No al 3 + 2

El govern del PP ha aprovat una altra reforma del sistema universitari sense consens amb la comunitat universitària, sense debat polític ni social, sense una avaluació de la implantació de l’última modificació legislativa i sense cap justificació creïble de les seues propostes.

La Plataforma en Defensa de la Universitat Pública rebutja la imposició de les reformes i crida a la comunitat universitària a què manifeste la disconformitat.

Els canvis legislatius que ens han imposat varen començar en 2012 amb una modificació de la Llei Orgànica d’Universitats via Decret-Llei que va augmentar significativament els preus de les matrícules amb l’objectiu d’acostar-les al cost total dels estudis; va incrementar sensiblement la dedicació docent del professorat i va incorporar diversos mecanismes per tal que les comunitats autònomes limiten i controlen el pressupost de les Universitats.

Aquesta política d’agressions a la Universitat Pública va continuar amb la fixació de nous requisits per a la concessió de beques i ajudes a l’estudi i va implantar una fórmula de càlcul que implica la disminució de les seues quanties. A més a més, les successives lleis de pressupostos de l’Estat i de les comunitats autònomes han establert noves retallades en els fons destinats a beques i a transferències corrents per a les Universitats i han imposat noves limitacions a la contractació de personal amb la imposició d’una ridícula taxa de reposició, que ha produït reduccions de plantilles, major precarietat i un envelliment de la plantilla universitària. També ha canviat el sistema d’accés de l’estudiantat a la Universitat en aplicació de la LOMQE.

A hores d’ara, en els darrers mesos del seu mandat, el Govern ha començat a aprovar tres Decrets que modificaran l’ordenació dels ensenyaments universitaris, els requisits per a la creació de centres i Universitats i el sistema d’acreditació del professorat, fonamental per a l’accés a la professió docent i investigadora.

La Plataforma en Defensa de la Universitat Pública rebutja aquestes iniciatives que pretenen convertir les Universitats en empreses de serveis educatius.

No podem acceptar una reforma que s’ha aprovat sense avaluar els nous graus que tot just han acabat d’implantar-se i que, lluny de facilitar la internacionalització dels estudis i d’homogeneïtzar la seua durada amb els països del nostre entorn, generarà noves disfuncions perquè, tal com ha assenyalat el propi Consejo de Estado en el seu dictamen del passat 15 de gener: “Sembla difícil assolir tal homogeneïtzació quan dins del nostre propi país podria donar-se el cas que un mateix títol tinguera una durada diferent en una Universitat i una altra”. Això incrementaria encara més les desigualtats entre Comunitats Autònomes i entre Universitats d’una mateixa Comunitat.

A més a més, si tenim en compte els altíssims preus dels estudis de postgrau i les majors dificultats per a l’accés a beques i ajudes, aquestes transformacions dificultaran l’accés a l’Educació Superior a l’estudiantat amb menys poder adquisitiu i provocarà una disminució significativa del nombre d’estudiants universitaris. La nova estructura de grau i màster reduirà en un 25% els títols de grau, empitjorarà la qualitat docent i obrirà les portes a noves retallades en professorat.

D’altra banda, la reducció del nombre de crèdits necessaris per a finalitzar els estudis de grau i la previsible pèrdua d’estudiantat matriculat tindrà un impacte negatiu en el finançament de les Universitats Públiques i provocarà una reconversió d’aquestes en benefici de les Universitats privades, que aposten pels postgraus com al seu principal àmbit de actuació.

La Plataforma en Defensa de la Universitat Pública rebutja les reformes que està imposant el Govern i fa una crida a tota la comunitat universitària perquè manifeste el seu rebuig a aquestes mesures.

NO AL 3+2 QUE ENCAREIX ELS ESTUDIS UNIVERSITARIS I EXPULSARÀ L’ESTUDIANTAT AMB MENYS RECURSOS ECONÒMICS
NO A LA DESREGULACIÓ I FLEXIBILITZACIÓ EN LA CREACIÓ DE CENTRES I UNIVERSTATS
NO A UN SISTEMA QUE PERMET UNA ACREDITACIÓ MENYS OBJECTIVA I MINUSVALORA L’EXPERIÈNCIA DOCENT
PLATAFORMA EN DEFENSA DE LA UNIVERSITAT PÚBLICA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA