Inici de curs

STEs exigeix un canvi radical en la política educativa

En el començament, del nou curs la Confederació d’STEs-Intersindical demana un canvi complet de les polítiques educatives que va dur endavant el Partit Popular.

dilluns 10 setembre 2018 12:02 h

En aquest començament de curs, en el qual s’estrena una ministra socialista al front de l’administració educativa, STEs demana públicament al nou govern del PSOE que traduïsca en fets concrets les manifestacions, crítiques i propostes que va fer en matèria educativa durant les legislatures en les quals va estar en l’oposició.

Amb caràcter general la Confedetació d’STEs, de la qual forma part STEPV, exigeix, en primer lloc, una actuació legislativa urgent que supose la derogació immediata de la LOMQE. Simultàniament, a més, cal obrir una procés de diàleg amb els diferents sectors de la comunitat educativa per establir les bases d’una nova llei fruit del diàleg i del consens social. En segon lloc, és fonamental un canvi en la política pressupostària que prioritze de veritat l’educació pública. El progrés del sistema educatiu requereix d’un canvi radical en el finançament i l’Estat s’hi ha de comprometre amb decisió. És per això que la Confederació d’STEs-Intersindical, ara que es negocia el projecte de Pressuposts Generals de l’Estat, exigeix al Govern que done passos concrets perquè els pressuposts de l’any 2019 suposen un augment substancial del finançament del sistema educatiu, tenint com a horitzó temporal abastar en cinc anys un 7% del PIB. La manca d’un finançament adequat és fa sempre més patent en aquest dies d’inici de curs. En diferents territoris hem detectat al llarg d’aquesta setmana problemes pareguts: col·legis inacabats, infraestructures deficients, barracots en lloc d’aules i problemes de massificació. En definitiva, problemes que ha de solventar l’administració pública amb escàs finançament i dirigents polítics poc o gens compromesos amb ella. Per no parlar també d’aquells consellers que han desencadenat un conflicte tan greu com el que s’ha plantejat a Cantabria amb el calendari escolar i que ha derivat en una vaga del professorat en el primer dia de classe.

Derogació de la LOMQE i augment significatiu i constant del finançament són les dues condicions perquè el sistema públic garatisca la qualitat i l’èxit educatiu per a tot l’alumnat, independentment de les seues condicions d’origen. Però des d’un punt de vista més concret, STEs-Intersindical espera que, de manera immediata, la nova administració socialista aborde dos assumptes específics d’enorme repercussió en el conjunt del sistema educatiu i en les condicions dels treballadors i treballadores: la definitiva reversió de les retallades de l’època Rajoy i el sistema d’accés a la funció pública docent. En efecte, els anuncis que des d’aquest estiu està fent la ministra, en els que avançava la derogació del Reial Decret 14/2012 de 20 d’abril, han de concretar-se ja perquè els efectes es noten en aquest curs escolar.

Convé recordar que aquesta norma, entre d’altres efectes negatius, és la que va provocar l’augment generalitzat dels horaris lectius del professorat, l’increment de les ràtios i una ralentització del temps (dues setmanes mínim)  de cobertura de les substitucions. Pel que fa al sistema d’accés i la interinitat, la ministra ha de prendre consciència que en tot l’Estat hi ha més de 100.000 interines i interins amb una situació diferenciada per territoris, però amb un greu denominador comú que és la precarietat. Exigim voluntat política per negociar les reformes legals necessàries que asseguren fórmules millors que l’actual sistema d’accés i que, en definitiva, garantisquen la consolidació laboral d’aquest professorat com a funcionari de carrera.

Per últim la Confederació d’STEs-Intersindical espera que l’incipient diàleg que s’ha iniciat amb el canvi polític al front del Ministeri d’Educació es consolide i es mantinga amb el temps. Aquesta organització sindical creu que la fermesa que sempre ha mostrat en la defensa de les seues reivindicacions és compatible amb el diàleg i amb la capacitat per arribar a acords que beneficien el sistema educatiu i el conjunt del professorat. En definitiva, fermesa en les reivindicacions que hem prioritzat i mà estesa al diàleg és el que la Confederació d’STEs-Intersindical planteja a l’administració educativa en aquest començament de curs.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR