Acció sindical

La inclusió en el sistema educatiu valencià

A la reunió de Comissió de Seguiment de concertada d’aquest dijous 21 s’ha tractat el projecte de Decret d’Inclusió en el sistema educatiu valencià.

divendres 22 desembre 2017 12:48 h

El Director General de Política Educativa, Jaume Fullana acompanyat pel responsable del Departament d’Educació Especial de la conselleria, Ximo Mas han presidit la reunió.

El Director General ens ha lliurat a les organitzacions sindicals i patronals un dossier en què s’aglutinen les bases i els referents normatius en els quals s’ha basat la conselleria per poder elaborar aquest projecte de decret.

A continuació ha donat pas a una roda oberta de paraules als membres de la comissió seguiment. Des d’STEPV hem manifestat una vegada més el malestar que ens genera que l’administració ens lliure la documentació dos dies abans de la convocatòria. És una mala praxi que no entenem per què continua repetint-se, a més paradoxalment quan aquest decret era precisament junt en el decret de plurilingüisme un clam anunciat del nou govern des de principi de la legislatura fa tres anys.

Des del Sindicat considerem que davant d’un document tan ambiciós la Conselleria hauria d’haver negociat prèviament l’actualització de les plantilles en el sector com tantes vegades hem demanat, no sols en les etapes d’infantil i primària sinó també en els centres d’EE que queden encara pendents de negociació, i com arreplega l’Acord d’Implantació de la Reforma Educativa de 1996 en centres concertats pendent d’actualització en aquest punt.

A més, paral·lelament a les plantilles, cal ajustar les ràtios no sols en infantil sinó també en la resta d’etapes escolars. Aquesta demanda és una petició recurrent dita des del sindicat en les distintes reunions de CS concertada des d’abans de l’estiu.

Seguidament des d’STEPV hem fet aportacions que trobem cal que apareguen de manera més clarificadora i concreta en aquest projecte de decret. En l’article 4, punt 2 s’introdueix el concepte d’accessibilitat que amplia el que apareix a l’ordre de 16 juliol 2001, ja que afegeix a les barreres de tipus físic, sensorial i cognitiu, les barreres de tipus emocional. Entenem també que s’ha d’incloure junt a la barrera emocional, la barrera de tipus sociocultural per la seua especificitat i influència en les possibilitats d’accés a l’educació durant tota la vida, entenem doncs que l’article 10 del decret deuria recollir aquesta sensibilitat cap allò sociocultural com a tipologia de barreres d’accés que justifiquen certes necessitats educatives específiques i a més fent constar la necessitat dels Programes de Compensació Educativa en els centres concertats.

A l’article 13, punt. 2 del Projecte de Decret hem apuntat que s’ha de posar de manera explícita els Programes de Compensació Educativa dins del llistat de les intervencions que poden configurar el PAM.

A l’article 25, punt 2 hem sol·licitat que una revisió a la baixa el percentatge d’alumnes que es matriculen en un centre per a ser considerat centre CAES i per poder tenir dret a recursos de suport addicionals, com per exemple desenvolupar un programa de compensació. Trobem i així ho hem dit que una quarta part com marca el decret és excessiu, i a més depenent de les necessitats i característiques dels alumnes pot resultar difícil atendre’ls en condicions adequades.

Coincidim en el Projecte de Decret Inclusiu en que és necessari aportar als centres la competència psicopedagògica a que es refereix l’article 34, punt 2 i que, per a aconseguir-ho s’ha de reconèixer que els GPE formen part de l’estructura orgànica i funcional dels centres educatius en les etapes de E.I i E.P. En conseqüència hem proposat que s’implanten no com un recurs extern com esta actualment, sinó com un recurs intern en els centres concertats reconeguent la seva existència en els pressupostos del 2019 dintre del finançament dels mòduls de concerts. Aquesta demanda és una més de les necessitats urgents que ens han fet arribar en un document de proposta la majoria de centres CAES concertats al Sindicat i que lliurarem via correu electrònic al Departament de Política Educativa.

Hem apuntat la necessitat de dotar de recursos formatius no sols als docents sinó també a les famílies que porten als seu fills a centres CAES. Pensem que la conselleria hauria de facilitar aquest recursos a través del SERVEF o bé dels CEFIRES de la zona, perquè tinguen una formació directa en els mateixos centres i perquè hi haja una implicació educativa més directa entre pares i fills que repercutiria a la llarga en un rendiment escolar positiu per a l’alumne d’aquests centres.

A l’article 27, hem llançat una bateria de propostes que facilitarem a la conselleria via correu electrònic. Destacar la necessitat de flexibilitzar les titulacions i orientar a aquest alumne a la fi de la seua escolarització als 21 anys d’edat cap a una oferta laboral assumible i assequible a les necessitats de cada alumne segons les seues dificultats, cal entendre que un centre d’EE no pot no oferir a les persones que allí estaran durant almenys 10 anys de la seua vida una mínima titulació o certificat que en molts dels casos no li serveix per accedir a cap lloc. Açò no deuria ser negociable sinó un dret perquè de no ser així, l’alumnat d’aquests centres i que tinguen major autonomia eixiran d’un sistema especial sense cap tipus de titulació vàlida, i si de veritat apostem per un sistema inclusiu aquesta dificultat no deuria ser encara una assignatura pendent a resoldre.

Llavors hem proposat que una FP bàsica siga una opció real per a aquest alumnat, basant-nos en el principi d’intervenció positiva per part de les administracions, es pot aplicar en els centres d’EE específics que ho sol·liciten i complisquen amb els requisits tècnics adequats.

A continuació hem demanat al Director General que clarifique de quina manera s’articularan les competències que entenem han de funcionar transversalment entre les distintes conselleries (Sanitat, Polítiques Inclusives i Igualtat i Educació) per poder dotar als centres d’EE d’una atenció adequada arreglo a les necessitats d’aquest alumnat.

Finalment d’STEPV-Iv hem proposat a l’administració que convoque a la reunió de CS concertada només passar les festes de Nadal perquè ens diga com quedarà el document final una vegada recollides totes les aportacions que si li han fet arribar per part de les organitzacions en les distintes negociacions abans de tancar el decret i ser publicat.

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR