Dret a l’educació

Un miler de mestres seran suprimits segons el nou arranjament escolar

LA UNIÓ i STEPV acorden accions per evitar-ho

Un moment de la roda de premsa d'aquest matí

dijous 20 desembre 2012 14:38 h

Aquest matí LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders i STEPV-Intersindical Valenciana han realitzat una roda de premsa conjunta per a denunciar l’impacte negatiu del nou arranjament escolar en les zones rurals si s’aplica a terme tal i com està dissenyat.

LA UNIÓ i STEPV insten a la Conselleria d’Educació i al govern valencià a replantejar els criteris de l’arranjament

Per part de LA UNIÓ hi ha intervingut el seu secretari general, Ramón Mampel, que ha incidit en la greu repercussió que tindrà la desaparició d’unitats i de professorat en les zones rurals del País Valencià. Mampel ha explicat que si es retallen grups i, fins i tot, es tanquen escoles o aularis, es limitarà l’accés dels xiquets i xiquetes a l’educació I s’estarà fomentant el despoblament de les zones rurals. També ha insistit en què, en aquests moments de greu crisi econòmica, en què el camp està recuperant treballadors i treballadores, el govern valencià no pot castigar aquestes escoles i les famílies que hi viuen.
Per part de STEPV-Intersindical Valenciana, hi han intervingut Beatriu Cardona i Marc Candela, ambdós del Secretariat Nacional del sindicat. Cardona ha explicat que la Conselleria ha modificat els criteris de l’arranjament escolar per al curs 2013/14 (el document que serveix per a autoritzar o suprimir unitats i professorat en Infantil, Primària i Educació Especial cada curs) per a donar cabuda a l’augment de ràtios imposat pel ministre Wert (de 25 a 30 alumnes per aula en infantil i primària). Els nous criteris també empitjoren les condicions per a l’autorització d’unitats en centres rurals respecte del curs actual. Cardona ha exigit que Conselleria deixe d’aplicar criteris purament economicistes i d’estalvi que tenen un greu impacte en el sistema educatiu públic en general i en les escoles rurals en particular.
Per la seua banda, Marc Candela ha donat a conéixer el resultat de l’enquesta que el sindicat va posar en marxa la setmana passada sobre la repercussió del nou arranjament escolar. De moment han contestat 91 escoles de les 1006 existents al País Valencià i aquest seria el resum de l’enquesta:
Total centres infantil i primària (CEIP): 1006
Centres enquestats: 91
Total unitats centres enquestats (curs actual): 1112
Total unitats que es perdran en els centres enquestats: 86
Professorat que se suprimirà: 99

Si tenim en compte que en l’arranjament provisional del curs passat es van suprimir 119 unitats en el total dels 1.006 CEIP del País Valencià, i ara en només 91 centres se suprimiran 86 unitats, la retallada respecte al curs passat és brutal. En professorat, se suprimeixen 99 mestres, que extrapolat al total de centres serien un miler. Això significa que més professorat interí es quedarà sense feina el curs que ve i que el funcionariat de carrera afectat haurà de canviar de centre i, segurament, de localitat.
STEPV ha pogut saber que Conselleria no donarà a conéixer l’arranjament provisional aquesta setmana, com és tradicional, sinó que ho ajorna per al mes de gener, tot i que ja tenen les dades dels centres. El Sindicat considera que Conselleria està revisant les dades perquè sap que la retallada d’unitats i professorat és gravíssima i que la resposta sindical i social davant d’aquesta situació serà contundent.
En eixe sentit, LA UNIÓ i STEPV han acordat iniciar accions en cas que Conselleria no rectifique i se suprimisquen unitats i mestres, especialment en l’àmbit rural. Les dues entitats faran un seguiment centre a centre i treballaran amb la comunitat educativa i els ajuntaments de les localitats afectades per a presentar al·legacions a la Conselleria d’Educació i mocions als ajuntaments per evitar aquestes pèrdues.
Per tot això, LA UNIÓ i STEPV insten a la Conselleria d’Educació i al govern valencià a tindre en consideració les escoles rurals i el sistema educatiu públic en general i es replantegen els criteris de l’arranjament escolar per evitar aquesta nova retallada d’unitats i de mestres que avançaria encara més en el desmantellament de l’educació i el despoblament de les comarques rurals valencianes.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR