El MEC retira el polèmic Projecte de Decret d’Especialitats de Secundària

El Ministeri d'Educació, gràcies a la pressió exercida des de les organitzacions sindicals i a la indignació social que havia provocat la seua proposta de Decret d'Especialitats, ha hagut de claudicar, retirar el text i remetre un de nou, de caràcter tècnic.

El MEC prossegueix amb el desenvolupament de la LOMQE i, com sabem, apareixen noves matèries, tant a l'ESO com en els BATXILLERATS. El que es plantejava en el Projecte de Decret que va suscitar el rebuig unànim dels sindicats, era una extensió sense precedents de l'obligatorietat d'impartir afins, un projecte vinculat a la reconversió que el MEC preveu derivada de la reducció pressupostària compromesa amb la Comissió Europea.

La retirada del primer Projecte de Decret d’Especialitats i la seua substitució per un nou redactat amb caràcter tècnic és una victòria indubtable dels que ens oposem a la LOMQE i al seu desenvolupament.

Però aquest nou Projecte segueix plantejant l’existència de matèries “afins” per al professorat, com veurem en el breu resum adjunt. I segueix mantenint qüestions derivades de la LOE amb les quals, des de STEPV i la Confederació d’STEs, ja vam manifestar el nostre desacord en 2008, durant la negociació del Decret actualment en vigor.

En aquest nou text, l’Administració fa una proposta d’atribució de les noves matèries que contempla la LOMQE a les especialitats docents existents. També determina quines especialitats podran impartir els mòduls de l’FP bàsica. I determina les titulacions necessàries per a exercir la docència en els centres privats.

  Els annexos III, IV i V del text original són substituïts per adequar-los a la LOMQE i a les noves matèries que apareixen, a les que desapareixen i a les que modifiquen la seua denominació. Els annexos III i IV indiquen les matèries que el professorat ha d’impartir en funció de la seua especialitat.

Annex III: matèries i especialitats de l’ESO. Novetats

  • El professorat de Biologia i Geologia així com el de Física i Química s’impartiran dues noves matèries; les Ciències aplicades a l’activitat professional (FP bàsica) i la Cultura Científica aquesta última optativa de 4t.
  • El professorat de Filosofia deixa d’impartir Ètica, Educació per a la Ciutadania i Història de les Religions i impartirà Filosofia (Optativa en 4t) i Valors Ètics
  • El professorat d’Informàtica i el de Tecnologia passen a impartir TIC a l’ESO (optativa a 4t).
  • El professorat de FOL així com el d’Organització i Gestió Comercial impartirà Iniciació a l’Activitat Empresarial i Emprenedora (optativa possible en 1r 2n i 3r) El professorat d’Economia impartirà també aquesta última matèria a més de la d’Economia.
  • El professorat de Música passa a impartir més de la Música (optativa en els 4 cursos), Arts Escèniques i Dansa (aquesta última optativa a 4t.).

Annex IV: matèries i especialitats del Batxillerat, Novetats

  • El professorat de Biologia i Geologia deixa d’impartir Ciències per al Món contemporani i passa a impartir Cultura Científica.
  • El professorat de l’especialitat de Física i Química deixa d’impartir la matèria Ciències per al Món Contemporani i Electrotècnia (aquesta matèria era també impartida pel professorat de Tecnologia).
  • El professorat de l’especialitat Administració d’Empreses i també el d’Economia impartiran la nova matèria Fonaments d’Administració i Gestió (optativa a 2n).
  • El professorat d’Informàtica passa a impartir TIC I i II juntament amb el professorat de Tecnologia que també impartirà Imatge i so.

L’annex V relaciona les matèries que el professorat PODRÀ impartir.

Es tracta de la nova proposta sobre matèries afins que difereix en gran mesura de la proposta inicial del MEC.
Cal destacar que la nova matèria Iniciació a l’Activitat Empresarial i Emprenedora de l’ESO podrà ser impartida per professorat de les especialitats d’Administració d’Empreses, i FOL (en aquest últim cas es requereix titulació específica en Ciències Socials i Jurídiques amb formació en Economia) .

  • El professorat de Grec pot impartir Llatí. No així a la inversa. A l’ESO recordem que el professorat de Llatí impartirà Llatí i Cultura Clàssica mentre el de Grec només impartirà Cultura Clàssica.
  • El professorat de l’especialitat d’Anàlisi i Química industrial, així com el de Biologia i Geologia podran impartir Ciències Aplicades a l’Activitat Professional (matèria que únicament apareix en l’FP bàsica).
  • El professorat de l’especialitat de Matemàtiques passa a poder impartir TIC a l’ESO (en l’actual podien impartir Informàtica).

Annex VI. Nou

S’atribueix la docència dels mòduls de Comunicació i Societat de la FP bàsica al professorat de Llengües Modernes, Vernacla i Castellana, així com al de Geografia i Història. El Mòdul de Ciències aplicades se li atribueix al professorat de Biologia i Geologia, Física i Química, Matemàtiques i Tecnologia.

Algunes altres novetats relacionades amb desenvolupaments de la LOMQE completen aquest Projecte de Decret: les matèries resultants de la regulació dels nous programes que vinguin a substituir els programes de diversificació curricular i la de la possible unificació de matèries en primer curs d’ESO s’atribueixen a qualsevol especialitat de professorat que tingués atribució per a impartir qualsevol de les matèries incloses en aquests àmbits.

Es tracta doncs, d’un retrocés en tota regla de les posicions inicials del Ministeri. Aquest mateix camí ha de ser el que ens oriente per seguir lluitant perquè la LOMQE i els seu desenvolupament no siguen aplicats en el nostre sistema educatiu. I aquesta és la nostra exigència dirigida en aquest cas a la Conselleria d’Educació.

Descarrega’t el nou esborrany de Decret d’especialitats



Deixa un comentari





Normes d'us:

Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana. / No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes. / Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles. / Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.

entrades més recents