Oposicions

Què proposa STEPV sobre l’oferta pública d’ocupació?

STEPV considera l’oferta pública d’ocupació de la conselleria suposa començar la casa per la teulada.

dimecres 03 febrer 2016 17:19 h

Primer. En quin context estem?

És un fet que la situació política al País Valencià ha canviat. Després de vint anys de govern del PP s’han instal·lat a la Generalitat Valenciana uns nous inquilins, fruit d’un pacte de tres partits polítics, el Pacte del Botànic. Les expectatives de canvi que ha generat aquest nou govern entre la societat valenciana són enormes. Expectatives perquè revertisquen les polítiques de retallades de l’anterior govern en tots els àmbits, també en l’àmbit educatiu i per treballar cap a un nou model de societat que prioritze les condicions de vida de la ciutadania.
La possibilitat d’un canvi de govern en l’estat espanyol també està generant expectatives entre amplis sectors de la població. Més tard o més prompte s’acabarà la situació d’incertesa sobre un pacte de govern que desplace el PP i treballe per millorar les condicions de vida de la població. Per tant, el panorama educatiu també pot variar si es deroga la LOMQE i es reverteixen les retallades d’àmbit estatal al professorat i a la comunitat educativa en general.
En aquest context, STEPV aposta per treballar per eixe canvi, després d’anys de polítiques neoliberals i de retallades, en el sistema educatiu. Per tant, apostem per construir un nou model d’educació des de la base, amb la participació de la comunitat educativa i atenent les necessitats del nostre alumnat. I treballem per millorar les condicions laborals del professorat.
Per això cal construir la casa des dels fonaments i no des de la teulada. En eixe sentit, les propostes que el Sindicat ha traslladat al Conseller d’Educació i manté en les meses de negociació apunten a revertir les retallades en el sistema educatiu, discutir el model d’educació que volem en totes les seues etapes i, a partir d’ací, construir aquest nou sistema educatiu que necessitem.
Per això, quant a l’oferta pública d’ocupació, STEPV considera que és començar la casa per la teulada. No estem discutint encara quina educació volem, quin mapa escolar ens cal, quines plantilles necessitem, quin model de plurilingüisme és l’idoni, quines condicions laborals ha de tindre el professorat, etc., en cada etapa educativa, des de l’Educació Infantil a la Universitat, passant per Primària, Educació Especial, Secundària, Batxillerat, Formació Professional, Formació de Persones Adultes, Serveis Psicopedagògics Escolars, Escola Rural, Escoles Oficials d’Idiomes i Ensenyaments Artístics.
Alguns d’aquests temes estan previstos en la negociació aquest curs, però hem començat a tractar l’oferta d’ocupació abans de les plantilles, de corregir i revertir les retallades, del model de plurilingüisme, de dotar de destins definitius els qui estan en expectativa, de veure la proposta d’arranjament escolar, d’aclarir quin model d’educació infantil té la Conselleria, arran de la implantació d’infantil 2 anys en els CEIPs, de quin és el futur dels ensenyaments artístics superiors, amb un peu en secundària i un altre en la universitat, etc.
Tots aquests aspectes cal abordar-los perquè condicionen les necessitats dels centres quant a la dotació de personal.

Segon. Consideracions i propostes sobre la proposta d’oferta pública d’ocupació.
  1. Volem oferta pública d’ocupació. Planificada, que genere expectatives de futur i en base a la negociació d’unes plantilles millorades en totes les etapes educatives. Hem proposat a la Mesa General de la Funció Pública, a través d’Intersindical Valenciana, de la qual STEPV en forma part, un calendari de legislatura sobre l’oferta per a tota la funció pública.
  2. Volem recuperar els 5000 llocs de treball retallats aquests darrers anys. Això comporta disminuir més encara les ràtios, reduir les hores lectives, implantar desdoblaments, etc. També volem una nova llei educativa que millore les condicions laborals del professorat.
  3. Volem un nou sistema d’accés. Que consolide el professorat interí, que valore els mèrits docents, que no siga simplement un filtre i que no comporte jugar-se el futur a un examen.
  4. Volem que els 1500 docents funcionaris de carrera provisionals obtinguen un destí definitiu en la seua especialitat. Molts d’aquests docents estan ocupant places d’altres especialitats perquè no tenen places de la seua com, per exemple, professorat de Tecnologia que imparteix Matemàtiques, Física i Química o Biologia o professorat de Valencià que imparteix Castellà o Geografia i Història, entre altres casos. I en l’oferta pública d’ocupació han eixit places d’aquestes especialitats que està ocupant el professorat provisional, amb la qual cosa no estem solucionant el problema sinó fent-lo més gran. A més, hi ha molt poques places de catàleg en secundària i FP, que cal ampliar per absorbir qualsevol proposta d’oferta pública d’ocupació. I també cal tindre en compte el professorat en comissió de serveis. Cal ofertar totes les places en el concurs per evitar les comissions de serveis. I això encara no està fet.
  5. Volem discutir amb la Conselleria quin model necessitem en totes les etapes educatives, quina estructura, quines plantilles, quins currículums, quines càrregues horàries, quin model de plurilingüisme, quin model d’atenció a la diversitat i a les necessitats educatives especials, etc. I quina dotació de personal és necessària per donar eixida a tots aquests aspectes.
  6. Volem un pla d’estabilitat per al professorat interí, que garantisca la continuïtat en el treball al marge de les possibles ofertes públiques d’ocupació.
  7. En la darrera Mesa Sectorial sobre oferta, del passat 2 de febrer de 2016, la Conselleria va facilitar als sindicats dades sobre les plantilles actuals, en les quals s’especificava, per cada especialitat, les places vacants, les de catàleg, els nombre de funcionaris de carrera, provisionals, en pràctiques i els càrrecs directius. Són els criteris en què s’han basat per treure l’oferta. L’estudi d’aquestes dades contrastades amb l’oferta ens fa veure que en moltes especialitats el professorat interí pot veure en perill la seua continuïtat en el treball si no obté la plaça en les oposicions.
  8. A més, la Conselleria ha inclós en l’oferta especialitats que fa anys que no es convoquen (més de 15 anys en alguns casos), especialment en els ensenyaments d’idiomes i en ensenyaments artístics superiors (música, dansa, art i disseny), amb només sis mesos per a preparar-se, amb uns temaris en algunes especialitats totalment obsolets i en altres casos, totalment nous i, per tant, sense temps per preparar-los convenientment. Per tant, el professorat interí que porta 10, 15 o fins i tot 20 anys treballant, es pot veure en el carrer si no obté la plaça.
  9. En altres especialitats, passa el contrari. S’han ofertat tots els anys en les últimes convocatòries i amb molt poques places, amb la qual cosa la possibilitat d’obtindre plaça és molt limitada i les persones aspirants s’han convertit en els eterns opositors, que no tenen temps de preparar-se mèrits (llengües, cursos, publicacions, etc.) perquè s’han de concentrar en l’oposició.
  10. També han convocat especialitats en el cos de Professorat Tècnic de Formació Professional a les quals no podran concórrer les persones que no tenen el curs de formació pedagògica i didàctica que estem negociant actualment en la Mesa Sectorial. Per totes aquestes qüestions, STEPV ha plantejat a la Conselleria d’Educació la priorització en les meses de negociació de la reversió de les retallades, de la discussió del model d’educació que volem en totes les etapes educatives i de la recuperació i millora de les plantilles, etc.


És a dir, sentar les bases del sistema educatiu que volem i, en tot cas, paral·lelament, parlar de l’oferta pública d’ocupació per anar satisfent aquestes necessitats. I aquest curs podem avançar molt en aquests aspectes. Simplement demanem construir la casa pels fonaments i no perjudicar el professorat interí i les plantilles dels centres educatius.

Descarrega’t aquest text en pdf ací


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR