Allioli 292 - Assumirem la veu del poble

50 anys fent Maria Ibars

L’IES Maria Ibars de Dénia, l’únic del País Valencià que porta el nom de l’autora, celebra amb un fum d’activitats el mig segle de vida i la declaració d’Escriptora de l’Any per part de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua

Imatge Maria Ibars

dimarts 05 març 2024 10:12 h

Comissió Any Maria Ibars de l’IES Maria Ibars

El nostre centre educatiu ompli el calendari de projectes i reptes que transversalment enriqueixen cada matèria i amaren la vida de l’institut. La finalitat, que l’alumnat col·labore conscientment a bastir una societat més lliure, integradora i igualitària, respectuosa amb la llengua pròpia i amb el medi ambient i defensora a ultrança dels drets humans. S’hi treballa cooperativament per interioritzar i actuar davant tot allò que és nociu per a la societat i el planeta, alhora que es fomenta una creativitat plural i respectuosa. Enguany, les iniciatives posen el focus en els ODS (ecoaules, patis coeducatius, economia del bé comú, etc.). Doncs bé, entre moltes activitats, hem aprofitat la declaració de Maria Ibars com a Escriptora de l’Any per part de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Pretenem, així, recuperar i reivindicar la figura d’una dona silenciada com tantes altres en el currículum educatiu, oblidada en els cercles culturals i desconeguda per la població que la té com a filla adoptiva. Pretenem projectar a l’alumnat la dimensió literària i humana de l’escriptora que duu el nom del seu centre. Aquesta efemèride, però, no és l’única: celebrem els cinquanta anys del nostre institut.

A l’ombra del Montgó...

La mestra vocacional contribuí a la renovació pedagògica de l’escola valenciana que volem i   reivindiquem alhora. Amiga de Carles Salvador, exercí la docència a la Font de la Figuera i a València, devoció que li va encomanar a la filla, la prestigiosa pedagoga Raquel Payà. Com a poeta i narradora ajudà a immortalitzar el paisatge, els costums i els personatges de la Marina Alta amb una mirada femenina, quan ser dona i reivindicar el nostre català era tasca àrdua. Nascuda a València, passà gran part de la seua vida a Dénia, ciutat que junt amb la seua comarca li van deixar una marca tan profunda que cisellaren el seu univers literari i embolcallaren poesia i novel·la: el Montgó, la mar, el món de la pansa o les desiguals condicions de vida de les dones, foren els motius definitoris de la seua creació.

... i a la vora de la mar

A l’ombra del Montgó, subtítol omnipresent en la seua obra, i a la vora de la mar, s’ubica l’IES Maria Ibars, l’únic centre educatiu del País que duu el seu nom. Inaugurat el curs 74-75 com a institut comarcal d’FP, als peus del castell de Dénia, ha acollit famílies, cicles experimentals i   programes innovadors fins a esdevenir el que és ara, un IES amb ESO, Batxillerat i Cicles d’Administració, Automoció i Electricitat.  Situat a les Marines, continua atent a les necessitats de l’entorn per tal de facilitar la inserció laboral a la comarca. L’experiència d’anys al servei de la formació és, per tant, motiu per a celebrar el 50é aniversari.

L’estima per Ibars

La proclamació de l’Any Maria Ibars ha facilitat una sèrie d’activitats lúdiques i formatives lligades al cinquantenari de l’IES. D’antuvi, calia deixar ben clar que enguany no és un any qualsevol, i que hi ha fites ineludibles.

Hivern. El 8 de gener, primer dia lectiu de l’any, l’institut es vestí de gala i decorà dues parets amb murals de Tardor i Larouch per reivindicar l’obra ibarsiana i el vessant feminista que traspua. A més, a l’entrada es commemora el 50é aniversari amb un vinil de la història del centre i un altre de la vida de la mestra i escriptora nascuda el 29 de febrer del 1892, data triada per a inaugurar oficialment els actes commemoratius de l’institut amb la gent que ha fet, fa i farà Maria Ibars; és a dir, amb professorat i personal no docent. I en una cultura on les celebracions s’acompanyen d’éssers estimats, d’un bon àpat i de bona música, més de dues-centes persones ens hi retrobàrem.  No faltaren a la cita les comissàries de l’Any Maria Ibars de l’AVL, l’equip directiu del CEIP Llebeig, escola de referència, així com representants municipals, la direcció de l’AMPA i l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, que tant ha fet per recuperar i difondre la figura i obra de M. Ibars. Tot amenitzat amb poemes de l’autora, musicats per Ina Martí i Jaume Ginestar.

Mentrestant, l’alumnat prepara nombroses activitats anunciades per Ona Ibars Ràdio, que el fan protagonista de l’homenatge. Ha participat en la gravació i difusió audiovisual de la lectura diària d’un poema de M. Ibars durant febrer, ha dissenyat logos per commemorar l’aniversari i ha elaborat rajoletes amb versos de M. Ibars acompanyats d’il·lustracions que rememoren les existents a les Rotes, font d’inspiració de l’autora.

Primavera. L’alumnat del primer cicle de l’ESO elaborarà una auca de M. Ibars. A més, en hores de tutoria es projectarà el documental Anna Maria Ibars: Mestra i dona, que es complementarà amb treballs sobre el 8M. En col·laboració amb l’Ajuntament, organitzem el I Concurs Literari M. Ibars d’àmbit local, que amplia el tradicional a l’institut, on participaran els centres deniers. D’altra banda, va coent-se un himne de creació pròpia, que cantarem en la cloenda del cinquantenari.

Estiu. Prèvia lectura de l’obra, l’alumnat gaudirà de les rutes literàries Maria Ibars, que es fan a Dénia. A més, es projectarà a les pantalles del centre una recopilació de fotos de tots aquests anys.  Finalment, un dron mostrarà el dia a dia del centre, una panoràmica de les instal·lacions i un muntatge humà que assenyale el fil commemoratiu.

Tardor. Pensem que és important que l’autora siga coneguda fora del món educatiu, de manera que hem proposat a l’Ajuntament de Dénia que en publicite la imatge. A més, volem organitzar una jornada de lectura col·lectiva de poemes i novel·les de l’escriptora on participen els centres educatius de la ciutat i les persones que ho desitgen. També s’obrirà al públic un curtmetratge sobre la vida de l’escriptora, que el taller de teatre escenificarà.

Dur a terme les activitats previstes mentre els temps acadèmics marcats es compleixen obliga a esforços i renúncies, però siga com siga, tenim clar que tot comença ací i res no acaba ací. Mentrestant, fem Maria Ibars.