Sistemes de protecció

STEPV manifesta el seu desconcert per la decisió de la Conselleria d’Educació

Manté que 85.000 docents es desplacen dilluns als seus llocs de treball, malgrat l’estat d’alerta i les obligacions de romandre en confinament domiciliari

diumenge 15 març 2020 14:02 h

La Conselleria d’Educació acaba d’informar que el Reial Decret publicat anit en el BOE sobre l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol no afecta a les instruccions que va donar divendres passat, en les quals, el professorat ha d’assistir als centres educatius, amb caràcter general, demà dilluns 16 de març.

Sembla que l’estat d’alarma no afecta el sistema educatiu al País Valencià

El Reial Decret diu clarament i textualment que: “Se suspende la actividad educativa presencial en todos los centros y etapas, ciclos, grados, cursos y niveles de enseñanza contemplados en el artículo 3 de la Ley Orgánica 2/2006, de 3 de mayo, de Educación, incluida la enseñanza universitaria, así como cualesquiera otras actividades educativas o de formación impartidas en otros centros públicos o privados”.
El Ministeri d’Educació parla de tancament de centres educatius i, fins i tot, la Ford d’Almussafes ha paralitzat la producció. Les autoritats sanitàries i les persones expertes estan insistint en què la gent es mantinga confinada als seus domicilis i no acudisquen als seus llocs de treball, excepte en serveis essencials. En educació, amb els mitjans telemàtics de què disposa el professorat es poden coordinar perfectament des dels seus domicilis, com està insistint el Sindicat des de dijous passat, quan li va traslladar al Secretari Autonòmic d’Educació, en la reunió convocada amb representants de la comunitat educativa, que el professorat no havia d’assistir als centres educatius demà dilluns.
Malgrat tot, sembla que l’estat d’alarma decretat pel govern de l’estat i que suspén les activitats educatives presencials, no afecta el País Valencià, fet incomprensible i desconcertant. I ho justifica la Conselleria d’Educació, ressaltant en les informacions que difon que una excepció a la restricció de moviments és l’autorització de desplaçaments al treball. Quan totes i tots sabem que si no apareguera tal excepció treballadors i treballadores d’activitats essencials com sanitat no podrien complir el seu treball vital per a combatre l’actual pandèmia a la qual ens enfrontem.
Amb aquesta decisió, la Conselleria està violentant el professorat (uns 60000 de l’ensenyament públic i uns 25.000 del privat concertat) i, especialment, les direccions dels centres, que han de prendre decisions molt complicades els pròxims dies perquè la Conselleria es nega a rectificar. Per sort, moltes direccions ja han comunicat al seu professorat que demà no acudisquen als centres educatius, en un exercici de responsabilitat a l’alçada de les circumstàncies extraordinàries actuals.
Des de STEPV demanem encaridament a les direccions que encara no han comunicat al seu claustre que demà no acudisquen al centre que ho facen al llarg del dia d’avui i que s’eviten desplaçaments innecessaris i no contribuïsquen a la possibilitat d’escampar els contagis del COVID-19, com estan recomanant insistentment les autoritats sanitàries des de fa dies.
A més, el Sindicat enviarà un escrit al professorat perquè justifique la seua decisió de quedar-se a casa perquè no poden garantir no estar contagiats del COVID-19 i no volen arriscar-se a propagar-lo a la resta de companys i companyes del centre.
STEPV està disposat a col·laborar amb les autoritats educatives, sanitàries i, en general, amb el govern valencià (de fet oferim les nostres seus que estaran tancades al govern valencià per si les necessiten per a qualsevol cosa), per evitar que es propague el virus i es col·lapse el sistema sanitari valencià, però no entenem que la Conselleria no tanque els centres immediatament i permeta que milers de docents es desplacen i es concentren als seus llocs de treball si es poden coordinar i treballar perfectament des dels seus domicilis.
Sol·licitem, exigim millor dit, a la Conselleria d’Educació que rectifique i tanque els centres educatius immediatament. Altrament, el que està aconseguint és generar nerviosisme, indignació i incomprensió per part del professorat i de la societat. Altres territoris que mantenien oberts els centres al professorat han rectificat després del decret d’estat d’alarma, com Andalusia, Astúries, Cantàbria i altres. Per què no al País Valencià? Incomprensible.

Escrit per al professorat (justificació de no assistència al centre). Cal enviar-lo per mitjans telemàtics a la direcció del vostre centre.
Descarrega’l ací