Allioli 292 - Assumirem la veu del poble

Estellés a ritme de blues

El poeta i músic de Castelló de la Plana, Artur Álvarez, torna a traure disc aquest 2024 amb deu poemes musicats de Vicent Andrés Estellés. Un treball cadenciós que ens acosta l’autor de Burjassot a ritme de guitarres que visten les estructures i les sensacions que transmeten els versos.

dimecres 06 març 2024 11:05 h

Vicent Xavier Contrí

Així, trobem melodies urbanes en «Cançó de l’home parat» o de més rurals com «Plens de sol de bon matí», un tema que evoca un altre mestre, Remigi Palmero, que també va posar música al mateix poema d’Estellés.

El disc Estellés a ritme de blues arriba lliure, en el bandcamp d’Álvarez. Un home que fa quaranta anys que explora expressions artístiques ben diverses: música, poesia i pintura. En aquest darrer treball, l’autor s’atreveix amb «Amor i amor», un poema que ha passat amb anterioritat per la veu de Paco Muñoz –amb disc del mateix nom de 1986– i les guitarres pop de Bertomeu, en aquell destacat 7 d’Estellés de l’any 2012, i que torna a estar de plena actualitat. En tot cas, el polifacètic artista castellonenc ens convida a gaudir d’un espectacle musical de local, de tauleta, amistats, copa i caliu. Només d’aquesta manera es pot assaborir la proximitat instrumental del blues i de les composicions més conegudes pel públic estellesià. Perquè és així. Poemes populars, tantes vegades musicats («Ací em pariren i ací estic», «Cançó de la lluna», «Cançó de la rosa de paper», «Assumiràs la veu del poble»...) que seran reconeguts en parar l’orella. En la commemoració dels «Cent d’Estellés», cal destacar la proposta d’Álvarez, que se suma a altres del passat que van triar el blues com a eina per a transportar l’obra de l’escriptor. Només cal recordar a Carles Pastor o el grup Dropo, per citar-ne alguns. Estellés és i serà el poeta més musicat de la nostra llengua, amb més de dues-centes referències i en tota mena d’estils. Benvingudes siguen totes les cançons.