Núm. 290

Un inici de curs ple de mobilitzacions

Protestes protagonitzades pel professorat i per les famílies durant agost i setembre.

dilluns 06 novembre 2023 13:10 h

El professorat valencià visibilitza el descontentament davant la gestió de la Conselleria

Ha sigut un estiu complicat per a milers de docents. Les adjudicacions d’inici de curs —i també les de principi de setembre— han sigut caòtiques i plenes d’errades. La mala gestió de la Conselleria ha provocat la reacció del professorat, que es va organitzar per xarxes i va traslladar el malestar a les portes de l’Administració.

El 22 d’agost, el personal interí es va concentrar en la conselleria per reclamar que, d’una vegada per totes, els adjudicaren la plaça. Des de l’11 d’agost, que havia eixit la primera llista per al personal interí, encara no s’havien corregit les nombroses errades. Cap al migdia va eixir l’adjudicació per a Primària i, ja de matinada, la de Secundària. STEPV va participar-hi per fer costat al professorat afectat i reclamar solucions.

Amb motiu de la resolució del 31 d’agost, que modificava els horaris de Secundària, STEPV va preparar un model de manifest de rebuig perquè els claustres dels IES l’aprovaren i l’enviaren a la Conselleria.

El 13 de setembre les protestes del professorat interí van tornar a les direccions territorials de Castelló i d’Alacant, i a la Conselleria d’Educació. El motiu: la decisió de l’Administració d’ajornar les adjudicacions previstes per al dia anterior. Unes 2000 vacants es van quedar per adjudicar. L’excusa, de nou, el mal funcionament del programa informàtic.

Les concentracions van continuar l’endemà. Aquell mateix matí, després de la reunió de la Mesa Sectorial d’Educació, els cinc sindicats presents van convocar una conferència de premsa en què van fer públic un manifest conjunt de rebuig a la calamitosa gestió de l’inici de curs.

Una setmana més tard, el 20 de setembre, STEPV, CCOO i UGT van convocar concentracions a les portes dels centres docents. Per la millora del sistema d’adjudicacions, per la derogació de l’increment horari en Secundària, a favor del Valencià en l’ensenyament i en contra de les declaracions del conseller en què assegurava que en les aules valencianes s’adoctrina.


Les famílies en peu de guerra pel transport escolar

L’inici de curs també ha sigut convuls per a nombroses famílies. La nova empresa adjudicatària del transport escolar no va donar el servei que se n’esperava. Va haver-hi dies que, fins i tot, 14 centres educatius van resultar afectats. Retards, autobusos en males condicions…

La situació va ser especialment greu per als centres d’educació especial, ja que els autobusos no estaven adaptats per a aquest tipus d’alumnat. Dos setmanes després del començament del curs, les famílies van esclatar i es van concentrar en la Conselleria, convocats per FAMPA València.

El conseller Rovira, acompanyat pel secretari autonòmic i el director general de Centres, va fer acte de presència en la protesta per exposar la situació a les famílies. Explicacions que els representats de les ampes van qualificar de decebedores, ja que Rovira va responsabilitzar el Botànic per la concessió, va expressar la dificultat de revocar-la i no va donar cap alternativa, com demanaven les famílies afectades. Intersindical Valenciana i STEPV van donar suport a la mobilització i van exigir una actuació urgent per part de l’Administració per a dotar del transport escolar necessari i en condicions.


Si vols llegir l’Allioli sencer, clica ací.