Allioli 291 - Districte únic

Naix -NOS! Llengua i País, la plataforma per a defensar el Valencià

Les primeres actuacions del nou govern valencià han estat caracteritzades per un intens antivalencianisme. Davant aquesta situació preocupant, la societat civil valenciana ha reaccionat. Una de les iniciatives ha sigut la creació de -NOS! Llengua i País, una plataforma cívica per a defensar i promoure el valencià.

Representats de les entitats de NOS al Passeig Canalejas d'Alacant

divendres 23 febrer 2024 10:59 h

Àrea de Publicacions i Comunicació

Les més importants seran les travesses per la llengua; una sèrie de caminades que dibuixaran, simbòlicament, les 4 barres arreu del País Valencià

Feia mesos que la societat civil valenciana s’estava organitzant per fer front als continus atacs a la llengua per part del nou govern valencià. La cristal·lització d’aquests contactes ha sigut el naixement de -NOS! Llengua i País, una agrupació d’entitats per defensar i promoure la nostra llengua. La posada de llarg va tindre lloc a la sala Altamira de la Universitat d’Alacant el passat 25 de gener. Va ser una presentació multitudinària que va evidenciar la fortalesa amb què naix la plataforma. La tria d’Alacant per a donar a conéixer -NOS! no va ser casual, ja que es pretén reivindicar la valenciania de tot el territori valencià i, a més, fugir de models centralitzadors que puguen ser excloents. La plataforma està integrada, fins ara, per una trentena d’entitats cíviques d’acció social, educativa, cultural i sindicats, entre els quals es troba l’STEPV i Intersindical Valenciana.

Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana, fou l’encarregada d’obrir l’acte de presentació. Usó va manifestar que, davant el retrocés de l’ús social del valencià i les accions de l’actual consell per arraconar la llengua i usar-la com a element de conflicte, cal fer un pas avant. La presidenta d’Escola Valenciana va finalitzar el parlament amb una crida per a “organitzar-NOS, recuparar-NOS i empoderar-NOS.” Aquest joc de paraules que permet la partícula “-nos” (forma feble plena de nosaltres) representa la diversitat de les associacions que formen la plataforma. El logotip és obra del dissenyador gràfic Cèsar Amiguet, que va partir de la tipografia Redoneta Rounded de Rafael Jordan.

Beatriu Cardona, portaveu d’Intersindical Valenciana, va prendre la paraula durant la presentació per a informar de les activitats que realitzarà -NOS! “el principal objectiu és omplir tot el territori valencià de llengua, reivindicació i lluita per la nostra cultura”. Les més importants seran les travesses per la llengua: una sèrie de caminades a l’estil del Correllengua o la Korrika que es fan a Euskal Herria, per unir les reivindicacions de la llengua i el territori. Aquestes travesses dibuixaran, simbòlicament, les 4 barres arreu del País Valencià.

La part central de la presentació de -NOS! la va constituir la lectura d’un decàleg pel valencià que ha elaborat la plataforma. La vicepresidenta d’Acció Cultural del País Valencià, Marinela Garcia, i Roser Serra del Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA) van ser les encarregades de posar-li veu. Es tracta d’un manifest per deixar ben clar al govern valencià que la llengua no es toca.

En definitiva, -NOS! ha començat a rodar amb l’objectiu de treballar per garantir el present i el futur de la llengua i del nostre país.

MANIFEST PEL VALENCIÀ: “LA LLENGUA NO ES TOCA”

Aquest és el decàleg que es va fer públic durant la presentació:

  1. Vigilarem que la Generalitat Valenciana, les conselleries, les diputacions, els ajuntaments i totes les oficines públiques respecten el dret de la ciutadania a ser informada i atesa en valencià.
  2. Defensem el dret a estudiar en valencià perquè l’escola és la columna vertebral de la normalització de la llengua i un element de cohesió de tot el territori. Cal, per tant, un increment de l’ús vehicular del valencià en tot el sistema educatiu: escoles infantils, col·legis d’infantil i primària, instituts, centres de formació d’adults, centres de formació professional, centres d’ensenyaments artístics i universitats.
  3. Considerem que l’exempció de l’assignatura de Valencià en el sistema educatiu perjudica els drets de ciutadania de les persones nouvingudes o residents en comarques castellanoparlants. És necessari que s’elimine aquesta exempció per tal de garantir la igualtat d’oportunitats a tota la població.
  4. Instem a l’increment de la presència del valencià en els mitjans de comunicació, les plataformes digitals, les xarxes socials, el cinema, etc. Cal que l’administració pública fomente continguts específics per a la infància i l’adolescència en valencià en els mitjans de comunicació i i que promoga els creadors de continguts en valència a les xarxes socials. Defensarem i difondrem els diaris, revistes, emissores de ràdio i canals de televisió que usen el valencià.
  5. Lluitarem per la llibertat de rebre al País Valencià les emissions de les ràdios i televisions de Catalunya i de les Illes Balears. És vital l’articulació i potenciació de l’espai comunicatiu comú.
  6. El valencià és una llengua de futur i d’oportunitats laborals i té un impacte molt positiu en l’economia valenciana, xifrat en més de 56.000 llocs de treball [1]. Exigim campanyes públiques específiques de foment del valencià com a llengua d’oportunitats.
  7. L’empresa privada no pot obviar aquesta realitat i s’ha de comprometre més amb l’ús del valencià per contribuir a la seua normalitat. El govern de la Generalitat ha de posar en marxa campanyes de sensibilització i foment en l’àmbit empresarial.
  8. Volem que el País Valencià siga terra d’acollida de persones nouvingudes, que tenen el dret de conéixer el valencià per a assolir una integració plena. Per tant, cal que l’administració facilite i potencie el coneixement del valencià entre totes les persones acabades d’arribar-hi.
  9. Exigim que el govern assegure la competència lingüística del conjunt del funcionariat, tal com està regulat en la norma, perquè és l’única garantia que els valencians i les valencianes tinguem els mateixos drets en l’accés als serveis públics.
  10. Apel·lem a la ciutadania perquè exigisca al govern de la Generalitat Valenciana que s’aturen les discriminacions per motius de llengua i que denuncie qualsevol vulneració dels seus drets lingüístics, que són drets humans.