El Ministeri torna a carregar contra el sistema educatiu arran de PISA

El nou informe PISA, sobre la resolució de problemes quotidians, situa l'alumnat espanyol a poc menys del 5% de la mitjana de l'OCDE.

STEPV | 03 / 04 / 2014 pisa ministeri d'educació
Aquesta xifra està servint novament perquè els mitjans de comunicació tornen a criticar el sistema educatiu en el seu conjunt, sense tenir en compte l'escàs percentatge d'allunyament de la mitjana i la situació a la que l'administració educativa està portant a l'educació per fer pagar una crisi que no ha provocat. Recordem que ni en els moments de bonança econòmica es va assolir la mitjana d'inversió en educació de l'OCDE. Tampoc es té en compte la trajectòria històrica de manca d'inversió en educació i com influeix això en el conjunt de la societat i, particularment, en l'alumnat actual.

Aquestes afirmacions demostren un desconeixement absolut de la realitat educativa

La secretària d’Estat d’Educació ha afirmat en presentar aquests resultats que cal un “canvi radical de metodologia que implique que l’alumnat no memoritze únicament” i que ” és importantíssim que el professorat lidere el canvi real que ha de passar a totes les aules”, després del canvi de “regles de joc” que suposarà la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa ( LOMQE ). Per a STEPV, aquestes afirmacions demostren un desconeixement absolut de la realitat educativa, ja que la memorització no és ni l’únic ni el més important recurs didàctic que s’utilitza a les aules.

D’altra banda, cal assenyalar que la LOMQE no potencia una metodologia més activa, ni fa al professorat partícip de les decisions que es prenen al centre, com ha demandat a la presentació de l’Informe el Sr. Schleicher, responsable d’educació de l’OCDE. La reforma del ministre Wert converteix la direcció del centre en un gerent amb autoritat i capacitat de decisió sobre tots els aspectes de la vida escolar.

La política de retallades dels governs espanyol i valencià empitjora les condicions en què rep les seues classes l’alumnat i l’allunyende les que té l’alumnat d’altres països amb què els compara aquest informe. Així, en aspectes com les ràtios en les aules, estem en el nivell més alt de l’OCDE; el mateix passa amb el nombre d’hores lectives que imparteix el professorat, el nombre d’alumnes que ha tutoritzar cada professor, els mitjans informàtics i materials que hi ha als centres… 

L’aprofundiment en metodologies més actives requereixen dues condicions imprescindibles: que es recupere i augmente la inversió en educació de manera que siga possible baixar les ràtios, contractant nous professors i professores…, dotant els centres dels mitjans humans i materials necessaris per a una metodologia activa; i que es retorne al professorat i a la resta de la comunitat educativa el dret a la participació en la gestió del centre que la LOMQE ha suprimit.



Deixa un comentari





Normes d'us:

Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana. / No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes. / Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles. / Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.

entrades més recents