Allioli 291 - Districte únic

Per la integració de tot el professorat en el cos A1 i per la jubilació als 60 anys

El Ministeri d’Educació és l’òrgan competent per a tirar avant les dues mesures

divendres 23 febrer 2024 09:56 h

Per la integració de tot el professorat en el cos A1

L’Estatut Bàsic de l’Empleat públic (EBEP) estableix els requisits per a accedir als diferents cossos i escales en què es divideix el conjunt de la Funció Pública. En el cas d’educació, el professorat es classifica en el grup A, però en dues subescales diferents: A1 (secundària —incloent-hi les especialitats d’FP que s’hi acaben d’integrar—, EOI i Ensenyaments Artístics) i A2 (Mestres, Sectors Singulars de la FP i Mestres de Taller dels ensenyaments artístics), amb les diferències retributives corresponents.

La classificació entre l’A1 i l’A2 es realitza, segons l’EBEP, en funció del nivell de responsabilitat de les funcions a exercir i de les característiques de les proves d’accés, a més de la titulació exigida en les esmentades proves, que per a tots els cossos és el títol de Grau (i en alguns casos d’altres titulacions declarades equivalents a l’efecte de docència).

STEPV entén que tot el professorat té les mateixes responsabilitats, el mateix sistema d’accés (concurs oposició) i es requereix la mateixa titulació per a accedir a la docència (Grau). En canvi, les retribucions del cos A2 són menors que les del cos A1, entre altres condicions laborals. Per què?
A més, comptem amb un antecedent molt recent: la integració al cos de secundària i, per tant, a l’A1, d’una part del professorat de l’actual cos a extingir de professorat tècnic d’FP (A2).

Entenem que la resta del professorat de l’actual cos d’A2 també hauria d’integrar-se a l’A1, incloent-hi també el professorat que va entrar en el sistema educatiu amb titulacions diferents de les universitàries, basant-nos en el principi “A igual treball, igual salari”. Al País Basc, per posar-ne un exemple, el PTFP ja fa anys que compta amb un complement d’equiparació salarial al cos de secundària. Ja és hora que s’estenga a tots els cossos mitjançant la integració a l’A1.

Per la jubilació de tot el professorat als 60 anys

D’altra banda, STEPV i els STEs llancen també una campanya perquè tot el professorat es puga jubilar als 60 anys. Des de la declaració de classes passives a extingir en 2011, tot el professorat, també el funcionariat de carrera, es regeix pel règim de la Seguretat Social per a jubilar-se, fet que provoca l’ajornament de la jubilació.

El Sindicat considera que és una mesura discriminatòria i reclama al Ministeri la recuperació als 60 anys de l’edat de jubilació del professorat amb les mateixes condicions i garanties que el funcionariat de carrera anterior a 2011.