Acords i desacords

Tots els sindicats de la funció pública, excepte STEPV i Intersindical Valenciana, han signat autèntics balons d’oxigen per al govern valencià en forma d’acords, que ni tan sols recuperen les condicions laborals.

23 / 11 / 2014 | STEPV sindicalisme retallades decret vela acords
Les expectatives de canvi de partit de govern al País Valencià són més palpables que mai. També en l’àmbit estatal. En aquest context i a pocs mesos de les eleccions municipals i autonòmiques, tots els sindicats de la funció pública, excepte STEPV i Intersindical Valenciana, han signat autèntics balons d’oxigen per al govern valencià en forma d’acords, que ni tan sols recuperen les condicions laborals que ens havien robat o són clarament perjudicials per als treballadors i treballadores de l’ensenyament i de la funció pública. Per ordre cronològic, comentem els acords a què en referim.

Desembre 2012 Acord d’augment de permanents sindicals

Després d’un any d’intenses i massives mobilitzacions del conjunt de la funció pública contra el decret Vela, tots els sindicats llevat de STEPV-Intersindical Valenciana, signen un acord pel qual incrementen el nombre de permanents sindicals en 55 nous alliberats. No es pot signar una acord d’aquestes característiques, que només beneficia les organitzacions signants, si no hi ha alhora un benefici al conjunt dels treballadors i treballadores que representen aquests sindicats. Es va retirar el decret Vela? Es va recuperar la paga extra del desembre? Es van reduir les ràtios o la càrrega lectiva del professorat? No! Per tant, és immoral signar un acord que incrementa el nombre d’alliberats. Hi ha alguna relació entre aquest acord i que en 2013 s’acabaren les mobilitzacions unitàries i se signaren molts altres acords?

Abril 2013 Acord professorat interí

Si l’acord anterior va laminar la unitat sindical, l’acord de professorat interí la va rematar. Mai abans s’havia signat un acord que enviava a l’atur milers de docents. Ni mai abans els sindicats signants havien oferit tan poca resistència a una proposta que, d’entrada, rebutjaven plenament. Només STEPV va convocar les sis jornades de vaga que va demanar el professorat interí en les assemblees massives d’Alacant i València en rebuig de la proposta d’acord. I va ser l’únic sindicat que va atendre les peticions de no signar del col·lectiu.

Octubre 2013 Pròrroga Decret Vela

El març de 2012, la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques va fer una oferta als sindicats que suavitzava el decret Vela. Una proposta que va ser rebutjada en referèndum al maig per la immensa majoria dels treballadors i treballadores de la funció pública.
Com és que, al cap d’un any i mig, se signa un acord amb un contingut molt similar, que prorroga durant dos anys més el decret Vela i es pacta la pau social just fins a les eleccions municipals i autonòmiques de 2015, sense consultar ningú com el maig de 2012? Que cadascú n’extraga les conclusions que crega.

Abril 2014 Sexennis

Enmig de les vacances de Pasqua, la Conselleria ens sorprén amb una nota de premsa en què els sindicats que formen part de la Comissió de Seguiment de l’Acord de Sexennis de 1993 –que no s’havia reunit d’ençà de llavors– han arribat a un acord sobre el nou model de sexennis i de les activitats de formació que computaran.

Tot d’amagat del professorat i d’amagat també de STEPV, que no va signar l’acord de sexennis de 1993. Ni tan sols van publicar el text de l’acord. Va ser STEPV el sindicat que el va haver de publicar en tornar de les vacances i sol·licitar-lo en la primera reunió de la Mesa de Negociació. L’acord simplement deia que es negociaria un decret i una ordre de sexennis en la Mesa Sectorial i s’hi adjuntaven els textos normatius acordats.

El decret s’oblidava del dret del professorat interí a cobrar els sexennis, malgrat el degoteig de sentències guanyades per STEPV des de feia mesos. L’ordre castigava el professorat que tenia activitats extraescolars, però no suficients cursos de formació, per a aconseguir els 100 crèdits dels sexennis. Com que els textos ja estaven acordats prèviament, no es va voler modificar ni el decret ni l’ordre en el sentit que demanava STEPV en les meses de negociació, per més que algun dels sindicats signants ens va donar suport trencant l’acord que ja tenien signat. Esperpèntic i ridícul.

Juny 2014 Abonament 44 dies paga extra

L’últim acord que dóna una bombona d’oxigen ben plena al govern del PP és l’acord sobre l’abonament dels 44 dies de la paga extra. Recordeu que tots els sindicats hem guanyat sentències que obliguen l’administració a retornar-nos aquests diners robats. Doncs bé, el 9 de juny la resta de sindicats, de bell nou, signen un acord per ajornar fins a 2015 la recuperació d’aquests diners que els tribunals estan obligant a abonar als qui van guanyar les sentències, que els van cobrar al juliol.
L’única garantia que tenim per a cobrar els 44 dies, i més ara que s’han anunciat noves mesures de retallades, és presentar recursos i guanyar les sentències. L’únic acord possible amb l’administració era el pagament immediat d’aquests 44 dies, però també de la resta de la paga extra de 2012, reivindicació a què han renunciat els sindicats signants.