Covid-19 i crisi global: les desigualtats creixen: Reforcem l’Educació

Dia Internacional de les Dones 2021

divendres 05 març 2021 11:49 h

Des de l’STEPV ens unim a la celebració d’aquest dia, que es commemora el 8 de març, per lluitar per la igualtat de dones i homes, per un món més igualitari i més just.


La pandèmia més greu des de la grip 1918-1921 que va seguir la Primera Guerra Mundial, la Covid-19, s’ha convertit en una crisi global no només sanitària sinó també política, institucional, econòmica, social, de pobresa, de desnonaments, de desplaçaments forçats i sobretot educativa. Els països de tot el món han fet front a la pandèmia amb mesures extraordinàries, on cal remarcar el tancament dels centres educatius i d’aules que va afectar i afecta a més de 1500 milions d’estudiants.


En aquest estat d’alarma per Covid-19 són necessaris, més que mai, plans d’emergència i de contingència a tots els nivells del sistema educatiu. L’educació és un dret humà fonamental i universal. Per tant, calen respostes educatives integrals. Un referent a tenir en compte són les Normes mínimes per a l’educació: preparació, resposta, recuperació de la Xarxa Interagencial per a l’Educació en Situacions d’Emergència (INEE, en anglés) d’UNICEF. La INEE és una xarxa mundial i oberta de professionals i responsables polítics que col·laboren per garantir el dret de totes les persones a l’educació de qualitat i a un ambient segur d’aprenentatge en situacions d’emergència fins a la seua recuperació. El manual de normes mínimes de la INEE conté 19 normes en base a 10 instruments jurídics internacionals amb el propòsit de millorar la qualitat de la preparació, la resposta i la recuperació educatives; augmentar l’accés a oportunitats d’aprenentatge segures i rellevants i garantir la responsabilitat d’aquelles persones que faciliten els serveis a les persones afectades. Els drets a la lliure expressió, a la no discriminació i a tenir veu en els processos de decisió sobre polítiques socials i educatives formen part del dret a l’educació.


Les polítiques públiques han de tenir en compte que després de la crisi sanitària mundial, de la pèrdua de vides humanes, el major desastre és el de la desigualtat que serà més o menys greu depenent de la fragilitat i la resiliència dels estats democràtics.
Les desigualtats de gènere persisteixen en tots els àmbits de la vida social i econòmica i en tots els països. N’és un exemple el fet que, en l’actualitat, les dones dels països de l’OCDE solen escolaritzar-se més anys que els homes, però tenen menys probabilitat que els homes de realitzar un treball amb la mateixa remuneració, ja que la dona sol guanyar un 21 % menys que l’home.


A l’Agenda 2030 de Nacions Unides, l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 5 (ODS 5) és assolir la igualtat entre els gèneres, empoderar totes les dones i les xiques i traspassar el sostre de vidre. La igualtat de gènere a més de ser un dret humà fonamental és un dels pilars essencials per construir un món en pau, pròsper i sostenible. Des de la Secretaria General de les Nacions Unides (abril 2020), es va instar als Governs que situen les dones i les xiques en el centre dels seus esforços per a la recuperació. S’han aconseguit alguns avanços: més xiques estan escolaritzades, s’obliga a menys xiques al matrimoni primerenc, hi ha més dones en posicions de lideratge i les lleis s’estan reformant per fomentar la igualtat de gènere en la teoria i en la pràctica. La pandèmia podria revertir els avanços aconseguits.


Per concloure, els efectes globals i educatius de la pandèmia diferiran en gran mesura al món, tot i que les polítiques públiques i educatives seran més proactives als països més desenvolupats, amb estructures socials democràtiques i que treballen els Objectius de Desenvolupament Sostenible. D’altra banda, pensar en els plans d’estudi com a vareta màgica no funcionarà perquè, en realitat, el currículum és un espill textual que reflectix els codis ètics, sociopolítics, filosòfics i culturals de la societat. La Covid-19 ofereix una oportunitat per engegar mesures socials, educatives, actives i positives que compensen les desigualtats tradicionals presents en nombroses àrees de les vides de les dones i les xiques i per construir un món amb més justícia social i resilient.


STEPV-Dones aposta per la igualtdat i la no discriminació de les dones i joves a les aules de tot el món, per a això hem d’implicar-nos intensament i lluitar fins aconseguir-ho.


Reforcem l’Educació: 1) Dignifiquem la tasca docent; 2) Millorem les diferents etapes i sectors de l’educació amb major reinversió, que s’aproxime al 7% del PIB, i revertint les retallades i 3) Lluitem per una educació de qualitat, per garantir una educació inclusiva i equitativa i per promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a totes i tots.

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR