Polítiques educatives

Les xarxes per una nova política educativa impulsen les bases per a una nova llei d’educació

La comunitat educativa reclama la incorporació del document de bases en la nova llei educativa que suplirà les anteriors

dijous 22 desembre 2016 13:55 h

Les xarxes per una nova política educativa es reuneixen a l’Ateneo de Madrid, amb l’objectiu d’impulsar el Document de Bases per a una nova llei d’educació que comptarà amb el suport del Partit Socialista Obrer Espanyol, Podem i Esquerra Unida.

Des d’octubre de 2014 s’ha construït un gran acord social i polític amb la participació de la comunitat escolar, col·lectius socials, interlocutors socials i partits polítics, en l’elaboració d’un Document de Bases per a una nova llei educativa.
Una nova llei que derogarà la LOMQE perquè ha significat un recorregut en sentit contrari a la transformació que necessita el sistema educatiu:
- Classificació de l’alumnat en itineraris.
- Augment de la privatització d’escoles finançades.
- Currículums estandarditzats i revàlides.
I no significarà la tornada a la LOE, perquè va servir també per a desmantellar l’escola pública, amb retallades en finançament, augment de privatitzacions i polítiques de segregació que van escapar del marc legal.
L’acord ha sigut possible perquè els nombrosos col·lectius socials i organitzacions sindicals i polítiques parteixen d’una mateixa premissa, l’escola com un bé públic per a l’accés de tota la població en equitat i no un servei, davant fel qual se’ns pretén situar com a clients, liberalitzada i amb desigual oferta per a competir en el mercat educatiu.
Entenent que l’educació és un dret fonamental des del naixement exigeix, a més de derogar la LOMQE, aconseguir:
- Una educació laica sense adoctrinament.
- Una xarxa pública gratuïta i amb finançament, que evite la selecció social, eliminant progressivament els concerts i qualsevol pràctica que la propicie.
- Una escola democràtica, no competitiva, ni selectiva, amb autonomia de territoris, centres i professorat, que implique la incorporació de sabers plurals sense que estiguen regulats minuciosament en textos legislatius.
Per a això és urgent, com a primer pas, l’eliminació de les retallades educatives, en particular la derogació del RDL14/2102, la necessitat de recuperar l’ocupació pública docent i donar estabilitat al professorat interí.
En la trobada van estar presents totes els col·lectius, representants de la comunitat educativa i organitzacions sindicals i polítiques. Les principals conclusions de la trobada van ser:
1) Els partits polítics Podem i Esquerra Unida es manifesten promotors del Document de Bases per una nova llei educativa perquè han participat des del seu inici, i declaren, la seua aliança amb la comunitat educativa, “Xarxes per una nova política educativa”, que vol que siga qui lidere aquest procés i el PSOE, el seu suport i obertura a la participació d’aquests col·lectius en tots els processos de negociació. Tots ells mostren preocupació per la correlació de forces en el parlament i com es pot anar definint.
2) Totes les organitzacions sindicals i col·lectius socials van estar d’acord que el nou model educatiu de totes les organitzacions és el “Document de Bases”, i van ratificar el seu absolut suport. Ha d’haver-hi una confluència dels col·lectius i organitzacions amb els partits polítics per a potenciar l’educació. Això ha d’anar acompanyat d’una sèrie d’accions:
*Difusió del document entre la ciutadania mitjançant assemblees participatives, mitjans de comunicació, campanya d’adhesions, entre els membres de les organitzacions, col·lectius i espais signataris d’aquest.
*Obertura a la participació d’altres col·lectius i organitzacions, i creació d’una plataforma comuna.
*Traslladar les idees de el “Document de Bases” a la llei bàsica única que s’elaborarà en el parlament (que derogarà les anteriors), tant a través de les compareixences en la subcomissió d’educació, com amb la petició d’entrevistes amb tots els partits polítics.
*Iniciativa parlamentària col·lectiva per demanar la ratificació dels partits polítics en el decàleg de les idees més importants de el “Document de Bases”.
*Campanya unitària amb presentació del Document de Bases per una nova llei educativa de “Les xarxes per una nova política educativa”, amb la participació de tots els col·lectius i organitzacions sindicals i polítiques.
*Manifestacions i mobilitzacions de suport a la proposta de model educatiu del Document de Bases. Es planteja una manifestació massiva per a la primavera.

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR