Condicions laborals

Per la integració de tot el professorat en el cos A1

STEPV i la Confederació de STEs-Intersindical llança una campanya per a exigir que el professorat dels cossos A2 (Mestres, Sectors Singulars de la FP i Mestres de Taller) s’integren en el cos A1 (Secundària, FP, EOI i Ensenyaments Artístics)

Cartell de la campanya per la integració al cos A1

dijous 01 febrer 2024 11:58 h

L’article 76 de l’Estatut Bàsic de l’Empleat públic (EBEP) estableix els requisits per a accedir als diferents cossos i escales en què es divideix el conjunt de la funció pública. En el cas d’educació, el professorat es classifica en el grup A, però en dues subescales diferents: A1 (Secundària -incloent les especialitats d’FP que s’acaben d’integrar-, EOI i Ensenyaments Artístics) i A2 (Mestres, Sectors Singulars de la FP i Mestres de Taller dels ensenyaments artístics), amb les diferències retributives corresponents.

Ja no hi ha excuses per a mantenir la diferència en subgrups A1 i A2

La classificació entre l’A1 i l’A2 es realitza, segons l’EBEP, en funció del nivell de responsabilitat de les funcions a exercir i de les característiques de les proves d’accés, a més de la titulació exigida en les esmentades proves, que per a tots els cossos és el títol de Grau (i en alguns casos d’altres titulacions declarades equivalents a l’efecte de docència), segons el Reial decret 276/2007 d’ingrés a la funció pública docent.
Abans de la unificació de les carreres universitàries en graus sí que hi havia una diferència en les titulacions: diplomatures (3 anys) i llicenciatures (5 anys). Aquesta diferència ja fa anys que ha desaparegut.
STEPV entén que tot el professorat té les mateixes responsabilitats, el mateix sistema d’accés (concurs oposició) i es requereix la mateixa titulació per a accedir a la docència (Grau). A més, la jornada laboral és la mateixa independentment del cos o subgrup al qual es pertanga. En canvi, les retribucions del cos A2 són menors que les del cos A1, entre altres condicions laborals. Per què?
Ja no hi ha excuses per a mantenir la diferència en subgrups A1 i A2. Per això, el Sindicat llança la campanya “Integració a l’A1 de tots els cossos. Cap al cos únic” i traslladarà al Ministeri d’Educació aquesta proposta perquè es modifique la normativa pertinent i s’integren tots els cossos de l’A2 en l’A1.
Comptem amb un antecedent molt recent: la integració al cos de secundària i, per tant, a l’A1, d’una part del professorat de l’actual cos a extingir de Professorat Tècnic d’FP (A2).
Entenem que la resta del professorat de l’actual cos d’A2 també hauria d’integrar-se a l’A1, incloent també al professorat que va entrar en el seu moment en el sistema educatiu amb titulacions diferents a les universitàries, basant-nos en el principi de “A igual treball, igual salari”. Al País Basc, per posar un exemple, el PTFP ja fa anys que compta amb un complement d’equiparació salarial al cos de secundària. Ja és hora que es s’extenga a tots els cossos mitjançant la integració a l’A1.

Descarrega’t ací el cartell en pdf