24-O Vaga en l’ensenyament

LOMQE, retallades, rebaremació

09 / 10 / 2013 | STEPV vaga 24-o stepv argumentari

El proper 24 d’octubre està convocada una vaga general en l’ensenyament. La convocatòria està impulsada per la Plataforma Estatal per l’Ensenyament Públic. Ací, al País Valencià, STEPV ha acordat, després d’un procés de consulta entre la seua afiliació i el personal que hi treballa, convocar-la. Els motius de la vaga són:

  • La defensa d’una una educació pública, gratuïta, laica, valenciana, democràtica i de qualitat per a totes i tots.
  • La millora dels drets laborals, socials i econòmics del personal que treballa en el sistema educatiu.
  • L’establiment de mesures que compensen les desigualtats socioeconòmiques de les famílies i de l’alumnat i que garantisquen una correcta escolarització des de l’educació infantil fins a la universitat.
  • La derogació del decret Vela i de les retallades
  • La consideració del valencià com a llengua vehicular en tot el sistema educatiu, així com l’atenció a la demanda dels programes en valencià.

Per al nostre sindicat, les polítiques educatives dels governs espanyol i valencià suposen un greu atac al sistema educatiu públic, el personal que hi treballa i el conjunt de la societat. Els darrers anys, hem assistit a la derogació de molts acords i la publicació de normes i decrets que no han sigut negociats i que estan tenint uns efectes devastadors sobre el sistema educatiu i sobre les relacions laborals del personal. Ens trobem davant de la reducció de beques de transport i de menjador; l’augment de ràtios; la pujada de les taxes educatives; l’increment de la càrrega lectiva del professorat i l’empitjorament de les condicions laborals; la reducció de les plantilles; l’acomiadament de personal en tot el sistema educatiu; la desregulació de les condicions laborals; la reducció dels pressupostos educatius i dels salaris; les retallades en investigació, recerca, desenvolupament i innovació o el desmantellament dels serveis educatius públics universitaris i no universitaris.
A aquestes retallades, cal sumar-hi les anunciades contrareformes educatives impulsades pel govern espanyol, que afecten la totalitat de les etapes educatives. Unes reformes, com la LOMQE, que tenen com a objectius principals: una profunda reconversió laboral, que implicarà una pèrdua de encara més drets del professorat; l’aposta per la xarxa privada i la privatització del sistema, beneficiant clarament l’esglèsia catòlica; el seu control polític i ideològic; la segregació de l’alumnat, atacant de ple la igualtat d’oportunitats; la recentralització de l’Estat i l’erradicació de la nostra llengua dels centres docents utilitzant el pretext fals del plurilingüisme.
Un avanç del que pretenen fer ha sigut la rebaremació de les borses de treball, que ha suposat, que més de 1.400 docents interins han sigut reordenats i han deixat de treballar aquest curs després d’anys de prestar serveis. Aquestes polítiques no són noves, i es contextualitzen en les polítiques neoliberals que estan aplicant els governs al dictat de la troika. Unes polítiques que volen desposseir-nos de tots els drets que tant ens ha costat guanyar, com ara el de l’educació o el de tindre un treball digne.
El govern valencià amenaça amb prorrogar el Decret Vela o establir noves retallades salarials i de condicions laborals amb un nou decret que el substituirà. El pròxim 23 d’octubre, en la Mesa General de la Funció Pública, coneixerem la proposta del govern, però ben segur que planejaran noves retallades al conjunt dels treballadors i treballadores de la funció pública.
Per tot això, hem decidit, seguint el nostre model assembleari i participatiu, convocar vaga general en l’educació. Una vaga emmarcada en un procés global i sostingut de mobilització, per a fer front a les polítiques dels governs espanyol i valencià. El nostre compromís és doble: mantindre la lluita fins a aconseguir posar fi a aquestes polítiques; i consultar el professorat i la comunitat educativa sobre qualsevol negociació que s’òbriga. Des del nostre punt de vista cal treballar per constituir assembles decisòries a tot el territori. Apostem per fer que aquestes siguen els àmbits i espais naturals on el professorat decidisca les mobilitzacions i les negociacions. En eixe sentit, malgrat convocar la vaga i treballar de valent per garantir el seu èxit considerem que la convocatòria del 24 d’octubre no s’ha fet com calia. No s’ha consultat el professorat per saber la seua opinió. Només el nostre sindicat ho ha fet, la resta no. I eixa no és la millor forma d’encarar els processos de lluita.
Per a STEPV–Intersindical Valenciana és important que la convocatòria de vaga general en educació del 24 d’octubre obtinga un seguiment massiu per tal de fer veure als govenrs que estan duent a terme unes polítiques totalment equivocades i que van en contra del poble. La nostra força, la nostra mobilització i el nostre coratge són fonamentals per a aconseguir-ho.

Poguérem. Podem.