Allioli
Núm. 289
Som i serem la veu de l’ensenyament
EL XIV Congrés Nacional de l’STEPV aprova la política sindical dels pròxims quatre anys.
València va acollir el XIV Congrés de STEPV entre el 9 i l’11 de juny. Van ser tres dies intensos de treball en què es van aprovar les línies estratègiques que guiaran l’acció del Sindicat durant els pròxims 4 anys. Un període que estarà marcat per l’arribada de la ultradreta a les institucions valencianes després de les eleccions del passat 28 de maig. Ara més que mai, reivindiquem la vigència del lema que vam triar per al congrés: “Som i serem la veu de l’ensenyament”.
Després dels congressos d’Elda (2015) i d’Alcossebre (2019), la intercomarcal de València tenia el repte d’organitzar el XIV Congrés. Finalment, l’emplaçament triat va ser la ciutat de València. El congrés va arribar a penes uns pocs mesos després de les eleccions sindicals en educació pública. Uns comicis que l’STEPV va tornar a guanyar amb contundència: tercera majoria absoluta en pública no universitària i principal força sindical en el sector universitari. En aquestes eleccions, s’ha observat la participació de noves fornades de professorat. Per aquest motiu, tant la ponència de política sindical, com el lema del congrés, es van triar pensant en aquesta nova realitat. “Som i serem la veu de l’ensenyament” fa referència a la força actual del nostre sindicat. Però també incideix la voluntat d’acostar-nos a les noves generacions de docents, ja que elles i ells són el futur, tant de l’escola que volem construir, com del Sindicat. Aquestes premisses van orientar els debats que es van produir durant el congrés.
La inauguració va tindre lloc, divendres a la vesprada. L’acte va comptar amb les intervencions de l’alcalde de València, Joan Ribó, la directora general d’Universitats, Pilar Ezpeleta, i els vicerectors de la Universitat de València i la UPV, Ernest Cano i Santiago Guillem, així com de la consellera d’Educació, Raquel Tamarit, i del president de les Corts Valencianes, Enric Morera. A la inauguració van assistir-hi també representants de les patronals UCEV i FECEVAL, dels partits ERPV i PCPE, de les entitats Escola Valenciana, Federació Estatal de Moviments de Renovació Pedagògica del PV, ADIDE, ADIPV, ADIES, ACPV, XEIM, PAH, Societat Coral el Micalet i Unió Llauradora i Ramadera.
El moment més emotiu d’aquesta primera jornada va arribar amb l’homenatge que se li va retre a Ismael Guardiola, coordinador de Salut Laboral i membre del Secretariat Nacional de STEPV, que va faltar el passat mes de març. Ester Rincón, responsable de Salut Laboral i Medi Ambient de la Intersindical Valenciana, va coordinar l’acte. Van prendre la paraula les persones que tenien una relació més estreta amb Ismael: Gabriel Alemany, responsable de Serveis Jurídics del Sindicat; Eva Cuesta, presidenta del CSSL d’Alacant; Àlvar Anyó, president del CSSL de Castelló; Ximo Graña, membre del CSSL de València; Ignasi Amorós, membre del SN; i Pilar Sifre, coordinadora de Salut Laboral de Castelló. Després de la projecció d’un vídeo, Nico i David ―la viuda i el fill menut d’Ismael―, van donar les gràcies en nom de la família.
Ponència política aprovada per unanimitat
Els debats es va iniciar dissabte amb l’informe del Secretariat Nacional. Un escrit que va exposar les principals actuacions dutes a terme pel Sindicat durant els últims quatre anys. Un període marcat per la pandèmia de COVID-19. A continuació i, durant tot el dissabte, es van debatre les esmenes a la ponència de Política Sindical. Un document que, finalment, es va aprovar per unanimitat.
Els objectius que s’ha marcat el Sindicat per a la pròxima legislatura passen, entre altres, pel manteniment i la millora de les condicions laborals de les treballadores i treballadors de l’ensenyament, l’estabilitat i consolidació del personal precari ―interí, professorat associat, ajudant doctor, etc.―, i el treball cap a la consecució d’un sistema educatiu públic, gratuït, de qualitat, coeducatiu, inclusiu i que respecte el valencià com a llengua vehicular. Igualment, el Sindicat va dedicar una part de la ponència a analitzar la situació del sistema educatiu després de la incorporació de més de 20.000 docents des de 2016, per concretar l’atenció específica que ha d’oferir el Sindicat.
Altres reptes que també es plantegen en la ponència del Congrés és el manteniment del treball sobre les problemàtiques específiques de les diferents etapes educatives i tipus de centres. Igualment, la recuperació de la gestió democràtica dels centres, millores en les polítiques d’inclusió educativa i d’atenció a l’alumnat, la lluita contra la bretxa salarial de les dones i per la igualtat entre homes i dones. El desplegament de la llei de prevenció de riscos laborals i la formació en les necessitats del professorat són altres dels eixos de treball per als pròxims quatre anys.
Renovació dels òrgans de govern
Diumenge el congrés va triar el nou Secretariat Nacional ―de vint membres finalment― que va comptar amb el suport del 87% de les persones delegades. Aquest SN tindrà la responsabilitat de dur a terme les línies de treball que s’han aprovat. També es van renovar la Comissió de Garanties i Conflictes i la de Control Administratiu. A més a més, es van aprovar una sèrie de resolucions, com ara una a favor del poble sahrauí i una altra per reivindicar el dret a l’educació de les xiquetes, en especial, després els tristos successos protagonitzats pels talibans a l’Afganistan.
En la cloenda del Congrés, van intervindre representants dels sindicats UGTSARIO (Sàhara), CIGA de Galiza, STEILAS i LAB d’Euskal Herria i de la Confederació d’STES, d’USTEC-STES (IAC), STEI (Balears), STECLM (Castella-la Manxa), de l’Associació de Directors i Directores d’IES (ADIESPV) i també de la Confederació d’STES, STAS Intersindical, Intersindical ICS i d’Intersindical Valenciana. El Congrés de STEPV també ha comptat amb les salutacions de les organitzacions següents: SOMOS-STEA (Aragó), Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), Confederació d’Educadors Americans (CEA) i el Sindicato Nacional de Trabajadores de la Educación, Ciencia y Deporte de Cuba.
La part final del Congrés es va reservar per acomiadar els companys Ignasi Amorós i Alejandro López, que deixen el Secretariat Nacional, després de molts anys de treball compromés. Ignasi podrà gaudir ara d’una merescuda jubilació, mentre que Alejandro se’n tornarà al seu centre docent.
En definitiva, després del XIV Congrés, l’STEPV ix reforçat, amb una línia clara d’actuació i la voluntat de continuar sent la veu majoritària del professorat valencià. S’acosten temps incerts, però el Sindicat no deixarà de lluitar per les condicions laborals del nostre professorat i per un model educatiu públic, de qualitat, inclusiu i en valencià.
Punxa ací per accedir a la versió PDF de l’Allioli.