Comissió de seguiment de concertada
STEPV ensenyament privat negocia l’ordre d’Igualtat i Convivència en centres concertats
A la reunió en les diferents organitzacions sindicals i patronals del sector ha assistit la Directora General d’Orientació Educativa, Raquel Gimeno.
És l’Ordre que desenvolupa el decret 195/2022 d’Igualtat i Convivència en el sistema educatiu valencià, i segons ens ha comunicat la DG d’Orientació es preten que entre en vigor el pròxim dia 1 de setembre en els centres educatius.
Des d’STEPV hem valorat positivament l’ordre perquè fa una aposta clara pel foment de la participació de tota la comunitat educativa. No obstant açò, ens preocupa que no contemple els recursos necessaris per a la seua aplicació.
Hem traslladat a la DG d’Orientació les següents preocupacions:
- La concreció en la configuració de les PLANTILLES per al curs pròxim pel que fa als centres CEE concertats i centres concertats ordinaris (recordem que encara estan per negociar en el nostre sector). Aprovar un model com aquest implica que cal una voluntat real des de la DG de Centres per augmentar les plantilles en el moment que es materialitze la negociació de les plantilles en CS de la concertada.
- Sobre les RÀTIOS també es troben en unes xifres que fan complicat poder treballar les qüestions plantejades en l’ordre. A més, per tal de reduir aquestes ràtios, molts centres educatius no disposen d’espais físics per habilitar aules de convivència i de mediació.
- En quant a la DISPONIBILITAT HORÀRIA DEL PROFESSORAT per treballar la convivència als centres. Pensem que cal reduir les hores lectives als membres d’equips de convivència, a més reforçar la figura del coordinador/a de convivència. Externament al centre educatiu, entenem que cal una major coordinació amb els Serveis Socials Municipals i també amb les famílies d’aquell alumnat que manifesta conductes disruptives, aquest alumnat deuria ser acompanyat per personal especialitzat en estos casos. Moltes vegades, no hem d’oblidar que l’alumnat amb determinades conductes provenen de situacions sociofamiliars difícils, i aquest fet comporta una dificultat extra quan t’has de reunir amb les famílies.
- Trobem un augment de la BUROCRÀCIA, la qual li hem dit a la DG, no ha de recaure sobre el professorat en general.
- Augment d’AGRESSIONS AL PROFESSORAT que en molts casos deriven en baixes per ansietat. L’ordre manca d’uns protocols específics per la protecció emocional del professorat el qual cada vegada se li està carregant amb més funcions i responsabilitats que no es reconeixen. L’augment de problemes socioemocionals de l’alumnat és una realitat als centres. És cert que la major part dels orientadors/res tenen preparació per atendre’ls, però això no succeeix en tots els casos, i a més, hi ha centres on la situació els desborda, posem com a exemple els CEE on l’alumnat requereix d’una atenció més personalitzada i diferent a la dels centres ordinaris. Cal que aquest alumnat, que manifesta episodis d’autolesions, o agressions al professorat, siga atès pels especialistes adequats arreglo la seua patologia.
Respecte a les agressions al professorat la DG d’Orientació ens ha comunicat que estan treballant un protocol sobre agressions i ens faran coneixedors només el tinguen acabat.
Etiquetat com a
Comentaris
Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.