Sistemes de protecció

Els comitès de seguretat i salut laboral mostren el seu rebuig per la manca de temps per a revisar els plans de contingència

Les instruccions i plans de contingència davant en el COVID19 arribaran tard als centres i sense una participació real dels docents en la seua elaboració

dijous 30 juliol 2020 17:55 h

La convocatòria de plens dels comitès de seguretat i salut laboral docents està resultant més un tràmit que una possibilitat de participació de les treballadores i treballadors de l’ensenyament per les condicions i terminis en que s’estan celebrant. Com exemple recent, la negociació del Pla de contingència i continuïtat en el treball durant les fases de nova normalitat dels centres docents públics dependents de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport a finals del més de juliol.

Malgrat tot,  els Comités de seguretat i salut laboral docents, han fet aportacions als documents presentats

A València, es convoca un plei extraordinari del Comitè per tractar 5 documents amb poc més de 24 hores d’antelació, incloent el pla de contingència esmentat, i inclús altres dos més tard amb menys temps encara per poder fer aportacions per escrit. A Alacant, s’ha decidit no convocar eixe ple extraordinari per la impossibilitat d’abordar-lo amb garanties, i la poca consideració que té cap al Comitè per part de la Conselleria i es transmetran les aportacions i esmenes per escrit. En més de dos mesos l’administració no ha donat resposta a la demanda de plans de contingència actualitzats i específics per cada nivell educatiu, i ara pretén que els Comitès donen cobertura en un marc negociador que pareix més un malabarisme precipitat.
Quan s’aprove eixe nou pla de contingència suposarà la necessitat d’una actualització dels plans de contingència dels centres (PCC), amb una evident manca de temps perquè s’entra en el més d’agost, amb els centres educatius tancats, i molts nivells educatius comencen el 7 de setembre. Eixa dinàmica de treball resulta incorrecta, absurda i ineficient tant des del punt de vista tècnic com legal, i es pressiona a equips directius i a Departaments didàctics per implantar unes mesures que s’hauran de modificar amb posterioritat, amb l’agreujament que no es dona la garantia dels materials necessaris o les dotacions pressupostàries. Finalment, l’assessorament directe del INVASSAT no es pot realitzar en cada centre, pel que s’assumeixen responsabilitats que no els són pròpies a l’equip directiu dels centres en la redacció i implementació dels seus PCC.
Malgrat tot,  els Comités de seguretat i salut laboral docents, han fet aportacions alhora que han manifestat un rebuig a eixa dinàmica totalment reprobable.
Amb eixe escenari el Comités de seguretat i salut laboral docents traslladen diverses consideracions:
- Reflexió i definició de la figura del coordinador de prevenció de riscos laborals als centres abans de assignar-li responsabilitats legals que no li corresponen i sense el temps necessari.
- Dubtes respecte al procediment proposat pels espais de confinament en els centres.
- Necessitat d’un inici de curs 2020/21 escalonat en tots els nivells educatius.
- Garantia de que hi hauran recursos per implantar i mantenir les mesures preventives que es proposen en els PCC.
- Obligació d’assessorament directe del INVASSAT com servei de prevenció propi a tots els centres educatius en la elaboració i implantació dels PCC.
- Sobrecàrrega de feina als equips directius dels centres en temes de prevenció de riscos laborals, afegida a la ja saturació que estan sotmesos.
- Falta de concreció en tots els nivells educatius en plans de contingència específics, sense una elaboració de propostes preventives en determinats casos tipus o crítics que requereixen orientacions tècniques més detallades.

La Conselleria d’Educació arriba tard de nou en la determinació de mesures preventives davant la COVID19 en els centres educatius, i aflora la poca consideració que s’ha donat a la salut laboral dels docents de manera crònica abans de l’alerta sanitària.