Plurilingüisme

El valencià ha d’organitzar un únic programa lingüístic

STEPV valora la proposició del Llei per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià

dimecres 04 octubre 2017 12:52 h

“Decebedora i sense que hi haja hagut cap negociació amb la comunitat educativa ni amb els sindicats”. Així és com STEPV valora la proposició de Llei per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià. El Sindicat considera que per a aconseguir l’objectiu de formar un alumnat competent en les dues llengües oficials, el sistema educatiu ha d’organitzar-se sobre un únic programa lingüístic en què el valencià siga la llengua vehicular.

El PEPI, un programa no negociat que discrimina les comarques castellanoparlants

La nova llei proposa, en efecte, un model únic: el Programa d’Educació Plurilingüe i Intercultural (PEPI). Tanmateix, la llei no estableix la llengua minoritzada com la vehicular del sistema educatiu ni garanteix el seu domini real per part de l’alumnat.
El PEPI contempla un temps mínim del 25% de les hores lectives destinat als continguts curriculars en cada una de les llengües oficials i un temps que pot oscil·lar entre el 15% i el 25% de les hores lectives destinat als continguts curriculars en llengua estrangera . El Sindicat valora positivament que aquestes proporcions suposen una major introducció del valencià com a llengua vehicular en alguns ensenyaments, com ara FPA i Cicles Formatius; el decret de Plurilingüisme només contemplava un o dos mòduls en valencià i només en algunes famílies professionals. A més, la Conselleria adquireix el compromís de promoure el foment del valencià amb el 50% del temps curricular en valencià i la millora de la competència en llengües estrangeres amb un 25% del temps curricular en anglés. Així mateix, la llei assenyala actuacions de suport a la comunitat educativa, com ara dotar de professorat addicional els centres per garantir la implantació efectiva del PEPI o posar en marxa plans específics de formació del professorat, qui haurà d’acreditar un nivell de coneixement C1 de valencià, castellà i anglés per tal de poder vehicular àrees no lingüístiques en aquestes llengües.
Calendari d’aplicació
La durada del calendari d’implantació de la llei s’ha acurtat. En el decret 9/2017 el calendari abastava des del curs 2017/18 fins al 2023/24; en canvi, la llei preveu començar el curs 2018/19 en Infantil i 1r cicle de Primària, continuar en 2019/20 en segon i tercer cicle de Primària i centres d’Educació Especial, per acabar en 2020/21 en ESO, Batxillerat, FP i FPA. Així, doncs, en tres cursos consecutius el nou model plurilingüe ha d’estar implantat en tot el sistema educatiu, tal i com va demanar STEPV en relació al decret.
Eliminar l’exempció de l’assignatura de Valencià
STEPV considera que la nova normativa hauria d’acabar amb la discriminació de l’alumnat de les comarques castellanoparlants. Per a aconseguir-ho, cal una planificació lingüística que incloga, entre altres mesures organitzatives, pedagògiques i de personal, plans específics de formació del professorat, reducció de ràtios, dotació de professorat de valencià i l’eliminació de les exempcions, que són una evident discriminació envers l’alumnat d’aquestes comarques. En aquest sentit, el Sindicat insta el govern valencià a fer una aposta clara per modificar la LUEV i negociar una llei d’igualtat lingüística sense exempcions.
Finalment, des del Sindicat es considera que una norma tan important per al futur del sistema educatiu valencià ha de ser negociada i consensuada amb la comunitat Educativa i, especialment, amb els sindicats ja que afecta directament les condicions laborals del professorat i el model educatiu valencià.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR