4 de desembre Eleccions sindicals

Propostes comunes

Propostes comunes

Propostes electorals comunes a tots els ensenyaments.


  1. I. Per un ensenyament públic, inclusiu, equitatiu, de qualitat, gratuït, coeducatiu, democràtic, laic i en valencià

    1. L’ensenyament públic ha de ser l’eix vertebrador del sistema educatiu; un model que garanteix una educació inclusiva, equitativa i de qualitat, de manera científica i crítica per comprendre i transformar la realitat. Que ha de garantir oportunitats d’aprenentatge al llarg de la vida per a totes i tots.
    2. Derogació de la LOMQE i negociació amb la comunitat educativa d’una nova llei que responga al model d’escola pública que volem.
    3. Recuperació de les condicions laborals prèvies a les retallades imposades pel govern de l’Estat i l’autonòmic en l’anterior legislatura.
    4. Cos únic d’ensenyants. Mobilitat horitzontal i vertical, fins a la universitat, per concurs de mèrits.
    5. Revisió i negociació del mapa escolar de tots els ensenyaments per tal de garantir el dret a l’Educació per a tot l’alumnat en centres públics, inclosos els trams no obligatòris (infantil, batxillerat, FP, Ensenyaments artístic i idiomes).
    6. Compromís social per a frenar i revertir els processos de privatització. Oferta immediata suficient, en les etapes educatives no obligatòries, de llocs escolars en tots els àmbits territorials. Compliment de la legalitat en els processos d’admissió de l’alumnat. Matriculació equitativa de l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu en tots els centres sostinguts en fons públics.
    7. Gratuïtat de l’ensenyament i de tots els serveis complementaris en l’ensenyament, des d’Educació Infantil fins a la universitat, en tots els serveis complementaris (menjador escolar, materials didàctics, transports, activitats extraescolars, etc).
    8. Augment de la inversió en educació fins al 7% del PIB com a mínim per garantir la igualtat i la qualitat de l’educació en el conjunt de la població.
    9. Elaboració, en el marc de la mesa sectorial d’Educació, d’un pla de centres i equipaments escolars, amb l’objectiu de garantir el compliment dels requisits mínims per a tots els centres escolars sobre infraestructures i dotacions materials.
    10. Un model integral de plantilles que comprenga professorat, personal de suport educatiu (educadors, educadoredes, fisioterapeutes, treballadores socials) i personal d’administració i serveis adequat a les necessitats educatives actuals i que depenga de la Conselleria d’Educació. Recuperació de les plantilles retallades en totes les etapes educatives.
    11. Dotació als centres de recursos, infraestructures i del personal especialitzat per a la inclusió de l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE) i de compensació educativa.
    12. Negociació d’un calendari escolar adequat a les necessitats i als temps d’aprenentatge de l’alumnat i no depenent del calendari religiós.
    13. Obertura de centres fora de l’horari lectiu amb oferta pública gratuïta d’activitats extraescolars que s’incorporaran a la programació anual del centre i seran impartides per personal específic amb les adequades condicions laborals i econòmiques.
    14. No a una avaluació externa del sistema educatiu subordinada a objectius de mercantilització. L’avaluació ha de ser un procés continu de la pròpia comunitat educativa que ha d’estar orientat a la detecció i superació de les dificultats i problemes plantejats, és a dir, a la millora i perfeccionament del sistema educatiu públic.
    15. Establiment de convenis entre la conselleria d’Educació, el departament d’Ensenyament de la Generalitat Catalana i la conselleria d’Educació del Govern Balear per establir un currículum de llengua i literatura comú, editar conjuntament materials didàctics i realitzar programes d’intercanvi de professorat i alumnat. Reconeixement recíproc de les titulacions de llengua en tot el domini lingüistic.
    16. Desenvolupament de l’educació en valors de forma transversal en totes les materies i etapes educatives. Foment per part de l’administració dels programes de coeducació, educació afectivosexual, mediambiental, per al consum, per la cultura de la pau, entre d’altres.
    17. Consideració dels centres educatius com a espais lliures de publicitat, sense cap tipus d’intromissió mercantil ni comercial.
  2. II. Ensenyament de qualitat

    1. Reducció de les ràtios en totes les etapes educatives.
    2. Ampliació i millora de les plantilles adaptades a les necessitats dels centres. En infantil i primària, recuperació de la figura del tutor/a generalista per aula en tots els centres; recuperació del 2n PT i augment d’especialistes en llengües estrangeres per dur a terme el programa plurilingüe.
    3. Reducció de la càrrega horària del professorat en totes les etapes educatives.
    4. Impuls a l’acció tutorial. Desdoblaments de grups i agrupaments flexibles. Activitats de suport, reforç i recuperació. Increment de les reduccions horàries dels tutors/es.
    5. Garantir que tota la plantilla està coberta a de setembre. Cobertura immediata de totes les substitucions.
    6. Negociació amb tots els sectors de la comunitat educativa dels reglaments orgànics i funcionals dels diferents ensenyaments per adaptar-los a la realitat actual.
    7. Revisió i adequació dels currículums per tal d’adaptar-los al model d’escola pública, democràtica, inclusiva, laica, coeducadora i valenciana.
    8. Currículum obert i equilibrat per a una educació integral que promoga l’autonomia personal i els valors socioafectius. Els coneixements i les destreses que ha d’adquirir l’alumnat han de ser consensuats entre la comunitat educativa i l’administració. El coneixement i el saber s’han de considerar des de perspectives diverses: intercultural, solidària, laica, crítica. Qualsevol doctrina religiosa ha de quedar fora del currículum, inclosa l’existència de símbols religiosos en els centres públics.
    9. Creació d’un mapa de biblioteques escolars amb una dotació pressupostària i de personal per atendre les necessitats de l’alumnat.
    10. Dinamització per part de la conselleria d’un entorn digital públic per compartir de forma gratuïta i voluntària recursos didàctics i experiències docents
    11. Modernització i dotació necessària dels equipaments i aplicacions informàtiques. Potenciació de l’ús de les TIC en els centres.
    12. Autonomia dels centres per a detereminar el model de jornada escolar amb la participació directa del Claustre i Consell Escolar per tal d’adequar-lo a les necessitats reals dels centres (horari especial, jornada contínua, vesprada formativa, etc).
    13. Respectar les atribucions docents del professorat segons la seua oposició d’accés i d’acord als procediments d’adquisicions de noves habilitacions.
    14. Dotació suficient de professorat especialista en llengua estrangera per poder dur a terme un plurilingüisme de qualitat. No a la catalogació lingüística en anglés.
  3. III. Inclusió educativa

    1. Reivindiquem una escola inclusiva, que responga a la diversitat de tot l’alumnat, que respecte i reconega les seues diferències i les seues singularitats, que oferisca les oportunitats educatives i les ajudes necessàries –curriculars, personals i materials– per al progrés acadèmic i personal de l’alumnat.
    2. Millora de la ràtio quan s’escolaritze alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE): aplicació d’una reducció de ràtio de 3 alumnes quan s’escolaritze alumnat NESE i en cada aula hi haurà un màxim de 2 alumnes amb aquestes característiques. Aquesta reducció s’aplicarà, a més de les reduccions de ràtios especials, com els centres CAES, CRA o reduccions de ràtio de localitat.
    3. Ampliació de les plantilles dels centres per tal de recuperar el/la mestre/a tutor/a per aula i augment de docents de PT, AL als centres d’educació infantil i Primària; i als IES dotació del personal necessari d’Orientació Educativa i docents PT i AL, sense perjudici de la possibilitat de realitzar peticions extraordinàries motivades per necessitats sobrevingudes.
    4. Major dotació de professionals que treballen als SPES ( mestres AL, orientació educativa i persones treballadores socials).
    5. Dotació de professorat de suport per a les tasques educatives en els centres que atenguen alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu per al desenvolupament de plans i programes de reforç educatiu.
    6. Agilització en els tràmits i arribada dels recursos necessaris en períodes extraordinaris per tal que l’alumnat estiga atés de forma adequada.
    7. Atenció de les necessitats derivades tant de l’alumnat NESE com de compensació educativa, per poder donar resposta des de les dues vessants en el cas de confluència en el mateix alumne/a, així com a efectes de la reducció de ràtio.
    8. Plans d’acollida per a un acompanyament efectiu i real a l’alumnat nouvingut i de nova incorporació. El professorat que se’n faça càrrec ha de tindre les reduccions horàries necessàries per poder garantir l’atenció adequada.
    9. Implementació i negociació de programes destinats a l’alumnat amb una situació de desavantatge educatiu i necessitats de compensació educativa.
    10. Pla de formació específica de professorat, inicial i permanent, en inclusió educativa.
    11. Transferència del personal de suport educatiu (educadors i les educadores, fisioterapeutes…) a la Conselleria d’Educació.
    12. Pla coordinat entre les institucions públiques per a la compensació de desigualtats i la prevenció del desarrelament i la marginació social.
    13. Plans d’acollida per a un acompanyament efectiu i real a l’alumnat nouvingut amb reduccions horàries per poder garantir que el professorat pot atendre a l’alumnat.
    14. Mesures concretes per a incrementar l’accés de l’alumnat als ensenyaments postobligatoris i per combatre’n l’abandonament.
    15. Adequació del servei de transport escolar a unes condicions de seguretat i qualitat òptimes i adequades a les característiques i necessitats de l’alumnat –rampes i ancoratges necessaris per a cadires de rodes, etc.–.
    16. Dotació dels equipaments i materials tècnics necessaris per atendre a l’alumnat NESE.
    17. Garantir el menjador escolar per a l’alumnat amb situacions socials crítiques i exclusió social fins i tot de períodes no lectius.
  4. IV. Gestió democràtica i organització dels centres

    1. Recuperació de les competències eliminades per la LOMQE: potenciació de claustres i consells escolars, amb totes les competències sobre gestió i govern dels centres. No a la seua conversió en òrgans consultius.
    2. Elecció democràtica dels equips directius per part de Claustre i els Consells Escolars i Consells Socials.
    3. Potenciació dels consells escolars municipals i territorials.
    4. Informació, per part de les direccions dels centres, de les resolucions i acords aprovats per les juntes de personal i els comitès de seguretat i salut laboral.
    5. Manteniment de la proporció del consell escolar en les comissions que depenguen del Consell Escolar.
    6. Nova llei del Consell Escolar Valencià que recupere la representació plural i democràtica dels representants de la Comunitat educativa.
    7. Gestió i participació democràtica dels centres educatius amb la participació de tota la comunitat educativa en la presa de decisions. No al model de gestió empresarial i competitiu recollit en la LOMQE.
    8. Autonomia organitzativa i pedagògica dels centres per a determinar el seu model de gestió i la seua jornada escolar.
  5. V. Pel valencià a l’ensenyament

    1. Implantació d’un model plurilingüe que situe el valencià com a eix central i integrador, mitjançant la immersió lingüística. La nova llei de plurilingüisme suposa una pèrdua del valencià com a llengua vehicular en les antigues linies en valencià la qual cosa resulta inadmisible.
    2. Foment de l’ensenyament en valencià perquè la llengua és una eina clau en la vertebració social del País Valencià.
    3. Pla d’acollida lingüístic, cultural i inclusiu per a l’alumnat nouvingut que desconega les llengües oficials del País Valencià.
    4. Ampliació dels desdoblaments i reforços per tal de garantir l’aplicació del model plurilingüe en l’ensenyament.
    5. Eliminació de l’exempció lingüística per tal de garantir el dret de l’alumnat a assolir la competència linguístic en valencià.
    6. Pla formatiu continu sense limitacions de places i obert al llarg de tot el curs escolar, per garantir que tot el professorat dels diferents cossos docents aconseguisca la Capacitació del Valencià, i que aquest estiga obert a qualsevol persona que vulga dedicar-se a la docència.
    7. Polítiques actives de foment del valencià per part del Govern en l’àmbit educatiu, en la resta d’ambits socials i en el sector privat.
  6. VI. Per la millora de les condicions de treball

    1. Calendari de negociació amb la Conselleria d’Educació per a revertir totes les retallades del govern anterior i fer extensible a tot el professorat les mesures aplicades per al curs 208/209 en atenció a la campanya Ja Toca d’STEPV, de recuperació de les condicions laborals del professorat.
    2. Disminució del nombre total de grups i d’alumnat que ha d’atendre cada docent.
    3. Reducció de les hores lectives en tots els cossos.
    4. Derogació del Reial Decret-Llei 4/202 que augmenta la càrrega lectiva del professorat, allarga les substitucions 0 dies lectius i augmenta les ràtios.
    5. Reducció de les ràtios de l’alumnat. Reducció de l’alumnat amb necessitats educatives especials per aula.
    6. Jornada laboral de 35 hores setmanals. Reducció i equiparació de la jornada lectiva en tots els nivells educatius.
    7. Increment de les reduccions horàries dels tutors i tutores en tots els ensenyaments. Millora de les condicions horàries de les coordinacions, que han de ser a còmput de les hores lectives.
    8. Reducció de l’horari lectiu a les persones majors de 55 anys fins a l’edat legal de jubilació, sense minva de les retribucions salarials.
    9. Desburocratització de la tasca docent i dels equips directius. Dotació a tots els centres del personal d’administració i serveis necessari per dur a terme tasca burocràtica que ha augmentat els darrers anys.
    10. Accés indefinit del professorat del cos de mestres als llocs de treball de primer cicle de l’ESO i de l’FPA i abonament del complement d’ESO a aquest professorat.
    11. Catalogació del màxim nombre de places possibles i oferta en el concurs de trasllats per tal de garantir la mobilitat del professorat.
    12. Negociació d’un nou decret de permisos i llicències per al professorat que millore les reduccions de jornada, protecció a la maternitat, salut que active les llicències per estudis, equiparació de drets al professorat interí, etc. Permís de maternitat a totes les docents en la setmana 30 d’embaràs. Violència de gènere. Aplicació de les llicències retribuïdes per estudis.Permisos per naixement i adopció iguals, intransferibles i remunerats per a dones i homes i ampliació a un any. Possibilitat de compatibilitzar la llicència per cura de fills menors de 3 anys i l’acumulació de lactància, com es permetia abans. Ampliació del permís per hospitalització al postoperatori i a l’atenció domiciliària de familiars. Implantació de l’any sabàtic i del permís parcialment retribuït. Establiment d’un pla plurianual per garantir l’accés a tot el professorat que ho demane. A més, que es puga demanar llicència de menys de 5 dies. Conciliació de la vida laboral i sociofamiliar independentment del grau de parentesc.
    13. Derogació de l’Ordre 44/202 d’itineràncies i nova regulació de les condicions de treball del professorat que imparteix docència entre dos centres. Eliminació de la diferència entre lloc itinerant i compartit. Tots aquests llocs s’han de considerar itinerants i, per tant, amb dret a la indemnització per desplaçament.
    14. Reconeixement a efectes de concurs de trasllats la singularitat de centres com CAES, CEE, Aules hospitalàries, atenció domiciliària, aules terapèutiques, centres de motòrics, aules CIL, aules específiques d’educació especial, etc., i consignació com a llocs d’especial dificultat i d’acceptació voluntària a totes les adjudicacions. Des de qualsevol situació administrativa (interinat, pràctiques, professorat funcionari de carrera) els temps treballat en aquest tipus de centres ha de comptar, igualment comptaran les funcions realitzades, independentment del centre des del qual es participa.
    15. Consolidació de la jubilació anticipada. Jubilació, amb el 00% de les retribucions per a tot el professorat (funcionariat de carrera i funcionariat interí) amb 30 anys cotitzats i 60 d’edat.
    16. Derogació del Reial Decret Llei 20/202 que imposa els descomptes salarials per malaltia, entre d’altres.
    17. Assegurança específica de cobertura per al professorat que en l’exercici de les seues funcions comporte desplaçament (inspecció educativa, personal assessor CEFIRES, professorat itinerant/ compartit, SPES…)
    18. Revisió de les indemnitzacions per raó de servei i gratificacions per serveis extraordinaris.
  7. VII. Per l’estabilitat en el treball del conjunt del professorat: funcionari de carrera i funcionari interí

    1. Conversió en plantilla orgànica de totes les vacants existents en els centres per a la seua oferta en els concursos de trasllats. Coneixement previ de les vacants.
    2. Elaboració en la Mesa Sectorial d’Educació dels criteris de l’arranjament escolar que preserven i/o augmenten les plantilles i les unitats dels centres públics. Negociació anual amb cada Junta de Personal de l’arranjament escolar.
    3. Respecte als drets adquirits pel professorat funcionariat de carrera amb destinació definitiva: no a les supressions ni als desplaçaments.
    4. Consideració a efectes de la fase de pràctiques del permís maternal per naixement o adopció, i de l’acumulació de lactància, com a període efectiu de treball.
    5. Catalogació de totes les places que actualment són ocupades de forma provisional (Aules CiL, Aules hospitalàries, Centres penitenciaris, Atenció domiciliària, CEED) i que la seua provisió siga voluntària informant en tots els sistemes de provisió de les seues característiuques perquè el professorat siga coneixedor.
    6. Ampliació del catàleg dels llocs d’especial dificultat (centres incomplets, CRA, Unitat Terapèutica…)
    7. Ampliació de les casuístiques pels quals es donen les CS. Inclusió en les CS del professorat en expectativa de destí (provisional i en pràctiques).
    8. Pagament de tots els complements professorat funcionari en pràctiques

     

  8. VIII. Per l’estabilitat en el treball del professorat funcionari interí

    1. Negociació d’un nou sistema d’accés a la funció pública que reculla l’accés diferenciat per al professorat interí. Consolidació per concurs de mèrits tal i com està arreplegat a l’article 66 del TREBEP. Derogació del model actual d’accés (R.D 276/07 modificat pel R.D. 84/208).
    2. Estabilitat per a tot el professorat interí fins al seu accés definitiu a la condició de funcionari o funcionària de carrera.
    3. Possibilitat de demanar restricció comarcal de forma voluntària.
    4. Cobrament de l’estiu per a tot el professorat interí que haja treballat com a mínim 50 dies encara que no siguen consecutius.
    5. Equiparació de drets entre tot el professorat (permisos, llicències, excedències, etc). (Cal relacionar-ho amb la Directiva Europea 999/70/CE de 25/06, annex clàusula 4 a)
    6. Accés en igualtat de condicions a la formació ofertada al professorat interí.
    7. Convalidació de la fase de pràctiques amb un curs d’experiència docent.
    8. Màximes garanties d’objectivitat i transparència en qualsevol procés selectiu.
    9. Garantir un procés d’habilitació obert durant tot el curs i obertura permanent de totes les borses de treball per garantir la seua provisió.

     

  9. IX. Millora dels processos administratius

    1. Digitalització de la documentació del professorat requerida en tots els processos administratius (adjudicacions, concurs de trasllats, comissió de serveis, etc) per tal d’agilitzar-los i evitar tornar a demanar-la cada vegada.
    2. Informació completa de les places en les adjudicacions, les comissions de serveis, el concurs de trasllats i en el llistats de vacants per a supressions i desplaçaments.
    3. Diferenciació i provisió voluntària de les places d’especial dificultat.
    4. Transparència i publicitat en la provisió de tots els llocs de treball.
    5. Dotació del personal administratiu necessari en les direccions territorials per poder fer els diferents tràmits administratius amb eficàcia i eficiència.
  10. X. Per la millora de les retribucions

    1. Un sistema de retribucions basat en un cos únic de tot el professorat. A igual treball, igual salari.
    2. Recuperació del poder adquisitiu perdut xifrat entre un 5-7% a causa de les diferents retallades del govern espanyol i valencià.
    3. Negociació d’un nou sistema retributiu desvinculat de la formació del professorat.
    4. Clàusula de revisió salarial anual automàtica, per compensar la pèrdua acumulada del poder adquisitiu. - Adequació a l’encariment de la vida.
    5. Abonament del complement de mestres d’ESO a tot el professorat del cos de mestres que imparteix docència en l’ESO i FPA.
    6. Pagues extraordinàries completes, amb el 00% de tots els complements.
    7. Eliminació del pla de pensions i trasllat a la nòmina amb les actualitzacions pendents des de 20
  11. XI. Per una formació que millore l’ensenyament

    1. Formació contínua i gratuïta del professorat dins de l’horari de permanència en el centre.
    2. Titulació de grau com a formació inicial per a l’exercici de la docència en tots el trams no universitaris.
    3. Gratuïtat del màster d’accés a la docència.
    4. Formació inicial i permanent del professorat que incloga els coneixements teòrics i pràctics necessaris per a desenvolupar la tasca docent. Els increments salarials han de deslligar-se de la formació contínua del professorat per evitar la perversió dels seus objectius.
    5. Implantació de cursos de valencià i anglés de tots els nivells en els centres educatius perquè el professorat puga assistir-hi de manera còmoda i gratuïtament dins de l’horari laboral. Aquests cursos s’adaptaran a les necessitats específiques de les i els docents que han d’impartir les seues matèries en aquestes llengües. A més, l’avaluació serà realitzada pel professorat que impartisca els cursos i no per organismes externs.
    6. Accés dels col·lectius de persones que desitgen incorporar- se a tasques docents, als programes de formació del professorat.
    7. Tutorització efectiva de les pràctiques, tant durant la carrera com després de les oposicions, amb professorat amb experiència. L’administració garantirà aquesta tutorització amb formació i descomptes de l’horari lectiu.
    8. Augment de la funció docent de les persones assessores pedagògiques dels CEFIRE en detriment de les seues tasques burocràtiques perquè l’administració complisca la seua obligació de garantir el dret i el deure del professorat a la formació continua.
    9. Planificació de la formació que ha d’oferir l’administració amb la participació amb els representants del professorat elegits democràticament, les universitats públiques i els Moviments de Renovació Pedagògica (MRP).
    10. Gestió democràtica i autònoma dels centres de formació i recursos (CEFIRE) amb la participació, a través d’organismes similars als consells escolars, dels centres educatius dels seus territoris d’influència. Elecció democràtica dels seus equips directius.
    11. Ampliació de la xarxa de CEFIRE i establiment de mesures de coordinació entre ells.
    12. Millora de la dotació de personal assessor als diferents CEFIRE i de les seues condicions laborals per tal d’evitar la sobrecàrrega de treball.
    13. Formació continua del professorat a través dels mitjans que disposa l’administració sense recórrer ni a l’externalització ni a la privatització del servei.
    14. Nomenament de persones responsables –degudament qualificades– de temes d’igualtat en els CEFIRE, que planifiquen i coordinen la formació contínua del professorat en coeducació.
    15. Pla formatiu continu sense limitació de places i obert al llarg de tot el curs escolar per garantir que tot el professorat dels diferents cossos docents aconsegisca la capacitació en valencià i que aquest estiga obert a qualsevol persona que vulga dedicar- se a la docència.
    16. Potenciació, en la formació contínua, de tots aquells aprenentatges necessaris per a adaptar-se a les exigències socials i educatives, així com de qualsevol innovació pedagògica que millore el sistema educatiu. Formació en inclusió educativa amb la finalitat d’aconseguir una atenció individualitzada de l’alumnat. Formació en resolució de conflictes, TIC i llengües estrangeres.
    17. Impuls i suport a la innovació, l’experimentació i la investigació educativa del professorat, així com a la creació de materials i la seua difusió per tal de poder-se compartir entre el professorat de forma col·laborativa.
    18. Possibilitat dins de l’horari lectiu de poder fer visites del professorat a centres on s’estan duent experiències educatives d’interés i així poder intercanviar i difondre les mateixes.
    19. Autorització en els CEIPS, CRA, centres incomplets i CEE de l’horari especial, per desenvolupar la vesprada formativa, sol·licitada per part dels centres de forma voluntària, responent a criteris objectius i així afavorint la seua autonomia.
    20. Reconeixement i suport institucional als grups de docents que planifiquen la seua autoformació i la reflexió educativa. Suport institucional als MRP.
    21. Convocatòria anual i publicitat de tots els models de formació, llicències d’estudi, estades a l’estranger, ajudes individuals a la formació, ajudes als plans de formació dels MRP, plans de formació europeus (Comenius, Grundvig, Erasmus +, etc), amb el cobrament íntegre de les retribucions si escau.
    22. Revisió i compliment de tots els models de formació.
    23. Autogestió dels programes de formació de cada centre educatiu, dins de la jornada lectiva per aconseguir un model de formació pública i gratuïta. L’administració ha de preveure els mitjans econòmics suficients perquè siga possible així com les substitucions del professorat que està en activitats formatives.
    24. Millora del desenvolupament de les funcions de la persona coordinadora de formació als centres amb reducció horària de les hores lectives i no de complementàries i que aquestes siguen substituïdes.
    25. Augment de la durada de vigència del PAF dels centres per tal de poder implementar les accions formatives programades i poder fer l’avaluació del desenvolupament d’aquestes per part del professorat al centre 2Inclusió dins dels PAF de models formatius que afavorisquen la investigació-acció com a fórmula de millora de la qualitat educativa.
  12. XII. Per una convivència sana en els centres educatius

    1. Elaboració de plans integrals de formació i el foment de la competència social. Impulsar l’educació en valors i continguts que fomenten el respecte per la persona i el medi i totes les habilitats socials que permeten afrontar la gestió i la resolució dels conflictes en positiu.
    2. Rebuig a qualsevol contingut i exaltació de violència, física, verbal, gestual, sexual, sexista, racista, organitzativa o psicològica que danya la convivència sana en els contextos escolars.
    3. Desenvolupament ple de sistemes de vigilància de la salut psicosocial, universalitzant a tot el professorat la seua cobertura, amb adaptació dels reconeixements a les especificitats de les situacions de convivència i als diferents perfils de centres i de llocs de treball.
    4. Planificació coordinada de les institucions públiques —autonòmica, comarcal i local— en la intervenció dels diferents professionals i agents que col·laboren amb la tasca educativa dels centres.
    5. Acords amb els mitjans de comunicació perquè siguen rigorosos en el tractament informatiu de la violència en els centres escolars: veracitat, respecte als menors, no al sensacionalisme.
    6. Ús reflexiu i crític de les tecnologies de la informació i la comunicació per la seua incidència educativa. Estudi de l’impacte de les TIC en la convivència escolar.
    7. Exigència de protocols d’actuació davant les gravacions que es realitzen relacionades amb les activitats escolars.
    8. Increment dels recursos i mesures per a fer front als reptes socials i culturals: qualificació de la formació inicial i contínua del professorat. Impuls als programes de coeducació i a les escoles familiars. Reconeixement i reforç de les tutories i el departaments d’orientació.
    9. Creació d’un entorn laboral saludable per les administracions educatives sense pressions en forma d’increments de productivitat sobre el professorat.
    10. Extensió de la democràcia i dels valors participatius i la coresponsabilitat en la gestió dels centres. Potenciació del treball en equip. Més col·laboració amb les associacions de mares i pares d’alumnes. Potenciació del funcionament de les assemblees de delegades i delegats de classe omplint-les de contingut.
    11. Ús de la mediació entre iguals com a instrument i recurs per a la resolució de conflictes. Foment de propostes de formació específica per als components dels equips de mediació.
    12. Prohibició de la venda en els centres educatius de productes no saludables i promoció de productes saludables.
  13. XIII. Per la cultura preventiva i la seguretat i salut en el treball

    1. Exigència del compliment de les obligacions legals i dels acords signats entre els sindicats i la Conselleria d’Educació: pla de prevenció de riscos laborals, avaluació dels riscos de tots els centres i llocs de treball, vigilància de la salut, adaptació de llocs de treball, plans d’emergència o autoprotecció, amb la col·laboració del servei de prevenció i sense cap privatització.
    2. Desenvolupament de la figura del coordinador o coordinadora de prevenció de riscos laborals als centres, amb crèdit horari) i formació suficient.
    3. Model integrat de prevenció de riscos laborals en el sistema de gestió de l’administració, en totes les activitats, decisions i nivells jeràrquics, els objectius bàsics del qual han de ser la modificació de les condicions laborals amb risc per a la seguretat i la salut del professorat, així com la promoció de la salut en l’àmbit laboral.
    4. Recuperació del servei de prevenció propi en el marc sectorial educatiu.
    5. Realització de l’avaluació de riscos en tots els centres i en totes les disciplines contemplades a la llei de prevenció (seguretat, higiene, ergonomia i psicosocial)
    6. Millora de la informació i formació en salut laboral per a tot el professorat, el coordinador o coordinadora de salut laboral dels centres i per als delegats i delegades.
    7. Vigilància de la salut de tots els treballadors i treballadores –exàmens de salut…– atenent les patologies més freqüents a l’educació.
    8. Estudis dels efectes de les radiacions electromagnètiques. Com a mesura preventiva i mentre es resol l’estudi, s’han de potenciar les instal·lacions per cable.
    9. Exigim la modificació de la normativa estatal i autonòmica per augmentar les distàncies mínimes dels centres educatius a les subestacions elèctriques i les antenes de telefonia.
    10. Exigim una normativa consensuada que permeta l’adopció o canvi del lloc de treball a les persones especialment sensibles per les seues característiques personals, estat biològic o diversitat funcional reconeguda.
    11. Dret efectiu de reducció horària sense detriment retributiu per als majors de 55 anys com a prevenció de patologies derivades de l’edat.
    12. Demanem que les distribucions grupals i horàries siguen equilibrades per a evitar la sobrecàrrega física o psicològica del professorat, amb l’eliminació dels riscos sorgits com a conseqüència de la intensificació del treball i la deficient organització.
    13. Exigim el reconeixement i el tractament preventiu de les patologies que tenen origen en el treball, com ara l’estrés; la síndrome de burnout o de l’esgotament professional; mobbing o assetjament psicològic; patologies musculoesquelètiques, etc. Tal com ha passat amb el reconeixement dels nòduls vocals.
    14. Exigim que les contingències professionals (accidents de treball i malalties professionals) del professorat interí siguen ateses pel Servei Valencià de Salut, la qual cosa comportaria la desaparició del concert amb les mútues
    15. Incorporació en tots els centres educatius de personal sanitari d’infermeria per desenvolupar tasques de caràcter assistencial, educatiu i preventiu.
    16. Desenvolupament ple de sistemes de vigilància de la salut psicosocial, universalitzant a tot el professorat la seua cobertura, amb adaptació dels reconeixements a les especificitats de les situacions de convivència i als diferents perfils de centres i de llocs de treball.
    17. Ús de la mediació entre iguals com a instrument i recurs per a la resolució de conflictes. Foment de propostes de formació específica per als components dels equips de mediació.
    18. Exigir un protocol d’activació en cas d’agressions a l’empleat públic
    19. Condicions materials dels centres educatius:
      • Eliminació del fibrociment de tots els centres educatius.
      • Exigir l’ocupació de materials de qualitat que milloren l’aïllament tèrmic als centres de treball de nova creació o en l’ampliació o reformes dels ja existents.
      • Climatització dels centres amb energies renovables. Augmentar les cobertes vegetals i arbres.
      • Demanar que s’auditen energèticament tots els centres de treball. Exigir equipaments en els centres de treball amb plaques fotovoltaiques. Demandar en els centres de treball un sistema de control d’enllumenat (horari, presència…), que assegure una il·luminació adequada mentre siga necessari i durant el temps previst.
  14. XIV. Per la igualtat real i efectiva entre dones i homes

    1. Aplicació immediata en els centres de treball docent de les mesures previstes en la llei contra la violència de gènere i en la llei d’igualtat.
    2. Ús d’un llenguatge no sexista i projecció pública d’una imatge no discriminatòria de la dona per part de les administracions públiques en totes les comunicacions amb els centres i la societat.
    3. Coresponsabilitat entre homes i dones en les tasques d’administració i organització dels centres docents i de l’administració d’una forma equilibrada.
    4. Formació inicial i permanent del professorat sobre las diversitats sexuals i la seua incidència en el desenvolupament de persones lliures pel que fa al gènere social, igualtat de gènere i coeducació i prevenció de la violència de gènere, en tots els estudis universitaris.
    5. Que els o les responsables d’igualtat de cada centre disposen d’una reducció horària lectiva necessària i amb la formació adequada.
    6. Realització periòdica d’avaluacions d’impacte de gènere per comprovar la incidència que tenen sobre homes i dones les mesures que es prenen respecte a la conciliació.
    7. Formació a l’alumnat en totes les etapes educatives en igualtat i prevenció de la violència de gènere, coresponsabilitat i repartiment del treball de cura i domèstic. Inclusió d’aquests continguts en el currículum escolar i en els plans d’acció tutorial juntament amb l’educació afectivosexual i prevenció i resolució pacífica dels conflictes.
    8. Permisos per naixement i/o adopció d’igual durada per a ambdós progenitors, intransferibles i remunerats al 00%. Ampliació del permís per naixement o adopció a un període de 26 setmanes, acumulables per a les famílies monoparentals o per a aquelles en què una de les persones mor. Possibilitat d’unir l’acumulació de lactància a una excedència o un permís per assumptes propis.
    9. Els períodes de vacances i no lectius del calendari escolar no computaran com a permís per naixement i/o adopció. Acumulació real dels dies de lactància.
    10. Regulació de les condicions d’accés a les substitucions per a aquelles dones que estan en període de llicència per naixement i/o adopció. Contracte ple a efectes administratius i econòmics.
    11. Incentivació de mesures positives que afavorisquen la inclusió de dones en els equips directius.
  15. XV. Per la conciliació de la vida personal, familiar i laboral

    1. Ampliació de les mesures de conciliació entre vida personal i laboral.
    2. Aplicació immediata dels drets reconeguts en la llei integral contra la violència de gènere i en la llei d’igualtat.
    3. Ampliació de la reducció horària per lactància fins als 25 mesos de vida dels xiquets i xiquetes. En cas d’acumular-la al permís per naixement i/o adopció, s’haurà d’augmentar el nombre de dies proporcionalment.
    4. Establiment de comissions de servei per conciliació de la vida familiar, personal i laboral.
    5. Reducció de la jornada laboral per cura de familiars a càrrec en 1/3 o 1/2 amb una reducció d’havers del 20% per al primer cas i de 35% per al segon.
    6. Promoció de les reduccions de jornada per cura de fill o filla menor o familiars a càrrec amb retribució d’un 60% en la reducció d’1/2, i del 80% amb reducció d’1/3.
    7. Llicències per assumptes propis més flexibles i ajustades a les necessitats reals del professorat. No a un nombre mínim de dies per poder accedir-hi.
  16. XVI. Infraestructures

    1. Negociació en Mesa Sectorial del Pla Edificant de construcció, revisió i intervenció en totes les instal·lacions.
    2. Eliminació de tots els barracots en els centres educatius.
    3. Construcció de centres educatius amb criteris pedagògics i atenent la meteorologia, la llei de seguretat i salut laboral i les necessitats de l’alumnat, professorat i personal d’administració i serveis que hi conviurà.
    4. Dotació als centres del mobiliari i equipament didàctic adient i suficient en totes les etapes educatives.
    5. Eliminació de les barreres arquitectòniques existents als centres.
    6. Eliminació del fibrociment i de qualsevol altre material tòxic dels centres educatius.
    7. Negociació d’un protocol d’actuació en casos d’urgència o situacions sobrevingudes durant la jornada escolar, que garantisca la intervenció immediata i la solució del problema.
Top