Una història digna

Albert Sansano, de la Secretaria Executiva del Consell Internacional del Fòrum Mundial d’Educació, reivindica la història del sindicalisme assembleari que representa STEPV.

Quan en la dècada dels 70, decidírem transformar el moviment assembleari del professorat en un sindicat unitari, que preservara els principis del moviment, no varen ser poques les veus que es varen oposar a este pas o que varen dubtar de les possibilitats del nostre model. En efecte, els que estiguérem en aquells debats de les Escoles d’Estiu i les iniciatives posteriors, arribàrem inclús a patir amenaces físiques, per part d’aquells que optaven per instal·lar a l’ensenyament la divisió sindical que ja havien aconseguit en el moviment obrer.

No sols no varen aconseguir detindre’ns, sinó que els anys ens van donar la raó. El moviment assembleari va aconseguir persistir, i els objectius d’avançar cap a una escola pública popular i valenciana van seguir desenrotllant-se gràcies a l’esforç de la militància i d’aquelles persones que, des dels centres de treball i des d’altres espais socials, van garantir que, durant tot aquest període, STEPV fora la força majoritària de l’educació.

Tot aquest esforç no va ser gratuït. Els centres i les assemblees van recolzar les propostes de STEPV en els moments de dubtes o d’assetjament de forces conservadores o corporatives. El sindicat va haver d’optar per acords difícils o per oposar-se en solitari a les propostes de governs de qualsevol tipus. Recordem les lluites per l’estabilitat d’interines i interins, el suport incondicional als Moviments de Renovació Pedagògica i les escoles d’estiu, el debat d’Educació per la Ciutadanía, la lluita contra el model retributiu dels sexennis o contra la jerarquització.

No podem  oblidar tampoc, com STEPV va unir els seus esforços amb Escola Valenciana o el moviment de mares i pares en la lluita per l’Escola Valenciana i contra la privatització de l’educació, en les múltiples formes amb què ens va amenaçar en els últims anys. O com, junt amb la Intersindical Valenciana, de la qual forma part, ha sigut i és part activa en la lluita dels moviments socials per la pau, pels drets de les dones i els col·lectius LGBT, contra la globalització neoliberal, la precarització en el treball i per la Dignitat.

No és casual que STEPV siga l’única organització de l’estat espanyol que recolza el Fòrum Social Mundial (FSM) i el Fòrum Mundial de l’Educació (FME) des dels seus inicis, i que té representació en la Secretaria Executiva del Consell Internacional del FME.

Un any més, el moviment assembleari i la lluita per l’Escola Pública, Popular i Valenciana se la tornen a jugar. Com cada vegada, contra una nova trampa dels enemics de la participació democràtica. Al contrari dels que van acordar reduir el nombre de meses electorals, STEPV compta amb el suport i la companyia de vosaltres, militants o simpatitzants. Una vegada més, per la dignitat, continuarem avançant.

Albert Sansano.
Secretaria Executiva del Consell Internacional del Fòrum Mundial d’Educació.
Porte Alegre (Brasil)