Cultura de la participació i la LOMCE


STEPV | 21 / 10 / 2012 premisses lomqe lomqe

Aquesta llei posa en perill la cultura de participació.

  • Lleva la participació en el govern i en la gestió democràtica dels centres. Implica un retrocés democràtic per la gestió burocratitzada i un atemptat contra preceptes constitucionals com l’accés a la funció pública desde la igualtat, el mèrit i la capacitat, com demostra el cas de la contractació il·legal de natius anglosaxons a Madrid i la constant contractació de docents per part de l’escola concertada pel fil de l’amiguisme i ser de la família sense haver un control públic perquè són diners públics.
  • Dificulta viure la participació en el quefer quotidià, en les relacions interpersonals entre les diferents persones que conformen la comunitat educativa. Interssa reflexionar sobre la vida del centre educatiu en la cultura de la participació com a valor que impregna el quefer diari i que implica una predisposició dels agents educatius dels diversos sectors de la comunitat educativa a participar al mateix projecte per saber el valor educatiu que desapareixerà. Aquest valor s’explica en la relació de l’alumnat, dels pares i les mares, del professorat, amb el centre. Cultura de la participació no només per mitjà de la gestió escolar, l’acció tutorial, fer de mestre, sinó també amb la seua expressió en el projecte de centre com a valor i principi que presideix l’acció educativa, que ha d’embeure’s totes les àrees del curriculum, però també en l’organització i la trobada de sectors educatius en activitats de tipus complementari (xerrades, taules rodones, festes escolars…).
  • No vol saber res del protagonisme i compromís del professorat, famílies i alumnat amb l’educació pública. Aquesta llei amb el seu estil de retallades i desconfiança en l’escola pública pot trencar l’estat d’ànim del professorat i l’estat d’ànim és energia i si t’atures, t’afones.
  • Vol fer desapareixer el concepte de cultura de participació que implica una manera semblant de percebre, d’entendre, de sentir i de viure la vida del centre educatiu. És en la confrontació de postulats diferents, plurals, de posicionaments heterogenis, en convivència diversa, és en aquesta globalitat relacional que es construeix entre tots aquesta cultura.
  • Oblida que la cultura de participació es viu, no s’explica. Es viu en el context general del centre amb estructures organitzatives i de gestió democràtiques, amb canals que faciliten l’intercanvi de posicions entre els diferents sectors. Però també en el desenvolupament del curriculum amb la participació efectiva de l’alumnat en les decisions didàctiques en particular i en l’assumpció de responsabilitats en general.
  • Passa absolutament dels principis de la cultura de la participació: democràcia o llibertat d’acció i elecció i autonomia per part del professorat i de l’alumnat, consens que permet el progrés i la millora de la qualitat de l’ensenyament, autonomia o llibertat dels centres en els diferents nivells educatius d’organitzar-se i governar-se d’acord amb els seus interessos i amb les limitacions que imposa la comunitat, coresponsabilitat o col·laboaració de tots i totes, dinamització associativa o crear estructures intermèdies de participació que faciuliten un primer debat, informació i comunicació o mecanismes àgils i eficaços que garanteixen el flux de la informació sobre els diferents assumptes escolars i la comunicació dels acords adoptats en les instàncies de govern democràtic del centre.
  • No accepta les línies d’acció participativa: promoure accions participatives en el propi centre, formar la comunitat educativa en la cultura de participació, reglamentació de la participació en el centre, informació i comunicació dels acords a la comunitat educativa, metodologia eficaç en les reunions dels òrgans de govern del centre i demandes a les administracions educatives.

 



Deixa un comentari





Normes d'us:

Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana. / No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes. / Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles. / Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.

entrades més recents