Professorat interí

El Ministeri publica el RD d’accés sense permetre la consolidació laboral del professorat interí

L’Acord de 29 de març de 2017, que preveu la reducció dràstica de la taxa d’interinitat del 30% al 8% i la manca de voluntat negociadora del Ministeri d’Educació amenacen de provocar un acomiadament col·lectiu inadmissible.

diumenge 25 febrer 2018 19:10 h

Definitivament, el MECD no ha fet cas a la reiterada petició plantejada per la Confederació d’STEs-Intersindical, en negar-se a valorar fins al màxim legal el treball exercit durant anys per desenes de milers de professores i professors interins, impedint un accés diferenciat a la funció docent, encara que hagen demostrat sobradament la seua capacitació professional en les pitjors condicions, sostenint un sistema que ha patit unes retallades brutals en els últims anys.

En el Consell Escolar d’Estat la resta d’organitzacions sindicals es van posicionar contra l’accés diferenciat

En efecte, el Ministeri acaba de publicar el Reial Decret d’Accés a la Funció Pública Docent sense cap novetat significativa. Introdueix xicotets retocs en la valoració de l’experiència, en el nombre de temes a triar i en la ponderació de les fases d’oposició i de concurs, però no preveu que les diferents proves no siguen eliminatòries, postura de mínims defensada a la “negociació” per la majoria de la representació sindical. El professorat interí, que en la majoria dels casos ja ha superat processos selectius anteriors i han demostrat sobradament la seua vàlua i competència professional durant molts anys, poden ara ser expulsats del sistema. Sens dubte, estem davant d’un ERO massiu que suposarà malbaratar l’experiència acumulada per aquest professorat i demostra la poca estima pels interessos i la qualitat de l’Ensenyament Públic, a més d’un menyspreu absolut pels drets dels treballadors i treballadores.

En les escasses reunions mantingudes amb el MECD i en el Consell Escolar d’Estat, la postura dels STEs ha estat clara en aquest sentit. Malauradament, en aquest últim òrgan consultiu, la resta d’organitzacions sindicals representades, es van posicionar amb el Ministeri per negar un accés diferenciat. Els mateixos sindicats que van signar l’acord de 29 de març de 2017 que possibilitava àmplies ofertes públiques d’ocupació, no han tingut en compte la situació en què quedarà una bona part d’aquest 25% del professorat que ara està a les nostres aules, i que ara queda exposat a l’amenaça de la pèrdua de la seua ocupació.

El MECD ha argumentat la seua decisió en base a qüestions jurídiques, quan es tracta de resoldre una situació laboral amb solucions polítiques. Segons l’Acord per a la Millora de l’Ocupació Pública, les properes ofertes d’ocupació pública tenen un caràcter extraordinari pel volum de places a oposició per reduir la interinitat al 8%. No hi ha problemes constitucionals perquè, davant de situacions extraordinàries, es puguen arbitrar mesures legals excepcionals com les que STEs-i defensa. Des de 1977 fins als nostres dies hi ha hagut quatre processos excepcionals per solucionar la interinitat, i tot i tenir en compte la doctrina jurídica derivada, amb voluntat política continua sent possible trobar solucions per a la consolidació laboral del col·lectiu, com ara desenvolupant la via legal que figura a l’article 61.6 del TREBEP d’ingrés en la funció pública mitjançant concurs de mèrits en casos extraordinaris.

En definitiva, una vegada més, ha faltat voluntat política per resoldre un problema per part de qui l’ha creat. Les polítiques de retallades dutes a terme des de 2011 i la pèssima gestió de personal públic, amb les limitacions a les taxes de reposició, han provocat l’augment desproporcionat de la taxa d’interinitat i constitueixen un autèntic frau de llei a allò estipulat en l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic.

L’Acord per a la Millora de l’Ocupació Pública i la seua aplicació per part del MECD suposen una falta de sensibilitat davant la problemàtica de les interinitats, així com una irresponsabilitat per part dels que ho han fet possible. L’estabilització laboral de les places docents públiques és injusta per suposar la pèrdua d’ocupació del professorat interí que les està ocupant. STEs-i exigeix ​​la retirada de l’Acord per a la Millora de l’Ocupació Pública i l’obertura de noves negociacions que solucionen les legítimes aspiracions de consolidació laboral del professorat interí.


Comentaris

Alejandro Vazquez Felipe

27 febrer 2018 / 11:15 h

Y cuál es la postura desde el sindicato ante el ataque más feroz que se ha hecho al colectivo de interinos: ¿lamentarnos, o bien movilizarnos? Creo que no nos queda otra que movilizarnos, por 2 vías principales: denuncias por vía judicial (a posteriori, una vez perpretado el ERE), y huelga indefinida. Lo contrario es resignarnos dócilmente a nuestro destino. Para ello es básica la labor del sindicato, difundiendo información por todos los medios y haciendo asambleas en los institutos para concienciar al personal de la necesidad de huelga. Vamos, movilizando a la gente, que está como anestesiada. Un tironcillo de orejas cariñoso al STEPV por haber hecho muy poco en este sentido.  Es ahora o nunca, y estamos muy pasivos, demasiado,  extrañamente para estar-nos jugando nuestro futuro profesional y personal. Salud!


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR