Núm. 289

L’Escola pública, garant de l’educació inclusiva

Article de Sonia Ibáñez Abad - Inspectora d’Educació

dilluns 17 juliol 2023 10:43 h

Ara, més que mai, hem de valorar com cal el paper de l’escola pública com a garant de l’educació inclusiva en sentit ampli. El nou paradigma educatiu, d’acord amb l’actual llei educativa de la LOMLOE, referma com a pilar bàsic en l’ensenyament en la totalitat d’etapes educatives l’educació inclusiva. És així com es vol garantir el dret de totes i de tots, siga quina siga la nostra condició de partida.

L’escola pública ha sigut, és i seguirà sent el context per excel·lència en què tirar avant una educació inclusiva. Es detecten les barreres d’aprenentatge en el context i es garanteix que totes i tots aconseguisquen l’èxit escolar, i en el cas de ser necessària, es desplega una atenció especialitzada de suport a la inclusió educativa.

Açò és així, perquè és l’entorn acollidor per excel·lència de la pluralitat de les famílies del barri on s’ubica, i de totes aquelles persones que venen d’altres territoris a conviure amb nosaltres, com ha sigut l’exemple de famílies ucraïneses i d’altres nacionalitats. Com a entorn de relacions i aprenentatge que és l’escola, és bàsic cuidar i treballar el benestar emocional del nostre alumnat com a punt d’ancoratge per a establir les condicions prèvies per a poder produir aprenentatges.

Està sent clau la necessària coordinació entre els diferents sectors (educació, sanitat, serveis socials, etc.) per a oferir eixa atenció integral que requereix l’alumnat en situacions de vulnerabilitat. Hi destaca el paper de l’escola pública com a compensadora de desigualtats per a fer front a les condicions de partida en el context familiar de l’alumnat.

En aquest sentit, la formació continuada esdevé totalment necessària per a donar la resposta adequada a totes les diversitats (socials, culturals, sexuals, etc.).

L’escola pública és on totes i tots podem compartir un espai educatiu sense cap tipus d’exclusió, per garantir-se una mirada inclusiva on la diversitat és una oportunitat d’aprenentatge per a totes i per a tots. Hi ha una aposta ferma per a ser accessible físicament, cognitivament i comunicativament tenint en compte els condicionants de l’alumnat.

El gran potencial de l’escola pública està en l’exercici efectiu de la participació activa dels diferents membres de la comunitat educativa (alumnat, professorat i famílies). I és que, des de l’escola, es promouen moltes accions per a fer efectiva tant la inclusió social com laboral de l’alumnat.
És a l’escola pública on és possible que en nuclis rurals seguisca la natalitat en creixement perquè es realitza un esforç considerable per mantindre unitats en funcionament. S’ofereix una escola arrelada a l’entorn on famílies poden seguir assentades a llocs descentralitzats de les grans ciutats. Açò revela la llunyania de l’escola pública en la instrumentalització de l’educació i de la seua mercantilització, donat que el seu principal objectiu és estar oberta a donar resposta a la realitat de l’alumnat de la zona on està ubicada.

Per a seguir donant resposta als reptes de la societat actual necessitem que la xarxa de centres públics quede ben reforçada. És vital seguir invertint diners públics per donar resposta des de l’educació a la ciutadania plural.

És així com cal seguir proveint d’edificacions educatives públiques dignes i cuidant-ne el manteniment. Cal promoure la formació continuada dels diferents professionals que treballen en l’educació estenent la xarxa de CEFIRES territorials i específics per arribar a la totalitat dels nostres municipis. És necessari disposar de plantilles estables per a tirar avant projectes educatius que siguen sostenibles en el temps, i posar a l’abast dels recursos materials que faciliten la resposta educativa diversificada que requereix la pluralitat del nostre alumnat. Especial menció a la provisió de dispositius tecnològics i ferramentes de comunicació que posen l’escola pública en l’avantguarda.

S’ha de cuidar especialment les accions per a promoure l’ús del valencià com a llengua vehicular, com a llengua d’ús en els processos administratius, i com a llengua d’ús en els mitjans de comunicació, i així promoure l’ús social entre iguals.
Ara, més que mai, més i millor escola pública!

Punxa ací per accedir a la versió PDF de l’Allioli.