25 de novembre: Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones

STEPV-Dones considera necessari continuar recordant l’origen sistèmic d’aquesta violència i la  urgència de procedir a  previndre, investigar i castigar tot acte de violència contra la dona.

dilluns 09 novembre 2020 10:56 h

Cada 25 de novembre celebrem el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, data institucionalitzada per les Nacions Unides al desembre de 1999. Un dia en què es convida als governs, organitzacions internacionals i organitzacions no governamentals a dur a terme activitats encaminades a sensibilitzar l’opinió pública del problema de la violència contra la dona.

L’Assemblea General de les de les Nacions Unides va aprovar la Declaració sobre l’eliminació de la violència contra la dona en 1993 i en la resolució 48/104 de 23 de febrer de 1994, reconeixia “la urgent necessitat d’ aplicar els drets i principis relatius a la igualtat, seguretat, llibertat, integritat i dignitat de tots els éssers humans, consagrats en la Declaració dels DDHH, mostrant-se preocupada perquè la violència contra la dona constitueix un obstacle no sols per a l’assoliment de la igualtat, el desenvolupament i la pau, sinó també per a la plena aplicació de la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona”, tot i reconeixent que la violència contra les dones constitueix una manifestació de les relacions de poder històricament desiguals entre l’home i la dona.


 STEPV-Dones considera necessari continuar recordant l’origen sistèmic d’aquesta violència i la  urgència de procedir a  “previndre, investigar i castigar tot acte de violència contra la dona,...”, així com la necessitat d’ “elaborar, amb caràcter general, enfocaments de tipus preventiu i totes les mesures d’índole jurídica, política, administrativa i cultural que puguen fomentar la protecció de la dona contra tota forma de violència, i evitar eficaçment la reincidència en la victimització de la dona a conseqüència de lleis, pràctiques d’aplicació de la llei i altres intervencions que no tinguin en compte la discriminació contra la dona”.


Continua sent necessari evocar aquesta declaració de Nacions Unides perquè és una malaurada evidència que la violència contra les dones continua sent una xacra en tots els  estats i llocs del planeta.  En l’Estat espanyol, en xifres oficials, segons informe de 21 d’octubre de 2020 del Ministeri d’Igualtat, 1070 dones han estat assassinades des de 2003, moment en què existeixen estadístiques. En el que portem de 2020, 37 dones han estat assassinades per les seues parelles o exparelles. Però són moltes més si atenem les xifres no oficials (aquelles no incloses en els supòsits de la Llei de Violència de Gènere)  en situacions i relacions diverses. Resulta, doncs, urgent, ampliar la definició de violència de gènere independentment de la relació sentimental amb l’agressor, en aplicació del Conveni d’Istanbul, ratificat per l’Estat espanyol en 2014.


La macroenquesta de violència contra la dona de 2019 del Ministeri d’Igualtat, llança xifres i dades molt significatives i necessàries per a entendre la urgència de la situació: el 60’5% de les dones d’entre 16 a 24 anys diuen haver sofert abús sexual; i 57’3% de les majors de 16 anys han patit algun tipus de violència masclista.


També la memòria del 2019 de la Fiscalia General de l’Estat, presentada el 7 de setembre, torna a assenyalar la seva inquietud per l’augment de la violència sexual, observant un increment d’un 12% de les qualificacions per delictes contra la llibertat sexual en què les víctimes són menors d’edat així com l’augment de les agressions sexuals múltiples o “manades”. 


 Igualment l’Informe de la Fiscalia mostra com a Espanya continua sent preponderant el tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual. Segueix augmentant el nombre de víctimes detectades, corresponent a dones explotades sexualment que representen un 98,27% del total, i exposa que “la persecució del proxenetisme en totes les seues manifestacions es revela una necessitat vinculada no sols amb la necessitat de salvaguardar els drets més elementals de la dona, sinó també per a impedir formes encobertes d’explotació criminal”.


 I és una necessitat referir l’excepcionalitat viscuda a conseqüència del Coronavirus que ha evidenciat la gravetat de la violència contra les dones; dones que s’han trobat confinades amb els seus maltractadors sofrint el control, l’agressió, el maltractament. En massa ocasions, compartit amb els seus fills i filles. Segons xifres de Presidència del Govern, les peticions d’assistència a víctimes de violència de gènere (016) durant els mesos de març a maig,  es van elevar a 18.700, un 61,56% més que l’any anterior. Respecte a les consultes online, a la recerca d’ajuda, l’increment va ser del 46% respecte al mateix període del 2019. I pel que fa al servei d’atenció emocional i psicològica, via Whatsapp, des que es va posar en funcionament el 21 de març, s’ha produït un increment del 30%, amb més de 29.700 dones ateses. 

 És necessari continuar posant paraules, dades, veu, a totes les dones que ja no estan, i a aquelles que sofreixen violència masclista i desigualtat a tot el món. Continua sent necessari recordar que un 18% de les dones del món d’entre 15 i 49 anys, que han tingut parella, han experimentat violència física o sexual. O que l’11% de les nenes del món són casades abans dels 15 anys. O que 120 milions de nenes del món han estat víctimes de relacions sexuals forçades i altres agressions. O recordar les nenes mutilades genitalment a Àfrica. Les xifres són terribles. Encara  així el negacionisme conviu i exerceix una intensa violència cap a les víctimes, cap a les dones i nenes que la sofreixen. Perquè negar la violència contra les dones pel fet de ser-ho, també és violència. 

 

Aquest 25 de novembre (25N) de 2020, STEPV-Dones torna a denunciar que la violència contra les dones és un atemptat als DDHH i no dubtarà ni un segon a unir-se a les activitats i mobilitzacions que es duguen a terme aquest dia per a recordar al món que el masclisme mata i que entre totes i tots aconseguirem la llibertat que ens mereixem.

 

Activitats per treballar a classe el 25 N


Dossier activitats 2020

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR