Núm. 289

Balanç del procés d’estabilització: un concurs de mèrtis amb llums i ombres

Llei Iceta

dimecres 12 juliol 2023 12:26 h

Una mica d’història
En 2016 STEPV va iniciar una campanya perquè s’aplicara l’article 61.6 del TREBEP que estableix un concurs de mèrits com a sistema d’ingrés extraordinari a la Funció Pública. Amb la sentència del 19 de març de 2020 del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que reconeixia la situació de frau de llei de milers d’interins i interines del conjunt de la Funció Pública i que, a més, valorava que el sistema de concurs oposició no era pertinent per a solucionar l’abús de la temporalitat, el govern espanyol va regular un reial decret llei en juliol de 2021, segons el qual es convocarien oposicions massives per a resoldre la temporalitat interina. A més, s’establia que el personal interí només podria treballar tres anys i, posteriorment, seria cessat per evitar la situació d’abús de la temporalitat. Recordem que aquest reial decret llei va ser fruit d’un acord de l’aleshores ministre de Funció Pública, Miquel Iceta, i dels sindicats CCOO, UGT i CSIF. Aquest reial decret llei, l’anomenat decret Iceta, es va aprovar amb el compromís que es tramitara en les Corts espanyoles com a llei.

En conéixer aquest acord, Intersindical Valenciana i la Confederació de STES, de les quals forma part STEPV, i altres sindicats de tots els territoris de l’Estat, van iniciar una sèrie de mobilitzacions durant els mesos de tramitació en les Corts per exigir la consolidació del personal interí sense passar per uns processos d’oposicions que, segons la sentència del TJUE, no garantien aquesta consolidació. Aquestes mobilitzacions van aconseguir que, finalment, el reial decret llei Iceta incorporara el concurs de mèrits en el tràmit parlamentari, que va donar lloc a l’anomenada llei Iceta, en desembre de 2021.

El concurs de mèrits ha comptat amb el rebuig d’altres sindicats presents en les meses de negociació amb el ministeri i en els territoris, fonamentalment per part dels sindicats que van pactar l’acord amb el ministre Iceta per convocar oposicions i que, al cap de tres anys, cessara el personal interí. Un concurs de mèrits que qualificaven d’impossible d’implantar i d’il·legal, malgrat estar recollit ni més ni menys en la llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic.

Tanmateix, la llei manté l’acomiadament al cap de 3 anys que, de moment, no s’ha regulat en educació.

Poc després, el Ministeri d’Educació establia, mitjançant un reial decret, el barem de mèrits que tots els territoris havien d’aplicar en les respectives convocatòries. La Confederació de STES va presentar un recurs per no estar d’acord amb la limitació a 10 anys del còmput de l’antiguitat, la puntuació de les oposicions a partir de 2012 o la no valoració de la capacitació en valencià o el diploma de mestre, entre altres coses. Aquest recurs està previst que es resolga a principis de juliol.

En setembre de 2022 es va negociar la convocatòria del concurs de mèrits al País Valencià. També les places que s’ofertarien. Cal dir que el nostre territori ha sigut un dels que més places ha tret atenent les disposicions addicionals sisena i huitena de la llei Iceta, que estableixen quines són les places que s’han d’oferir. En aquella negociació STEPV ja va advertir que es perdrien places si només s’establia la possibilitat de renunciar una vegada en cas d’obtindre plaça en més d’una especialitat del mateix cos. El Sindicat va demanar que s’establira un mecanisme de recuperació de les places perquè no té sentit convocar un procés d’estabilització que permeta la pèrdua de places. La Conselleria va explicar que el Ministeri no admetia més repesques de places. En canvi, Andalusia i Balears sí que van regular en les seues convocatòries la possibilitat de recuperar places després de la publicació de les adjudicacions definitives.

A mesura que es van anar publicant les llistes de baremacions, el Sindicat va desplegar una intensa activitat per assessorar totes les persones que reclamaven les baremacions per diferents errades detectades. Es van atendre centenars de persones i, en molts casos les reclamacions van ser ateses i modificades en les llistes definitives. Així i tot, continuen havent-hi errades, especialment en el còmput de l’antiguitat total, que ha esdevingut el criteri de desempat.

D’altra banda, els recursos a les llistes provisionals de persones seleccionades no s’han resolt abans de la publicació de les llistes definitives, per la qual cosa es poden produir canvis a futur en els llistats definitius, si la resolució dels recursos són favorables i impliquen que la persona recurrent obtinga plaça. La resolució d’aquests recursos no té data concreta, però previsiblement no seran resolts fins a ben entrat el curs que ve.

És per tot això que STEPV va convocar una concentració el passat 23 de juny a les portes de la Conselleria d’Educació per exigir que no es perda cap plaça i denunciar la problemàtica que es pot generar per no resoldre a temps el recursos d’alçada.

Valoració final
Tot i que el concurs de mèrits dissenyat pel Ministeri d’Educació no era el que el Sindicat defensava i, a pesar de tots els problemes esmentats (errades en la baremació, no resolució dels recursos a temps, places desertes, etc.), STEPV continua defensant el concurs de mèrits com a fórmula per a solucionar la problemàtica de la temporalitat en el sector públic. Encara quedaran milers de docents interins, molts en abús de temporalitat, que no han sigut seleccionats en els processos d’estabilització. El Sindicat es compromet a continuar defensant la seua continuïtat en el treball i la seua consolidació i continuarà lluitant perquè l’amenaça del cessament al cap de tres anys no s’aplique mai.

Contra els qui es pensaven que no era possible un concurs de mèrits o que era il·legal, s’ha imposat la mobilització i la voluntat política d’alguns partits en les corts espanyoles que han permés que finalment es regulara.

Enhorabona a totes les persones seleccionades. Les persones que no ho heu aconseguit aquesta vegada compteu amb el Sindicat per a continuar amb la lluita per l’estabilització i la consolidació del professorat interí.

Punxa ací per accedir a la versió PDF de l’Allioli.