STES-i contra els continguts homofòbics en llibres de text

En STEs-i considerem que és intolerable que en un centre educatiu s’impartisquen continguts que fomenten l’homofòbia.

dimecres 20 maig 2015 10:43 h

La Confederació de Sindicats de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament (STEs-intersindical), davant la polèmica sorgida els últims dies, arran de la difusió en xarxes de continguts del llibre de Biologia i Geologia de 3r d’ESO, utilitzat en alguns centres concertats d’ideari catòlic, considera inacceptables que s’hagen produït aquests fets. El llibre amb ISBN (978-84-615-0665-1), l’atribució del qual a SM ha merescut un comunicat de reprovació de l’editorial, pertany a un text editat pel Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública i l’Escola d’Infermeria de la Universitat de Navarra, segons assegura la font de difusió.

des de STEs-i instem al govern perquè substituïsca la Religió per l’Educació en valors en tots els centres educatius

Entre els textos que s’hi citen, n’hi ha fragments com ara “L’homosexualitat i l’heterosexualitat no són equiparables des del punt de vista de la salut. Això és degut a la mateixa naturalesa de la relació homosexual, que suposa assumir un major risc i sol associar-se amb multiplicitat de parelles”, que són de clar contingut homofòbic, i per tant, que incompleix les diferents normatives nacionals i internacionals, com són els Principis de Yogyakarta, que protegeixen el respecte a la diversitat sexual i a la identitat de gènere com a part dels drets humans fonamentals.

En STEs-i considerem que és intolerable que en un centre educatiu s’impartisquen continguts que fomenten l’homofòbia i que atempten directament, no solament contra les persones LGTBi, sinó contra la resta d’alumnat que està sent adoctrinat en valors que perpetuen les discriminacions existents per diversitat sexual.

Considerem també que és inadmissible que es mantinguen concerts educatius i, per tant, sostinguts amb impostos públics de tots i totes, amb centres que davall del paraigua de «la llibertat del mateix ideari» no solament discriminen per raó de sexe, sinó que adoctrinen contra les llibertats i els drets fonamentals de les persones, com és ara, en aquest cas, el respecte a la diversitat sexual i a la identitat de gènere de cada individu.

Finalment, és intolerable que, des del 2007, data de la primera edició del llibre esmentat, les autoritats competents no l’hagen retirat de les aules, quan és responsabilitat de l’alta inspecció i la inspecció educativa de l’Estat, no autoritzar abans, sinó supervisar a posteriori els continguts curriculars i la interpretació que se’n fa en els llibres i materials curriculars utilitzats en els centres educatius, no només en els públics sinó també en concertats de tot l’Estat espanyol; excepte en Religió, on aquesta responsabilitat competeix a les autoritats eclesiàstiques.

Per això, STEs-i, independentment de les dades concretes que han despertat la polèmica en aquests dies, exigeix que s’aplique la normativa vigent en relació amb llibres i materials curriculars, i renoven tots aquells textos que no només atempten sinó que no fomenten la igualtat sense discriminació per qualsevol motiu, incloent-hi el sexe, l’orientació sexual i la identitat de gènere, i advertisquen els centres que els utilitzen sobre la seua responsabilitat en l’ús.

Per concloure, des de STEs-i instem aquest govern i el proper que, en benefici d’una educació més respectuosa, plena i de qualitat, substituïsca la Religió per l’Educació en valors en tots els centres educatius, i que retire els concerts a centres que discriminen per raó de sexe, per identitat de gènere o diversitat sexual, com a pas intermedi cap al desenvolupament total de la xarxa pública d’ensenyament.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR