Acció sindical
Les empreses no podran acomiadar disciplinàriament a les persones treballadores sense obrir tràmit “d’audiència prèvia”
El Tribunal Suprem aplica l’article 7é del Conveni núm. 158 de la OIT (Organització In-ternacional del Treball)
La Sala Social Quarta del Tribunal Suprem, reunida en Ple i per unanimitat, ha resolt que l’ocupador ha d’oferir a la treballadora o treballador la possibilitat de defensar-se dels càrrecs formulats contra la persona treballadora en cas d’acomiadament disciplinari, abans d’adoptar l’extinció del contracte de treball.
Aquesta decisió es basa en la necessitat d’aplicar, de manera directa, l’art. 7é del Conveni núm. 158 de la OIT (Organització Internacional del Treball) de 1982 (vigent a Espanya des de 1986).
D’aquesta manera el Tribunal modifica la seua pròpia doctrina, establida en la dècada dels anys huitanta, la qual cosa està justificada pels “canvis produïts en el nostre ordenament durant tot aquest temps” (Llei de Tractats Internacionals, doctrina constitucional, qualificació de l’acomiadament, dificultat per aplicar la norma més favorable globalment). El Conveni de la OIT exigeix aquesta audiència prèvia a l’acomiadament “llevat que no puga demanar-se raonablement a l’ocupador” i el Tribunal Suprem entén que això és el que succeeix en eixe cas. A partir d’ara, l’empresa haurà d’obrir un procés d’audiència prèvia per escoltar a la persona treballadora abans de la comunicació de l’acomiadament disciplinari.
Açò significa que a partir d’ara ja no serà posible rebre una carta d’acomiadament al·legant algun tipus de falta per poder-te cessar forçosament del teu lloc de treball, sense que prèviament tingues dret a poder defensar-te de les acusacions que et fa l’empresa.
Font:Consell General del Poder Judicial
Etiquetat com a
Comentaris
Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.