Novetats en el concurs de trasllats del curs 2011-12

27 / 10 / 2011

STEPV ha tornat a exigir a l’administració que s’oferten totes les vacants del sistema i també ha reclamat la negociació en paral·lel les places de mestres en el primer cicle de l’ESO per tal de combinar, per una banda, la salvaguarda de la mobilitat d’aquest col·lectiu de mestres i, per altra banda, l’accessibilitat del professorat de secundària a les places que no són demanades per mestres de manera sistemàtica. Conselleria ens ha avançat ja que places dels SPEs continuaran sense eixir al concurs, ja que al programa electoral del PP està inclòs la supressió dels Serveis Psicopedagògics Escolars.

NOVETATS

Hi ha dues novetats molt importants respecte del concurs passat, que són fruit de l’aplicació estricta del Reial Decret 1364/2010:

  • No hi haurà possibilitat de renúncia amb posterioritat a la publicació de l’adjudicació provisional. El resultat del barem es publicarà abans d’obrir la participació telemàtica per a fer les peticions. Si una persona que concursa voluntàriament vol conéixer la seua puntuació però no vol demanar places ho podrà fer no fent cap petició telemàtica. Si fa peticions, no podrà renunciar després i serà adjudicat si li arriba vacant.
  • El dret preferent no es va acabar d’aplicar correctament el curs passat, ja que s’eliminà l’adjudicació d’ofici que marca el reial decret per a aquelles persones que no l’exerceixen. Expliquem aquesta qüestió amb més detall. El professorat suprimit, deixa de tindre destí definitiu i, per tant, ha de participar de manera forçosa en el concurs i, per tant, se li ha de donar una destinació definitiva nova. Per tal de no perjudicar més encara al professorat suprimit, existeix el dret preferent, que consisteix bàsicament en què l’administració ha de garantir un lloc de treball en el mateix centre, localitat o zona on estava la plaça que s’ha suprimit. Depenent del tipus de supressió o desplaçament es té dret a centre, localitat o zona: normalment, en el cos de mestres el dret a zona no l’exerceix ningú i, en canvi, el dret preferent a centre és molt poc probable que es tinga en secundària. Quan una persona suprimida exerceix el dret preferent, l’administració està obligada a donar-li una plaça en el centre, localitat o zona corresponent, i si no hi ha plaça, l’administració no li’n pot adjudicar cap altra. El dret preferent, per tant, salvaguarda de l’adjudicació forçosa que poden tindre les persones que concursen de manera obligatòria. El reial decret marca que el professorat suprimit que vullga exercir el dret preferent, ho haurà de fer en totes les convocatòries; si no ho fa en una, ja no el podrà recuperar. A més, si la persona decideix no fer ús del dret preferent, se l’ha d’adjudicar necessàriament algun lloc d’entre les peticions voluntàries que sol·licite i, en cas que no hi haja vacant o no li pertoque per barem, se l’ha adjudicar d’ofici, atenent a l’ordre de publicació al DOCV. Aquest darrer pas, l’adjudicació d’ofici, no es va dur a terme el curs passat, ja que l’administració va detectar que moltes persones desconeixien aquest extrem per ser nova la normativa marc. Per tant, quan una persona suprimida decidisca no exercir el dret preferent (si, per exemple, està suprimida d’un lloc de treball molt llunyà del seu domicili), ha de ser conscient que ha de fer la major quantitat de peticions possibles per tal d’evitar una adjudicació d’ofici. Quant a les persones desplaçades més de tres anys, el dret preferent beneficia més que altra cosa, ja que no se’ls adjudicarà d’ofici si no l’exerceixen i no estan obligades a consignar-lo cada any. El professorat desplaçat no està suprimit i és possible que el curs següent torne a tindre hores al centre. Diguem-ne que en aquest cas, s’avança el dret preferent. En la instància que s’ha d’entregar en la primera fase del concurs, juntament amb la documentació justificativa dels mèrits que calga, s’ha de consignar el dret preferent que es té, en el cas que el vullga exercir-lo. En la fase telemàtica de peticions, s’ha de posar el centre o la localitat o la zona en primer lloc i, a continuació, tantes peticions voluntàries com es vullguen, si és que se’n vol cap fora del dret preferent.
BAREM DE MÈRITS

Quant al barem, també hi ha dues novetats:

  • no caldrà posar les dades personals escrites en cadascuna de les fotocòpies dels mèrits, ja que això causava problemes en alguns registres que es negaven a compulsar una fotocòpia manipulada.
  • tots els mèrits seran valorarats per les comissions baremadores de les direccions territorials, incloent-hi les publicacions i mèrits artístics, per tal d’evitar el desgavell de trasllat de caixes de documents, que es poden perdre amb facilitat.
DEMANDES DE STEPV AL BAREM

STEPV ha sol·licitat que la baremació de l’antiguitat en centres o llocs d’especial dificultat (apartat 1.1.3) siga computada sempre, encara que no es concurse des d’aquest centre o plaça, de la mateixa manera que la puntuació per càrrec directiu o tutoria sempre es manté. L’administració ha contestat que el Ministeri va donar instruccions perquè es computara només si es concursava des del centre o plaça, ja que l’epígraf del barem del quan depén és l’1.1 Antiguitat en el centre. STEPV, que ja va fer la demanda al ministeri, continuarà reivindicant aquesta puntuació.
També hem demanat que la documentació justificativa del barem estiga explicada amb més detall, per tal d’evitar malentesos respecte de les certificacions expedides per les universitats, així com l’explicitació detallada de titulacions equivalents (estudis superiors de música, estudis d’idiomes), i el reconeixement de la coordinació de grups de treball, de la coordinació TIC, de la coordinació de Prevenció de Riscos Laborals (que s’ha d’implementar en tots els centres) i la tutorització de l’antic CAP i de l’antiga diplomatura de Magisteri. A més, hem sol·licitat que les peticions del curs passat consten en el programa com a esborrany, per si alguna persona les vol recuperar de cara al concurs d’enguany i, així, agilitzar el procés de tria telemàtica. Quedem, doncs, a l’espera de la pròxima mesa, on s’estudiarà l’esborrany definitiu i veurem si totes les esmenes d’STEPV han estat replegades.

CALENDARI

Quant a dates del procés, només se’ns ha donat detall de les resolucions definitives, que estan previstes per al 18 abril en el cos de mestres, i el 8 de maig en la resta de cossos. La publicació de la convocatòria està supeditada a la publicació en BOE del nou decret d’especialitats del Cos de Mestres, que es preveu que passarà per Consell de Ministres el dia 4 de novembre.

ALTRES ASPECTES

La Conselleria continua reiterant l’incompliment de la normativa pel que fa a l’explicitació de la titulació de Filologia Catalana, a pesar de les nombroses sentències judicials al respecte. STEPV, com any rere any, ha exigit que aparega aquesta nomenclatura i que es deixe de banda la referència a una titulació desfasada que utilitza l’administració per evitar dir Filologia Catalana. A més, també hem demanat que es redacte la totalitat del text en llenguatge no sexista, segons la mesura 7.4 del I Pla d’Igualtat entre Dones i Homes de l’Administració de la Generalitat 2010-12.

ASSEMBLEES INFORMATIVES

Com venim fent tots els anys, i una volta més definida la normativa, STEPV convocarà una roda d’assemblees informatives prèvies a la primera fase (entrega de documentació) i una altra roda prèvia a la segona fase (peticions telemàtiques). A més, també convocarem assemblees específiques per a professorat suprimit i desplaçat.

Esborranys de les convocatòries del Concurs de Trasllats