Sistemes de protecció

Propostes davant el període no lectiu de vacances de Pasqua

Entre el 9 i el 20 d’abril entrem en dies de vacances segons el calendari escolar publicat per Conselleria d’Educació per al curs 2019/20.
És així com des dels centres educatius hem d’ajustar la nostra feina com a docents a aquest singular període vacacional al qual s’enfrontarà el nostre alumnat.

diumenge 05 abril 2020 13:24 h

Hem de ser conscients que, aquests dies, el nostre alumnat no podrà gaudir de les vacances merescudes perquè continuem trobant-nos en situació de confinament a les nostres cases. I ara més que mai, com a docents hem de continuar oferint orientacions tant al nostre alumnat com a les famílies per a ajudar a sobrepassar el millor possible cadascun d’eixos dies.

Aquests dies el nostre alumnat no podrà gaudir de les vacances merescudes perquè continuem en confinament

Per tant, anime el professorat perquè aprofitem aquestes dies per a fer realitat l’exercici d’altres molts drets que tenim, a més del dret a l’educació, i davant la situació actual cal, més encara i si es pot, posar en valor.
- Dret al joc, tant necessari per al desenvolupament evolutiu i procés de socialització. Oferim al nostre alumnat tota una bateria de jocs, joguines i videojocs que fomenten valors com el respecte i que eviten elements, missatges o estereotips masclistes, violents, racistes, xenòfobs, disfòbics, discriminatoris i violents contra la identitat i expressió de gènere o orientació sexual.
- Dret a l’oci educatiu i a l’esport, oferint un conjunt d’activitats de temps lliure que puguen contribuir també al seu desenvolupament cognitiu, social, motor, lingüístic, etc. Donem a conèixer al nostre alumnat que el 6 d’abril és el dia mundial de l’activitat física, però fem també que tota la resta dels dies que estiguem a casa siga un continu homenatge practicant qualsevol tipus d’esport.
- Dret de relació i convivència, amb les persones que conviuen ara mateixa en la seua casa o amb altres familiars dels quals es troben allunyats des del principi del confinament. Oferim idees originals perquè es comuniquen i sorprenguen als i les que més estimen i ara no poden abraçar. O per a sorprendre a la persona amb la que estan convivint 24 hores al dia perquè puguem tindre un espai d’agraïment.
- Dret a la salut, llancem propostes al nostre alumnat perquè reflexionen sobre la importància de disposar d’una bona salut per al nostre benestar global com a persones, la importància de les diferents professions que fan funcionar el nostre sistema de salut i que ara estan fent una tasca importantíssima per a atendre a tota la població contagiada i aconseguir la seua recuperació. Un bon moment és el 7 d’abril, Dia Mundial de la Salut, però també la resta de dies.
- Dret a un medi ambient saludable, llancem propostes al nostre alumnat perquè reflexionen al voltant de l’impacte ambiental que tindrà el confinament, la reducció de mobilitat i la paralització de l’activitat de moltes activitats considerades no essencials, i sobre quina és l’aportació que podem fer totes i tots des de la nostra casa, reforçant més encara la pràctica de “les 3 R”: reduir, reutilitzar i reciclar.
- Dret a conèixer l’entorn, aprofitem diferents ferramentes tecnològiques per a fer recorreguts visuals per llocs d’interés des dels més propers als més llunyans d’on tenim la nostra casa. I que això ens ajude a poder imaginar i eixir de les 4 parets en les quals el nostre alumnat està confinat.
- Dret a la inclusió social, animem al nostre alumnat perquè contacte amb companys i companyes de classe amb els que fins ara no s’hagen comunicat, fent-los reflexionar de la importància i necessitats que tenim totes les persones d’eixir de la situació de possible aïllament davant l’actual situació de confinament.
- Dret a la mobilitat per les vies públiques de les persones amb discapacitat amb alteracions conductuals, com per exemple persones amb trastorn d’espectre autista i conductes disruptives, les quals la situació del confinament agreuja la seua situació. Hem de donar a conèixer aquest dret al nostre alumnat perquè a la seua vegada aquest coneixement arribe a totes les persones que conviuen en les seues cases, i així ajudar a les persones acompanyants a poder eixir i que la ciutadania que els observa des de les finestres reconega el dret també.
- Dret al temps lliure, com a docents també hem de saber transmetre a les famílies la importància de deixar moments sense propostes concretes i llevar l’angoixa d’haver d’estar planificant constantment activitats per oferir als seus fills i filles i oferir moments que eviten la constant supervisió de les mateixes.
- Dret a la cultura, posar a disposició del nostre alumnat enllaços actius a diferents espais web que ofereixen en obert espectacles artístics i culturals diversos i/o recorreguts per visites virtuals a museus, a l’oceanogràfic, etc., que permetran al nostre alumnat gaudir d’activitats complementàries com si d’una excursió del centre es tractara.
- Dret a una alimentació adequada i a un consum responsable, sostenible, crític i ètic. En aquesta situació de confinament és important donar a conèixer al nostre alumnat les instruccions per a fer una compra responsable, és a dir, intentar fer una compra del màxim possible per evitar viatges, tenint en compte les necessitats reals de la quantitat de persones que viuen a la casa i durada aliments. També és adequat promoure fer la compra a persones més vulnerables destacant persones majors (veïns, familiars, persones conegudes) als qual apropem la compra sense tindre cap contacte al fer l’entrega i prenent les mesures adequades d’higiene.
- I per últim, i no per això menys important, dret a la informació, a que el nostre alumnat conega la situació que estem vivint, adequant el missatge a l’edat i nivell maduratiu de cadascun. En aquesta tasca hem de poder ajudar i acompanyar a les famílies a les quals l’impacte del coronavirus pot ser molt dispar i desigual, tant en els seus efectes de salut, laborals com econòmics i altres. 
Només em queda tornar a donar-vos les gràcies per tota la feina que esteu fent cada docent des de la vostra casa.
Sonia Ibáñez Abad, Inspectora d’Educació, membre de STEPV, Presidenta de la Junta de Personal Docent de Castelló, Membre del Comitè de Seguretat i Salut Laboral de Castelló i membre del Consell Escolar Valencià