Paraules d’alliberament

INVITACIÓ A LES PERSONES PARTICIPANTS Aquest any 2021 se celebra a tot el món el centenari del naixement de Paulo Freire, el gran pedagog de l'alliberament.

09 / 02 / 2021 | STEPV
El sindicat STEPV – Intersindical Valenciana, defensor d'una educació crítica, inclusiva i transformadora, s'uneix a les celebracions mundials amb aquest “Espai Freire”, un espai educatiu i social en el qual admiradores i admiradors de Freire de tot el món reflexionaran sobre la vigència actual de les idees del pedagog brasiler i sobre la necessitat que les seves paraules d'alliberament continuen sent generadores de diàlegs vius, de comunitats vives que apliquen els seus ensenyaments en diferents contextos educatius o socials.

Què et sol·licitem?

Ens agradaria que participares activament en aquest espai amb les teues “paraules”, amb la teua veu, amb les teues reflexions o amb les teues experiències, en la mesura que sigues admiradora o admirador de l'obra i les idees pedagògiques de Freire. També volem que, al novembre, pugues celebrar amb nosaltres aquest aniversari en un Seminari Virtual on posar en comú, al costat d'altres veus, aquestes paraules alliberadores. Pots ser un expert/a o un coneixedor/a de la seua obra o no ser-ho; l'important és que, en aquest aniversari, aportes el teu granet de sorra perquè continuem creient en el poder transformador de l'educació. I aquest granet de sorra són les teues paraules d'alliberament.

Què pots enviar-nos?

Des d’un article (breu, mitjà o llarg) amb les teues reflexions pedagògiques fins a una experiència educativa o la teua pròpia experiència personal en relació amb les idees proposades per Freire.
Les teues paraules seran llegides per tots els que seguixen la nostra web educativa i reivindicativa que arriba a milers de professores i professors del País Valencià, a la nostra afiliació compromesa amb la pedagogia crítica i a la ciutadania del nostre territori. Ens comprometem des del sindicat a divulgar les teues paraules perquè arriben a totes aquelles persones interessades en aquesta visió crítica i emancipadora de l’educació en qualsevol dels seus contextos.

Què et suggerim per a la teua col·laboració?

1.- Paraules generadores

Utilitzar la metodologia de Freire pel que fa a les “paraules generadores”.
Freire va defensar en el seu mètode d’alfabetització d’adults que les paraules no sols serveixen per a llegir el contingut d’unes cartilles plenes de frases estereotipades sinó per a pensar el món que ens envolta, per a lluitar contra les situacions d’injustícia i per a conscienciar de les situacions reals on els subjectes subalterns estan oprimits.

Des d’aquest Espai Freire hem triat algunes paraules generadores del diàleg que són part de l’obra del pedagog. Partint d’aquestes “paraules d’alliberament”, si vols (és un suggeriment que pots usar no), pots triar una o diverses paraules i amb elles escriure la teva col·laboració.
Heus aquí aquestes paraules generadores: alliberament, opressió, esperança, indignació, conscienciació, vida, política, pregunta, infàncies, adults, alfabetització, cultura popular, educació.

2.- Preguntes generadores

“CAP PEDAGOGIA REALMENT ALLIBERADORA POT MANTENIR-SE DISTANT DE LES PERSONES OPRIMIDES” (Paulo Freire, Pedagogia de l’oprimit)

Prenent com a punt de partida aquesta afirmació rotunda, provocativa i revolucionària, des d’aquest “Espai Freire”, volem fer les persones que escriuran les seues pròpies reflexions generadores algunes d’aquestes preguntes:

L’educació actual i el seu model dominant d’ensenyament-aprenentatge és alliberadora i emancipadora? L’alumnat de hui en dia, subjecte a una mena de “educació bancària”, està oprimit pel sistema educatiu?

Quin paper han de tenir les professores i professors en aquesta labor “concientizadora”? És adequat, en les nostres societats complexes del coneixement, continuar utilitzant aquesta categoria analítica com a “opressió”?

En els contextos socials que habitem existeixen persones “oprimides”?

Per qui? Per què?

Els subjectes subalterns tenen consciència d’aquesta opressió? Podrien existir situacions de “opressió voluntària” en la qual s’accepte la fatalitat d’un vassallatge voluntari?

Els discursos dominants de les democràcies actuals han avançat respecte als anys 70 en què Freire va escriure la seua obra?

El nostre compromís com a organització

Independentment de les respostes i de les reflexions dels autors, des d’aquest “Espai Freire” considerem que el pedagog de Pernambuco continua removent la nostra consciència social i educativa. Com diu en la seva Pedagogia de l’oprimit: “El nostre paper no és parlar al poble sobre la nostra visió del món i intentar imposar-la sinó dialogar amb ell sobre la seua visió i la nostra.”

Enla mesura que som una organització preocupada per la qualitat del nostre sistema educatiu considerem que al costat de les lluites pels drets de les treballadores i treballadors, hem de defensar la necessitat que l’escola i la societat continuen plantejant-se les grans preguntes que es va fer Freire en
aquella obra i en totes les seues obres en general. Sense aquest qüestionament de la labor docent tenim el perill de ser corretja de transmissió dels valors dominants impedint amb això una autèntica transformació social. Paulo Freire ens va ensenyar que és necessari “problematizar” el món per a iniciar processos emancipadors. Problematizar l’educació o la societat és tornar a pensar el que ens passa des de les crisis i emergències que vivim, com l’actual pandèmia de la Covid 19.

En aquest context, continuem educant i continuem enfrontant-nos a les situacions de desigualtats socials que situen en primera línia aquestes veus de les persones oprimides que desitgen iniciar processos d’apoderament educatiu i social. Com a educadors i educadores desitgem ser part d’una solució justa i inclusiva i alliberadora.

Pots enviar la teua col·laboració a:


.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)
.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)
.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)

Descarrega la versió en castellà i en português