Condicions laborals

Sobre les sentències de CCOO respecte a les places del concurs de trasllats 2022-23

Aquest darrers dies CCOO ha informat de dues sentències guanyades en dos jutjats contenciosos-administratius de València, el 7 i el 8 (una per al cos de mestres i una altra per a la resta de cossos) respecte a la no oferta de les 7555 places del concurs de mèrits en el concurs de trasllats i que obliguen a la Conselleria d’Educació a oferir-les en el concurs de trasllats del curs passat, segons es desprèn de les informacions donades per aquest sindicat.

dimecres 20 desembre 2023 18:43 h

Sobre aquestes sentències, STEPV vol fer les consideracions següents:

1.- STEPV sempre ha defensat que s’oferisquen al concurs de trasllats totes les places estructurals disponibles. En el darrer concurs, la intervenció del Sindicat va fer que s’incrementaren les places que la Conselleria proposava oferir en un primer moment.

2.- La Conselleria d’Educació va informar als sindicats que s’oferien les places estructurals disponibles en aquell moment, tal i com vam informar en el seu moment en aquest comunicat: https://stepv.intersindical.org/noticies/article/informe_de_la_reunio_amb_conselleria_sobre_els_criteris_per_a_oferir_vacants_al_concurs_de_trasllats
Si les sentències actuals afirmen que no va ser així, la Conselleria d’Educació va faltar a la veritat en aquella reunió, cosa que considerem gravíssima. Segons la Llei Iceta, que regula les places que s’havien d’oferir al concurs de mèrits i a les oposicions “light”, eren estructurals, de plantilla o no, sempre que estigueren pressupostades, fet que dificultava el seguiment per part dels sindicats que quines places oferides eren de plantilla, i per tant havien d’eixir al concurs de trasllats, i quines no ho eren.

3.- Quan la Conselleria va publicar les vacants provisionals, el Sindicat va traslladar a la Conselleria desenes d’al·legacions de places que es trobaven a faltar en eixe llistat, com fa cada any: https://stepv.intersindical.org/noticies/article/stepv_presenta_136_allegacions_a_les_vacants_provisionals_oferides_en_el_concurs_de_trasllats

4.- És cert que, en els concursos de trasllats estatals, com el del curs passat, la Conselleria sempre és més conservadora a l’hora d’oferir places respecte als concursos autonòmics. Un estudi del Sindicat respecte a les places oferides en els concursos estatals i autonòmics des del curs 2017/18, hi ha una diferència total de vora 3000 places més en els concursos autonòmics respecte als concursos estatals. Aquest fet es dona independentment de qui governe.

5.- STEPV valora positivament les sentències perquè van en la línia d’oferir totes les places estructurals al concurs de trasllats, malgrat que recordem que no sabem quines d’aquestes eren estructurals i quines no, segons la Llei Iceta. Ara bé, sorprèn que només es parle de les places del concurs de mèrits i no de les oposicions “light” (1.597) del curs passat que, en teoria, també són estructurals. Per tant, ens preguntem perquè només s’han impugnat les places del concurs de mèrits i no s’han inclòs també les del concurs oposició en els recursos de CCOO. O és que les places del concurs oposició no es consideren estructurals per a oferir-les al concurs de trasllats, simplement perquè CCOO defensa el concurs oposició i rebutja el concurs de mèrits? Hi ha hagut anys en què s’han oferit al concurs de trasllats menys places que les convocades en els concursos oposició corresponents i cap sindicat les ha impugnat.

6.- Si les sentències insten a la Conselleria a repetir el concurs de trasllats del curs passat, STEPV no s’hi oposarà i treballarà perquè aquest nou procediment siga el més àgil possible, a pesar de la dificultat que implica tornar a gestionar un concurs estatal. Sembla, però, que la Conselleria ha presentat recurs contra aquestes sentències -que no són fermes-, segons expliquen els mitjans de comunicació.

7.- Aquestes sentències han de servir perquè, a partir d’ara, l’administració oferisca en els concursos de trasllats totes les places estructurals disponibles i evite la provisionalitat del professorat que supera els processos selectius durant anys. Amb el govern anterior es va aconseguir evitar la provisionalitat amb una oferta ampla en els concursos de trasllats, atenent les demandes del Sindicat, malgrat que, pel que sembla, no es van oferir totes les places estructurals disponibles.