Professorat interí

STEPV continua exigint la negociació d’un pacte d’estabilitat

El Sindicat s’adreça en una carta al col·lectiu del professorat interí i fa l’anàlisi de la situació actual.

dijous 14 juny 2018 12:33 h

A continuació reproduïm la carta amb què STEPV s’ha adreçat al professorat interí:

Benvolguda companya, benvolgut company:
El Secretariat Nacional de STEPV ha acordat fer-vos arribar aquesta carta al professorat interí, després de valorar la situació del col·lectiu una vegada convocada la jornada de vaga de tres dies i estudiades les mesures de la Conselleria d’Educació comunicades en Mesa Sectorial el passat 4 de maig. En aquesta carta, volem compartir amb vosaltres l’anàlisi de la situació actual.

Després de l’anunci de la Conselleria d’Educació, en juliol de 2017, de convocar oposicions massives (13.000 places) en tots els cossos docents en els pròxims quatre anys, la inquietud s’ha instal·lat en una part del professorat interí, que veu perillar, no solament, la seua continuïtat laboral ja que és una oferta molt àmplia que obliga, pràcticament, a superar les oposicions per a mantindre un lloc de treball, sinó també les seues condicions laborals. Històricament, STEPV sempre ha condicionat qualsevol oferta d’ocupació a un pacte d’estabilitat que garantisca la continuïtat en el treball del col·lectiu.

Amb aquest anunci d’oposicions massives (gràcies a l’acord de març de 2017 entre Montoro i CCOO, UGT i CSIF), la Conselleria d’Educació ha provocat una diversitat de respostes per part del professorat interí: hi ha qui vol les oposicions, hi ha qui les ha impugnat, hi ha qui vol fer-se laboral fix discontinu, etc.

En allò en què tot el món coincideix és en què tot el col·lectiu vol continuar treballant. Per això, i mesos abans de la convocatòria de les oposicions massives, a finals de 2016, STEPV va llançar una campanya per la consolidació i l’estabilitat del professorat interí. El que es demanava era que el Ministeri d’Educació modificara el RD 276/2007 d’ingrés a la funció pública docent per a permetre l’accés diferenciat i l’aplicació de l’article 61.6 del TREBEP (un procediment selectiu per al personal interí per concurs de mèrits) donat l’alt índex d’interinitat existent en el sector. I a la Conselleria d’Educació es demanava la signatura d’un pacte d’estabilitat que garantira la continuïtat del treball del professorat interí davant la convocatòria d’oposicions. Aquesta campanya ha popularitzat l’article 61.6 del TREBEP, ja que STEPV i la Confederació d’STES hem sigut els primers a demanar l’aplicació d’aquest article, que ara reivindiquen també altres plataformes estatals. Fins i tot, el Sindicat va aconseguir que es negociara un pacte d’estabilitat en febrer de 2018, que va ser rebutjat perquè la Conselleria no garantia la continuïtat en el treball després de les oposicions massives.

A més, el Sindicat ha insistit en la necessitat de negociar les plantilles de totes les etapes educatives per a recuperar-les de les retallades del govern anterior i millorar-les. D’aquesta manera es crearien nous llocs de treball que contribuiran a donar estabilitat laboral al professorat interí.

Sobre aquestes premisses, STEPV ha convocat des d’aleshores concentracions arreu del país, assemblees i, juntament amb la Coordinadora de Professorat Interí (CPI), ha convocat unes jornades de tres dies a la Conselleria d’Educació el passat mes de juliol, una acampada també als jardins de la Conselleria el passat 3 i 4 d’abril i tres jornades de vaga el 24, 25 i 26 d’abril.

Aquesta vaga, que el Sindicat va valorar positivament, a més de la consolidació i l’estabilitat, també reclamava la recuperació i l’ampliació de les plantilles, que el professorat interí sense la capacitació puga optar a places en comarques castellanoparlants (com el funcionariat de carrera) i l’equiparació dels permisos i llicències, entre altres reivindicacions.

La resposta de la Conselleria a la vaga del professorat interí va ser l’oferta de creació d’un grup de treball per a repartir les 10.000 places que resten de l’oferta d’oposicions massives. També van anunciar que la repetició a centre seria voluntària i no obligatòria com marca la resolució de les adjudicacions de juliol de 2017 (que ja s’ha negociat en Mesa Sectorial i STEPV presentarà un segon recurs perquè vulnera l’ordenació de les llistes).

Davant d’aquesta resposta, valorada pel Sindicat com a insuficient, STEPV continua exigint la negociació d’un pacte d’estabilitat que garantisca la continuïtat en el treball del col·lectiu i continuarà convocant les accions necessàries per aconseguir-ho.

La vaga del professorat interí ha tingut incidència en la resposta de l’administració a l’anunci de la vaga general de professorat convocada per STEPV el 16 de maig. El dia 4 de maig, la Conselleria va presentar en Mesa Sectorial un paquet de mesures que responien punt per punt a les reivindicacions del Sindicat en l’esmentada vaga, convocada per a exigir la negociació dels punts de la campanya “Ja toca!” per la recuperació de les condicions laborals del professorat.

Entre aquestes mesures anunciades per la Conselleria, s’inclouen la recuperació en el 50% dels centres de primària del tutor/a generalista retallat per l’anterior govern, i la disminució a 19 hores lectives en determinats casos en secundària (tutories, FP Bàsica, PMAR, PR4, tallers de reforç, els tallers d’aprofundiment i els projectes interdisciplinaris).

Aquestes mesures comporten recuperar llocs de treball a partir de l’1 de setembre de 2018, que repercutiran en el professorat, també l’interí, ja que són de nova creació i, per tant, s’ofertaran a les adjudicacions de juliol.

Tot i que el Sindicat ha valorat com a insuficients aquestes mesures, el Consell Nacional de STEPV celebrat el 12 de maig va considerar que, per primera vegada en tres anys, s’abordava la negociació de les condicions laborals del professorat gràcies a la convocatòria de la vaga del 16 de maig, motiu pel qual va acordar desconvocar-la, sense deixar de continuar exigint més avanços els pròxims cursos.

Sobre el pacte d’estabilitat que es va començar a negociar, a instàncies de STEPV, en el mes de febrer, cal dir que ara mateix està en un punt mort. La proposta de la Conselleria no va satisfer les expectatives del professorat interí, que en diverses rodes d’assemblees convocades per a analitzar la proposta, la va rebutjar perquè no garantia la continuïtat del treball del conjunt del col·lectiu.

Com hem dit abans, la resposta de la Conselleria a les mobilitzacions convocades va ser la de crear un grup de treball per repartir les 10.000 places que queden, però sense més compromisos que aquest. Malgrat això, el Sindicat ha continuat reclamant la negociació del pacte d’estabilitat en totes les meses de negociació des d’aleshores.

En quina situació es troba el professorat interí actualment?

D’una banda, la Conselleria ha dut a terme determinades mesures exigides pel Sindicat, com retornar a l’acord de 2010 i arxivar definitivament el de 2013 (la Conselleria anterior havia presentat recurs contra la sentència de STEPV, que el nou govern va retirar immediatament). També la recuperació de 4.500 llocs de treball (més un miler per al curs que ve), la reducció del temps per a les substitucions i la negociació d’un nou decret de sexennis per incorporar el professorat interí, en atenció a una sentència guanyada, novament, per STEPV.

D’altra banda, el Sindicat rebutja les formes en què la Conselleria va anunciar l’oferta massiva de places per a oposicions, ja que l’anunci es va fer prèviament a la negociació. L’exigència de STEPV de negociar un pacte d’estabilitat va ser, finalment, atesa per la Conselleria, però el resultat, com hem dit, ha estat clarament insatisfactori.

La situació del professorat interí és complexa. La convocatòria massiva d’oposicions per part de Conselleria sense garanties per al col·lectiu ha generat una situació d’incertesa sobre el seu futur laboral. La Conselleria s’ha enrocat en la seua proposta i una part important del col·lectiu se sent abandonada a la seua sort per l’administració.

La Conselleria assegura que la recuperació de llocs de treball ofereix cert coixí per a continuar treballant en determinades especialitats. Però en d’altres que no estan veient increments de plantilla (ensenyaments artístics, per exemple) la situació pot ser complicada per al col·lectiu depenent de l’oferta de places que s’implemente.

Davant d’aquesta situació, STEPV continua treballant pel col·lectiu, per un pacte d’estabilitat que realment garantisca la continuïtat en el treball després de les oposicions massives, per l’accés diferenciat i la consolidació, per l’equiparació de drets amb el funcionariat de carrera, perquè el professorat sense la capacitació tinga opcions de treballar i per l’augment de les plantilles que donen seguretat i estabilitat al col·lectiu.

I com sempre, STEPV compta amb l’opinió del professorat per a acordar les accions que es consideren necessàries per aconseguir aquests objectius. És per això que continuem convocant assemblees per a valorar la situació actual i acordar aquestes accions esmentades.

Secretariat Nacional de STEPV
Juny de 2018

Descarrega’t aquesta carta en PDF

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR