Núm. 289
Llarga vida al CoEducArt
Article escrit per STEPV - Dones
No ens equivoquem si afirmem que enguany el ja consolidat projecte CoEducArt, que s’inicià fa set anys, pren un significat especial. Ningú no sospitava que la VII mostra d’activitats coeducadores, que s’ha dut a terme amb la participació d’una huitantena de centres del País Valencià de tots els nivells educatius, aniria precedida d’un resultat electoral com el que hem patit.
La responsabilitat de la gestió dels centres, del professorat i de l’alumnat, recaurà
—si no es pot impedir— en la dreta que, lluny de reivindicar la igualtat, alimenta el sistema patriarcal i obstaculitza quan, no ridiculitza, el moviment feminista. Així les coses, nosaltres continuarem reivindicant la justícia, la igualtat i la defensa d’una escola lliure de prejudicis, laica, pública i en valencià. I continuarem promovent activitats, debats i fòrums diversos malgrat les tempestes que ens venen. No permetrem en cap moment que el que ens costa tant de guanyar siga tombat per Vox o el PP.
Des de l’STEPV, mantindrem i intensificarem les mostres d’activitats coeducadores i el curs que ve prepararem amb més entusiasme, si és possible, el VIII CoEducArt. Un any més, les manifestacions artístiques s’exposaran en tres facultats d’educació públiques en cada intercomarcal. La d’enguany, començà el 23 d’abril i finalitzà el 12 de juny. Als actes de presentació de la mostra comptàrem amb la presència d’Isabel María Gómez Trigueros, vicedegana de la Universitat d’Alacant; Amparo Hurtado Soler, vicedegana d’Innovació i Cultura de la Universitat de València; la vicerectora de la Universitat de Castelló, Esther Alba Pagán, acompanyada pel director de la Unitat d’Igualtat de l’UJI, Fernando Vicente, entre altres participants del món universitari i de l’STEPV.
Aquesta iniciativa mostra un enfocament innovador i compromés per part del Sindicat en la promoció de la igualtat entre dones i homes i una oportunitat per al futur professorat que eixirà de les Facultats. La mostra també ha permés visibilitzar la importància d’una educació en valors que fomente el respecte, la tolerància i el diàleg com a eines fonamentals per a construir una societat més justa i igualitària.
Doncs bé, proposàrem aquesta iniciativa CoEducArt amb el convenciment que calia traure de l’aula cada activitat que fomenta la igualtat i no deixar-les únicament als espais comuns de cada centre educatiu on es duen a terme magnífiques implicacions. Calia també projectar-les a la resta d’escoles, instituts de les nostres comarques, i sobretot, mostrar-les a l’alumnat de la Facultat de Ciències de l’Educació, ensenyants del futur.
La finalitat del CoEducArt, com també la del popular calendari Temps de Dones. Dones en el Temps, que publica el nostre sindicat, pretén difondre i conéixer les dones esborrades en la història. Es tracta d’una eina molt útil per combatre les desigualtats, per a recuperar referents d’una història que se’ns ha presentat amputada, silenciada. Ja disposem, per tant, d’un arxiu que ni les urpes amenaçadores del govern entrant esborraran mai. I entre tots i totes evitarem que cap dona s’amague sota un pseudònim masculí.
La història tal com ens l’han contada ha obviat durant molts segles les contribucions de les dones en la cultura, les arts i les ciències, tan necessàries per al desenvolupament de la humanitat. És per això, que no podem consentir cap opressió més com la que ara amenaça els valencians i valencianes i treballarem braç a braç perquè tant la mostra CoEducArt com el calendari de les Dones promoguen el coneixement, perquè la història brille amb la llum de les dones fins ara apagada per la misogínia i la dominació.
Des de l’STEPV continuarem treballant perquè les dones siguen també referents en totes les disciplines. El sistema educatiu és clau en la socialització de la ciutadania i és el mitjà per a poder aconseguir la igualtat d’oportunitats, tracte i condició per a totes i tots. Si tenim en compte que en les etapes obligatòries transita la totalitat de la població, l’educació és un potencial evident per avançar en valors democràtics i drets humans. L’escola pública coeducadora és un mitjà per a obtindre-ho.
Malgrat el mal oratge ideològic que amenaça mentre escrivim aquestes línies, no cessarem en la coeducació com a eix prioritari per aconseguir la igualtat, per treballar-hi i aconseguir una societat sense dominació, sense agressions ni maltractaments. Així doncs, l’educació per la igualtat és una necessitat en el context actual, que exigeix de la responsabilitat de totes les persones que intervenen en el món educatiu; un compromís per a oferir una educació que desenvolupe la igualtat efectiva entre dones i homes.
No cal dir que els vaivens ideològics són també el referent d’adolescents escolaritzats. La importància de la coeducació en aquesta etapa educativa és crucial, ja que durant aquests anys és on es desenvolupa de manera ferma la personalitat i els valors socials i morals. Cal continuar, per tant, promovent la coeducació per eliminar la jerarquització d’un gènere sobre un altre. I és que al costat del currículum oficial hi ha un currículum ocult que encara transmet actituds i estereotips sexistes de manera conscient o inconscient i ens els trobem en la realitat educativa diàriament. Tot i la pressió que ens puga vindre de fora, el paper del professorat i de les famílies és fonamental per a aconseguir una educació que continga valors basats en la igualtat lliures d’estereotips sexistes.
Per a aplicar l’enfocament coeducador, és necessari que els centres escolars elaboren polítiques i estratègies específiques per a l’eliminació de barreres sexistes en l’educació i per al foment de la igualtat. Aquestes estratègies haurien d’abraçar tant l’àmbit curricular com l’extracurricular. Això implica dissenyar plans d’estudis i materials didàctics no sexistes que mostren la realitat i la diversitat de gènere i que no reproduïsquen estereotips; com també la promoció d’activitats que fomenten valors igualitaris i la sensibilització de tota la comunitat educativa. En definitiva, l’enfocament coeducador cerca una educació que promoga la igualtat de gènere i que prepare a les futures generacions per a una societat més justa, igualitària i equitativa quant a oportunitats i drets tant per a homes com per a dones.
Així que, tant si plou, com si neva, com si ix el sol, els referents femenins i la lluita per la igualtat no només no s’esborraran del nostre treball diari, sinó que creixeran cada dia més amb llavors com aquesta proposta de CoEducArt en què l’Àrea de les Dones de l’STEPV-Iv es referma a cada pas.
Punxa ací per accedir a la versió en PDF de l’Allioli.