiago

22 maig 2019 / 20:21 h

UGT-Andalucía ha sacado una nota dónde notifica a sus afiliados que pone a su disposición el departamento jurídico para demandar por este motivo. Incluso en Madrid alguna administración que ahora mismo no recuerdo ha congelado su oferta pública de empleo.

Aquí, ¿nadie va a dar el paso de pedir cómo medidas cautelares la congelación de estas oposiciones?

Si la justicia falla a favor de los interinos en este juicio oral, en Julio, se creará precedente y empezaran a caer las demandas. Eso sí, no estoy de acuerdo con vuestro planteamiento de esperar. Si cuando decidamos demandar nos han cesado habremos perdido la oportunidad, pues al NO existir relación laboral no la admitirían, hay que demandar YA!

Y habría que pedir la congelación. Si el STEPV está a favor de los interinos y en contra del sistema de acceso actual y de estas oposiciones, tendrá que retratarse pronto o vendrán otros que lo harán. En Andalucia, como ya no le da de comer la junta, UGT ha dado el paso…ahí lo dejo.


Valentín Huélamo Santiago

23 maig 2019 / 09:37 h

Si alguien duda de lo de UGT-Andalucía, dejo el enlace:

https://www.fesp-ugtandalucia.org/index.php/autonomica-y-sector-publico-andaluz/1774-ugt-informa-temporalidad-administracion-publica


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR