Allioli 291 - Districte únic

STEPV denuncia en la inspecció de treball que no s’atenen els riscos psicosocials greus en la Conselleria d’Educació

La Unitat de Resolució de Conflictes (URC) no s’ha reunit des del 18 de juliol de 2023

divendres 23 febrer 2024 10:05 h

En una nota de premsa anterior, del 16 de maig de 2023, ja es va advertir que no hi havia una atenció efectiva als riscos psicosocials del professorat i, atés que la situació ha empitjorat, era una obligació informar a l’organisme competent perquè no es vulneren els drets de les persones treballadores afectades.

Per això, STEPV ha presentat denúncia en la Inspecció de Treball de València i en breu es realitzarà a Castelló i Alacant.

L’Administració ha sigut advertida en reiterades ocasions de la inoperativitat de l’URC (Unitat de Resolució de Conflictes) si no es modificava tant el protocol d’assetjament laboral com el seu reglament, però la situació està en punt mort.


Sistemes de protecció

STEPV denuncia en la Inspecció de Treball que no s’atenen els riscos psicosocials greus en la Conselleria d’Educació

La Unitat de Resolució de Conflictes (URC) derivada de l’aplicació del Protocol d’assetjament laboral de València no s’ha reunit des del 18 de juliol de 2023, a la qual pot acudir qualsevol docent a petició pròpia, de persones delegades de prevenció, de la Inspecció d’Educació o del Servei de Prevenció de riscos laborals INVASSAT.

Delegats de salut laboral de STEPV han presentat la denúncia a Inspecció de Treball

dimarts 16 gener 2024 10:17 h

En nota de premsa anterior, del 16 de maig de 2023, ja es va advertir que no hi havia una atenció efectiva als riscos psicosocials del professorat i, atès que la situació ha empitjorat, era una obligació informar a l’organisme competent perquè no es vulneren els drets de les persones treballadores afectades.

L’Administració ha sigut advertida en reiterades ocasions de la inoperativitat de l’URC

Per això, STEPV ha presentat denúncia en la Inspecció de Treball de València i en breu es realitzarà a Castelló i Alacant.

Tot i que que l’Administració ha sigut advertida en reiterades ocasions de la inoperativitat de l’URC si no es modificava tant el Protocol d’assetjament laboral com el seu reglament, la situació està en punt mort. Aspectes necessaris a millorar en les URC són la participació de mediadors professionals, una composició més flexible, recursos formatius, reconeixement de dedicació horària als seus components, o la comunicació amb els Comitès.

Cal destacar que, tot i que STEPV ha discrepat amb el funcionament de les URC des de la publicació del Protocol d’assetjament laboral en 2017, sempre hem posat a disposició per aquestes unitats a persones implicades en la resolució de conflictes i la mediació. Per exemple, en València, mai han participat en la URC persones de les organitzacions sindicals ANPE, CSIF i UGT, i des de les eleccions sindicals de 2022, CCOO ha deixat de fer-ho.

Ara, amb el canvi en el govern autonòmic dels responsables en la Conselleria d’Educació han hagut canvis en els nomenaments dels representants de l’Administració, fins i tot en la coordinació de cada URC. Tot això alhora ha generat una paralització prolongada de l’atenció al professorat que pateix riscos psicosocials greus en algunes URC que ha demanat l’aplicació del protocol. Per tant, encara que STEPV sempre ha estat disponible per atendre el professorat amb possible assetjament laboral, fins i tot als docents amb altres afiliacions sindicals pel reglament actual de la URC, no han fet aquesta feina la resta d’organitzacions implicades en totes les ocasions.

Per tant, cal esperar que la intervenció de la Inspecció de Treball ajude a descongestionar la situació actual de les URC, a més d’haver d’indicar com a que indique les millores corresponents per que el Protocol d’assetjament laboral funcione adientment.

D’altra banda, en el ple del Comitè de Seguretat i salut laboral docent públic no universitari de València del 16 de gener de 2024 es proposarà la composició d’un grup de treball per millorar les avaluacions de riscos psicosocials al qual l’administració i la resta d’organitzacions sindicals, així com altres instàncies amb responsabilitat com ara el servei de prevenció de riscos laborals INVASSAT i d’altres serveis de la Conselleria d’Educació, haurien de proposar representants per aquet grup de treball.

En definitiva, cal concloure que l’atenció dels possibles casos d’assetjament laboral és una feina per abordar situacions extremes conflictes extrems, mentre que mitjançant les avaluacions de riscos psicosocials efectives en els centres educatius, sí podrem previndre realment eixos riscos.