Inici de curs

STEPV exigeix a la Conselleria dotar urgentment de tot el professorat pendent en les EOI i conservatoris

Falten moltes places per cobrir, tant de professorat interí com d’especialista. Igualment la Conselleria ha falsejat la realitat d’Espanyol per a Estrangers

Concentració a l'EOI de Benidorm per les retallades de 4 grups d'italià, 4 grups d'anglés, 3 d'espanyol per a estrangers i 3 de francés

divendres 20 setembre 2024 15:09 h

Manca de professorat especialista i interí
A hores d’ara no s’ha contractat el personal especialista i el curs lectiu ja ha començat en els conservatoris de música i dansa. Les conseqüències negatives d’este retard afecten directament tant l’alumnat, atés que tindran menys hores lectives de les suposades en un inici, com el professorat, que ha de conviure amb la incertesa i alhora tindrà menys temps de preparació del curs.

Des de STEPV seguim reclamant que es revertisquen les retallades per garantir que la ciutadania es puga formar en idiomes

El pròxim 24 de setembre començarà el curs lectiu a les EOI, que tampoc encara disposen d’este professorat especialista en polonés, neerlandés i finés. No podem oblidar que les EOI durant setembre certifiquen els nivells d’idioma a través de les Proves Unificades de Certificació (PUC) i enguany no han transcorregut amb normalitat als centres que esperaven els especialistes, ja que no s’han pogut ni corregir els exàmens ni fer la part oral i, per tant, tampoc no s’han pogut publicar les notes.
Habitualment, la contractació dels docents especialistes, que dura de setembre a juny, es fa durant els primers dies de setembre però enguany no és així i, per això, instem a la Conselleria que contracte urgentment aquest professorat.
A banda d’això, les EOI també tindran problemes per atendre l’alumnat perquè encara queden moltes places vacants que no s’han publicat en les adjudicacions contínues. Com hem esmentat anteriorment, els docents que hi treballen han tingut una sobrecàrrega durant les PUC i, a més, el curs comença el dimarts 24. Això voldrà dir que, si no es resol la situació, molt alumnat no podrà iniciar el curs escolar per manca de docents.
Per exemple, l’EOI de Gandia, estan esperant: mitja jornada d’espanyol, 1 jornada de francés, 1 jornada d’italià, 1 jornada de valencià i una jornada de 5 hores d’alemany, tot i tenir-les aprovades al forecast des de juliol.
Però no és l’única, ja que, per exemple, a l’EOI de Torrevella esperen ¾ de jornada de valencià i ¾ de jornada d’alemany, ¼ de jornada de rus i 1,5 jornades d’anglés.
Aquesta situació es repeteix en diverses EOI arreu del territori i, especialment, en les vacants que corresponen a jornades parcials. Des de STEPV exigim a la Conselleria que publique urgentment les places per tal de garantir un inici de curs lectiu el més fluid possible, tot i les circumstàncies.

Espanyol per a estrangers
La setmana passada Conselleria va publicar un comunicat explicant que s’havia augmentat el nombre de places d’espanyol com a llengua estrangera i no és mentida però tampoc no acaba de ser veritat. Però són estes xifres realment un augment respecte del curs passat? Ara ja se satisfarà la demanda d’este idioma a les EOI del País Valencià?
STEPV ha pogut comprovar que, tot i semblar una bona notícia, el xicotet augment no arriba a cobrir la necessitat actual ni restableix el nombre de places del curs passat.
Per exemple, a l’EOI de Torrevella s’han ampliat quatre grups, que equival a una jornada sencera d’un docent, i ara en són 4 però, ara bé, el curs passat eren 7 professors a jornada completa i 1 docent a mitja jornada. Això vol dir que al juny van eliminar gairebé la meitat del professorat i 675 places per a l’alumnat i ara, tot i que en tornen 156, encara en falten 519 respecte del curs passat. A més, a hores d’ara, hi ha més de 1.200 alumnes que no podran ser admesos per a este curs a l’EOI de Torrevella, fet que demostra que la retallada no estava relacionada amb la falta de demanda i que l’augment d’estos quatre grups són insuficients per a satisfer les necessitats d’este centre.
Però no és un cas aïllat. Per la seua banda, a l’EOI de Dénia, després de passar de 8 grups a 4 per al curs 2024-25, només amb les sol·licituds que es van rebre al primer període d’admissió al juny, ja tenien suficients alumnes com per obrir-hi més grups amb la ràtio mínima assolida. A més, 140 alumnes del curs anterior s’han vist obligats a abandonar els seus estudis per manca d’oferta a la citada EOI.
En la mateixa línia, a Gandia, només amb les sol·licituds de juny, a la majoria de grups ja hi havia més demanda que opcions de matricular-s’hi i, de fet, en aquests grups més sol·licitats, 201 possibles estudiants han quedat fora per falta d’oferta.
Aquest són només alguns dels exemples d’algunes de les EOI del País Valencià.
Des de STEPV seguim reclamant que es revertisquen les retallades per garantir que la ciutadania es puga formar en idiomes i, especialment, es tinguen en compte els casos en què la demanda supera l’oferta amb escreix.

 


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR