Condicions laborals

STEPV reclama més recursos per als Centres d’Educació Especial

Cada curs patim casos d’agressions físiques als CEE que atempten contra la integritat física i moral dels docents

dimecres 13 juliol 2022 11:19 h

En 2019 el Sindicat va presentar una denúncia a la Inspecció de Treball amb l’objectiu que els centres educatius valencians compten amb els recursos preventius necessaris per fer front a aquestes situacions de violència. Inspecció de Treball, llavors, va determinar la implantació d’un decàleg de mesures d’aplicació als CEE, per reforçar les recomanacions del mateix Servei de Prevenció de Riscos Laborals (SPRL). 

A més, la Inspecció de Treball d’Alacant va proposar l’elaboració d’un protocol per part del Comité de Seguretat i Salut Laboral d’Alacant (CSSLA) perquè siga d’apliació comuna en tots els centres d’educació especial. Amb aquest objectiu s’ha creat un grup de treball, coordinat per la Direcció General d’Inclusió, per redactar el protocol i difondre’l entre els professionals i la comunitat educativa.

La comissió ha estat formada per:


-El Servei d’Inclusió Educativa.

-L’Equip de convivència i conducta de la Unitat Especialitzada d’Orientació (UEO) d’Alacant.

 -Equip de convivència i conducta de la Unitat Especialitzada d’Orientació (UEO d`Alacant ).

-El Comité de Seguretat i Salut Laboral del Personal Docent no Universitari d’Alacant (CSSLPDA): Presidenta del CSSLPDA, membres del CSSLPDA per STEPV, CCOO,CSIF.

-El Comité de Seguretat i Salut Laboral del Personal No Docent d’Alacant (CSSLPNDA)

-El membre del CSSLPNDA per UGT.
-L’Associació de directores i directors de centres d’Educació Especial Públics (ADEEP): President de la ADEEP i director de la província de Castelló.
membre de ADEEP i directora de la província de València.
membre de ADEEP i directora de la província d’Alacant.

-La Inspecció Educativa d’Alacant.




La comissió es va organitzar en tres subcomissions, per abordar diferents qüestions:


1. Aspectes pedagògics
2. Aspectes sanitaris
3. Aspectes en la prevenció de riscos laborals

Durant les sessions de treball van intervindre en qualitat d’experts la directora del CEE “Les Boqueres” de Múrcia i un tècnic del INVASSAT.

Una vegada finalitzat el treball es van presentar les conclusions, consensuades entre totes les parts. El document resultant, finalment, s’ha denominat: Protocol davant l’alumnat amb problemes de regulació del comportament.

Aquest document té per objecte servir de base per a establir un protocol d’avaluació i intervenció davant les conductes problemàtiques greus o els problemes de regulació del comportament que puga presentar l’alumnat amb necessitats educatives especials (NEE) escolaritzat en centres d’educació especial, en unitats substitutòries i en unitats específiques de centres ordinaris.

La resolució de la Inspecció de Treball és del 15 de juliol de 2019 i va concloure que l’aplicació del protocol hauria de ser d’aplicació immediata. Hui dia continuem esperant.

Tolerància zero front a la violència
D’altra banda, l’Ordre 62/2014, de 28 de juliol, actualitza la normativa que regula l’elaboració dels plans de convivència en els centres educatius del País Valencià i estableix els protocols d’actuació i intervenció davant supòsits de violència escolar. L’article 8 regula les mesures orientades a la promoció de la convivència i al clima i, entre les actuacions que promou s’inclouen: “D’atenció a la diversitat que fomenten actituds inclusives i ajuden a crear un clima de respecte i establint una tolerància zero enfront de la violència”. “De sensibilització davant els casos de violència greu, per a facilitar la prevenció, detecció i eliminació d’aquestes manifestacions”.

En definitiva, des de l’STEPV reclamem la publicació immediata del protocol. Per uns centres educatius lliures de violència.