Condicions laborals

STEPV exigeix a la Conselleria un nou protocol d’agressions al professorat

Delegats de prevenció de l’STEPV han format part d’una comissió del CSSL de València encarregada d’estudiar l’actual normativa i plantejar propostes de millora

dimecres 13 juliol 2022 11:39 h

Dimarts 5 de juliol, el Plenari del Comité de Seguretat i Salut Laboral de València va aprovar per unanimitat, un document de conclusions on es valorava l’actual protocol d’agressions al professorat, arreplegat a l’Odre 62/2014 de la Conselleria d’Educació, el qual ha estat elaborat per un grup de treball del propi comité.


La iniciativa de crear un grup de treball va naixer després que el Sindicat presentara dos resolucions al CSSL de València on s’evidenciaven les mancances estructurals de l’actual protocol. El treball del grup s’ha centrat en l’estudi de l’actual protocol per tal de detectar les seues problemàtiques i mancances, la comparació d’aquest amb els protocols d’altres territoris, i un decàleg de millores.


En primer lloc, la valoració que es fa a l’escrit aprovat pel CSSL de València de l’actual protocol d’agressions no és gens positiva: «el procediment actual estipulat per la Conselleria d’Educació no és l’adient, en la mesura en que la víctima de l’agressi ó no es considera ni assessorada ni acompanyada per l’Administració Educativa per a la qual treballa, degut a una sèrie de circumstàncies que descrivim a continuació : el no assessorament legal a les víctimes, per part dels serveis jurídics de la Conselleria, una dilació injustificada per poder-se reunir amb el serveis jurídics de la Conselleria, una falta de seguiment de la situació de la víctima després d’haver succeït l’agressió, etc.» A més a més, a l’escrit es planteja que les agressions no estan considerades en cap moment com un accident de treball, amb tot allò que comporta.


En segon lloc, l’escrit fa una comparació amb els protocols d’altres territoris, els quals despleguen un paraigua d’actuacions destinades a protegir la víctima i garantir la seua rehabilitació integral: assessorament jurídic, assistència psicològica, la intervenció del servei de prevenció, etc. Sense oblidar l’edició dels protocols en un format de treball fàcil que facilita la consulta del mateix.


En tercer lloc, el document exposa un conjunt de millores per garantir un acompanyament i una rehabilitació integral de les víctimes, així com millores en el procediment: publicació del protocol en un apartat específic del web de la Conselleria, identificació de les agressions com un accident de treball, assessorament jurídic d’ofici, agilitació dels tràmits vinculats amb l’assistència jurídica, dret a l’assistència psicològica, etc.


El Plenari del Comité va acordar traslladar el document tant a la Conselleria com a l’INVASSAT, així com «Demanar a la Conselleria d’Educació la modificació de la normativa obsoleta, i la seua adequació a la prevenció de riscos laborals i protecció del professorat davant possibles agressions».
STEPV fa una valoració molt negativa de l’actual protocol d’agressions al professorat i demanarà en la Mesa sectorial d’Educació la necessitat urgent de negociar un nou protocol que atenga de manera integral i amb la major celeritat els i les docents víctimes d’una agressió. A més a més, des del Sindicat volem posar en valor el treball realitzat pel CSSL de València.